Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Από το θετικό πρόσημο στις ορδές μεταναστών


Φρίξος Δαλίτης


Η Κύπρος βρίσκεται σε κρίση σοβαρή σε σχέση με το μεταναστευτικό. Απαιτούνται άμεσα μέτρα και όχι ευχολόγια. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί, πολύ σύντομα δεν θα είναι διαχειρίσιμη.

Οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει το πρόβλημα από τις μαζικές ροές είναι τεράστιες και δεν αφορούν μόνο την οικονομική πτυχή του θέματος και τις δυσκολίες που θα έχει η Κύπρος για την φιλοξενία αυτών των ατόμων. Από τις μαζικές ροές μεταναστών θα προκύψουν πολύ σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Τα στατιστικά στοιχεία από τις παράνομες αφίξεις είναι τρομακτικά. Μόνο το βράδυ της Τρίτης έφτασαν με δύο σκάφη άλλα 263 άτομα.

Σύμφωνα επίσης με τα όσα αναφέρονται στο χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ», η Κύπρος δέχεται το πρώτο τρίμηνο του 2024 μεγάλη πίεση με μαζικές αφίξεις παράτυπων μεταναστών, αφού από τους μόλις 78 που ήρθαν πέρσι τους πρώτους μήνες με βάρκες, φέτος εκτοξεύτηκαν στις 2.208. Το Κέντρο «Πουρνάρα», το οποίο τον τελευταίο χρόνο φιλοξενούσε 500-600, στις αρχές της εβδομάδας, ο αριθμός τους έφτασε τους 1.182. Οι αριθμοί αυτοί μάλιστα, άγγιζαν τα επίπεδα του 2022.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι αριθμοί αλλά το γεγονός ότι οι ροές είναι μαζικές. Στις ακτές του Λιβάνου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχουν μαζεμένοι χιλιάδες Σύροι, οι οποίοι περιμένουν να στοιβαχτούν σε βάρκες για να φτάσουν στην Κύπρο. Η χώρα μας πλέον δεν αποτελεί απλά προσωρινό σταθμό αλλά μόνιμη βάση για τους Σύρους πρόσφυγες. Έρχονται και μένουν.

Πώς το αντιμετωπίζουμε; Έχουμε τρόπους, ή θα περιμένουμε απλά στην καλή θέληση των Βρυξελλών να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση του Λιβάνου για να εμποδίζει την αναχώρηση αυτών των ανθρώπων; Και γιατί να το κάνει ο Λίβανος άλλωστε, ο οποίος, όπως φαίνεται, θέλει για τους δικούς του λόγους να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ για το θέμα του μεταναστευτικού. Κατ’ αντίστοιχο τρόπο που έκανε πιο παλιά και η Τουρκία. Η οποία ειρήσθω εν παρόδω, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει την ευθύνη των περιπολιών στη συγκεκριμένη περιοχή του Λιβάνου από την οποία αναχωρούν και οι χιλιάδες Σύροι με τις βάρκες προς την Κύπρο. Άρα δεν έχουν και λόγο να τους εμποδίσουν. Αντίθετα, μπορεί και να τους διευκολύνουν κιόλας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης είχε αρχίσει εδώ και καιρό να δείχνει τα δόντια της. Η γενικότερη έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αποτελούσε ένα δεδομένο που προειδοποιούσε. Οι ροές εξάλλου από τον Λίβανο δεν είχαν σταματήσει ποτέ. Το τελευταίο διάστημα εξάλλου το πρόβλημα δεν ήταν από τη νεκρή ζώνη, αλλά από τη θάλασσα. Για δικούς της λόγους η Τουρκία, τους τελευταίους μήνες είχε κλείσει σε μεγάλο βαθμό την στρόφιγγα με τα καραβάνια μεταναστών που διοχέτευε στις ελεύθερες περιοχές δια μέσου των κατεχομένων. Ουσιαστικά, αυτός ήταν και ο λόγος που μειώθηκε ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ενίσχυση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών με επιπλέον άτομα, μέτρο το οποίο είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, βγήκε και το θετικό πρόσημο στα στοιχεία που παρουσίαζε η παρούσα Κυβέρνηση σε ο,τι αφορά τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις.

Το μεταναστευτικό όμως ως πρόβλημα είναι εδώ και αποτελεί σοβαρότατη απειλή. Η Κυβέρνηση στρέφει όλες τις, τις προσπάθειες στην ΕΕ. Υπάρχουν όμως και πολλά που μπορούν να γίνουν από πλευράς των κρατικών υπηρεσιών. Όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση και η καταπολέμηση των διαφόρων κυκλωμάτων που δρουν και συνεργάζονται με τους διακινητές των παράτυπων μεταναστών. Ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται και ότι υπάρχουν άτομα τα οποία περιμένουν να παραλάβουν τα άτομα που βρίσκονται στις βάρκες.

Όπως επίσης, όταν το κράτος σου δέχεται εισβολή, οφείλεις ως Κυβέρνηση, να λάβεις μέτρα και να πάρεις αποφάσεις που θα το θωρακίζουν. Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και τώρα. Περιπολίες και αποτροπή των παράνομων βαρκών μέχρι να φτάσει το μήνυμα πώς δεν μπορούν να φτάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου