Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Από την επίλυση στη σταθερότητα της Δυτικής Σαχάρας

Οι παρατηρήσεις και οι συστάσεις του Guterres
Του Ν. Λυγερού

Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά

Με τη νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τη Δυτική Σαχάρα, είναι φανερό ότι υπάρχει δυναμική θέληση επίλυσης του προβλήματος. Η αλλαγή του Γενικού Γραμματέα δεν είναι άσχετη με αυτή τη νέα οπτική και είναι η ίδια με την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι η αναφορά της επανένταξης του Μαρόκο στην Αφρικανική Ένωση ακόμα κι αν αυτή είναι τυπική, αντιπροσωπεύει ένα θετικό στοιχείο. Στις ίδιες τις παρατηρήσεις αναφέρεται ότι ο σκοπός είναι να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή πολιτική λύση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς να λησμονείται ο ρόλος της Αλγερίας και της Μαυριτανίας.
Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται μόνο για μια προβληματική αυστηρά μαροκινή στην οποία τα άλλα κράτη είναι ουδέτερα. Η μαροκινή απόφαση να επανενταχθούν τα μέλη της αποστολής του Minurso χαιρετίστηκε ως ένα θετικό σημείο. Είναι το ίδιο για την μονομερή αποχώρηση από την ζώνη ουδετερότητας της Guerguerat. Είναι για αυτόν τον λόγο που τα Ηνωμένα Έθνη απαιτούν από το Polisario να εγκαταλείψει αυτή την περιοχή. Βλέπουμε έτσι ότι ακόμα κι αν πρόκειται για μια περίοδο μεταβατική, η θέληση του πρώτου Γενικού Γραμματέα είναι ήδη παρούσα στην αναφορά και αφήνει στην άκρη άλλες μη παραγωγικές προσπάθειες που ήταν παντελώς ανεπιτυχείς. Το πιο αμερόληπτο και ρεαλιστικό πλαίσιο αυτής της προσέγγισης δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο ότι το Μαρόκο έχει έναν χάρτη να παίξει και οφείλει να αξιοποιήσει αυτή τη νέα δυναμική για να ξεπεράσει ορισμένα σημεία τριβής, όπως ήταν σε θέση να κάνει για την επανένταξή του στην Αφρικανική Ένωση.

Από την επίλυση στη σταθερότητα της Δυτικής Σαχάρας
Του Ν. Λυγερού
Μετάφραση από τα γαλλικά Βίκυ Τσατσαμπά



Ένα ουσιαστικό στοιχείο που πρέπει να θυμόμαστε μέσα στο πλαίσιο της επίλυσης της σύγκρουσης στη Δυτική Σαχάρα είναι η εκμετάλλευση αυτής της τελευταίας για να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επάνδρωσης τρομοκρατικών στοιχείων μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα ότι είναι απαραίτητο να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση αν θέλουμε πραγματικά τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό είναι άλλωστε ένα από τα στοιχεία που αναφέρονται στη νέα αναφορά των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί είναι φανερό ότι οι αδύναμοι τρόποι ελέγχου μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων έχει ως αποτέλεσμα κάποιες πρακτικές προσηλυτισμού με σκοπό την επάνδρωση στοιχείων που αγνοούν ουσιαστικά την πραγματικότητα των καταστάσεων εξαιτίας του περιορισμού τους αλλά και της περιθωριοποιημένης πολιτικής. Έτσι τα στρατόπεδα γίνονται μια εστία για πράξεις που ξεφεύγουν από το νόμιμο πλαίσιο σίγουρα, αλλά επίσης κι αυτό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό που επισημάνθηκε από την πλευρά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι μία λεπτομέρεια που πρέπει να παραβλεφθεί αλλά έχει να κάνει σχέση με το διεθνές πλαίσιο της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία αλλά επίσης στη θέληση της νέας αμερικάνικης κυβέρνησης να ενεργήσει με τρόπο πιο άμεσα στις ζώνες επάνδρωσης έτσι ώστε να αποφύγει να ασχοληθεί με το θέμα όταν αυτό θα έχει ήδη πάρει άλλες διαστάσεις. Έτσι η Δυτική Σαχάρα δεν εκλαμβάνεται πια ως μια σύγκρουση τοπική μόνο αλλά επίσης ως μια γενικευμένη διένεξη που ενέχει επιπτώσεις από τις οποίες υπάρχει η ανάγκη επίλυσης με τρόπο αποτελεσματικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου