Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

«Ακτινογραφία» στο αεροσκάφος που θα οδηγήσει τους νέους ιπτάμενους σε F-35, Rafale και Viper – Πότε «προσγειώνονται» τα δύο πρώτα καινούργια εκπαιδευτικά Μ-346


Με την παραλαβή των δύο πρώτων υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών M-346 τα ‘’μπλε’’ φτερά κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα

Κώστας Σαρικάς

Την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαΐου τα δύο πρώτα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Ιταλικής κατασκευής M-346 αναμένεται να προσγειωθούν στην 120 Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ισραηλινή εταιρεία Elbit. Τα Aermacchi M-346 θα απογειωθούν από το Τορίνο όπου ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές των δύο εκπαιδευτικών αεροσκαφών από την κατασκευάστρια εταιρεία Leonardo. Θα πετάξουν στην Ελλάδα με Ιταλούς Test Pilot στα κόκπιτ τους προκειμένου να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία και να αποτελέσουν τα δύο πρώτα από τα δέκα συνολικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη τα οποία προβλέπει η συμφωνία με την Elbit ότι θα χρησιμοποιηθούν για να μυηθούν οι νέοι Ίκαροι στα μυστικά των jet αεροσκαφών πριν περάσουν στα μαχητικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η επίσημη τελετή παραλαβής των αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Μαίουπαρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ είναι πιθανό να παραστεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την παραλαβή των δύο πρώτων υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών M-346 τα «μπλε» φτερά κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα έπειτα από την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper αλλά και εν αναμονή της συμφωνίας για την αγορά των Stealth μαχητικών 5ηςγενιάς F-35.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αλλά και με την εικόνα που ήδη έχει σχηματίσει η Πολεμική Αεροπορία το M-346 αποτελεί το ιδανικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος στο οποίο θα μπορούν να προετοιμαστούν οι νέοι ιπτάμενοι ώστε να περάσουν σε μαχητικά αιχμής και τελευταίας τεχνολογίας όπως τα F-35, τα Rafaleκαι τα Viper. Καθώς το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της HAFενσωματώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στα ηλεκτρονικά του συστήματα που επιτρέπουν στα επόμενα γεράκια της ΠΑ να εξοικειωθούν απόλυτα στις απαιτήσεις των σύγχρονων μαχητικών. Ταυτόχρονα το Μ-346 διαθέτει τόσο την ισχύ όσο και όλα τα πτητικά χαρακτηριστικά που δίνει τη δυνατότητα εκπαίδευσης στα όρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Μ-346 ξεπερνά τα 8 θετικά g και τα 3 αρνητικά πλησιάζοντας κατά πολύ τις επιδόσεις των μαχητικών. Αναπτύσσουν ταχύτητα που αγγίζει τα 0.95 mach, η εμβέλεια υπολογίζεται στα 1950 χλμ ενώ με τη χρήση εξωτερικών δεξαμενών καυσίμου φτάνει τα 2550 χλμ.

Στο αεροσκάφος ήδη εκπαιδεύονται στο Ισραήλ από την εταιρία Elbitέμπειροι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίο επιστρέφουν στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα για να αναλάβουν ως εκπαιδευτές. Ενώ στην 120 ΠΕΑ φτάνουν και από την Ιταλία και την κατασκευάστρια εταιρία και οι τεχνικοί που μυήθηκαν στα μυστικά του αεροσκάφους. Τόσο οι ιπτάμενοι όσο και οι τεχνικοί έχουν ήδη μεταφέρει στο Αεροπορικό Επιτελείο τις εντυπώσεις τους από το καινούργιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος ενώ τις δυνατότητες του M-346 είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και το πρώτο ‘’γεράκι’’ της ΗΑF καθώς ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πέταξε πρόσφατα το Μ-346 μαζί με τον επικεφαλής Test Pilot της Leonardo.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το M-346 προσφέρεται και ως ελαφρύ μαχητικό στην έκδοση M-346FA(Fighter Attack) το οποίο έχει τη δυνατότητα χρήσης όλων σχεδόν των σύγχρονων όπλων όπως Α/Α πυραύλων, όπλων κρούσης για στόχους είτε στο έδαφος είτε στη θάλασσα με κατάδειξη ακριβείας μέσω pod.

ΠΗΓΗ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου