Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ο Ναβάλνι δεν ήταν άγιος - ήταν όμως σίγουρα γενναίος και "ενοχλητικός"

Του Marc Champion

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος σύμφωνα με τη σωφρονιστική υπηρεσία της Ρωσίας πέθανε την Παρασκευή, ήταν ένας άνθρωπος τόσο φιλόδοξος όσο και θεαματικά γενναίος, τιμωρημένος για πράξεις οι οποίες σε άλλες κοινωνίες θα ανταμείβονταν. Όλοι όσοι στη Δύση θαυμάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δύναμή του και τις αντιφιλελεύθερες αξίες του θα πρέπει να ρίξουν μια σοβαρή ματιά, γιατί η μοίρα του Ναβάλνι είναι το αληθινό πρόσωπο της διακυβέρνησης του Κρεμλίνου.

Ο Ναβάλνι είχε συλληφθεί αμέτρητες φορές για πολιτικές διαμαρτυρίες, δηλητηριάστηκε με νευροπαραλυτικό παράγοντα και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία του "εξτρεμισμού". Στην πραγματικότητα, τιμωρείτο επειδή τόλμησε να αντιταχθεί και να εκθέσει την κυρίαρχη κλεπτοκρατία της Ρωσίας. Είχε ήδη ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής του, όχι επειδή ήταν ασθενής ή, στα 47 του χρόνια, μεγάλος σε ηλικία, αλλά μάλλον λόγω της κακοποίησης στην οποία υποβλήθηκε στη φυλακή. Μπορεί κάλλιστα να λιποθύμησε κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στην ποινική αποικία όπου κρατείτο στη βόρεια Σιβηρία, όπως αναφέρουν οι αρχές της φυλακής, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο θάνατός του προκλήθηκε από όσα είχε υποστεί στο παρελθόν.

Προσδόκιμο... επιβίωσης αντιπολιτευομένων

Ως θύμα, ο Ναβάλνι δεν ήταν καθόλου "μοναδικός". Ο Μπόρις Νεμτσόφ, ένας από τους λίγους γνήσιους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που επέζησε για πολύ υπό την εξουσία του Πούτιν, δολοφονήθηκε ενώ διέσχιζε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο το 2015. Πολλές χώρες έχουν εισαγάγει τους λεγόμενους νόμους Μαγκνίτσκι, ως απάντηση στη δολοφονία του Σεργκέι Μαγκνίτσκι το 2009 στη φυλακή. Ο τελευταίος ήταν φοροτεχνικός ο οποίος αποκάλυψε μια τεράστια απάτη από το ίδιο ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο κατασκευάσε αργότερα κατηγορίες για να τον φυλακίσει. Μια λίστα με όλους τους επικριτές του Κρεμλίνου, δημοσιογράφους, πολιτικούς, ακτιβιστές και "ενοχλητικούς” επιχειρηματίες που πυροβολήθηκαν, δηλητηριάστηκαν ή έπεσαν από παράθυρα στη Ρωσία του Πούτιν είναι μακρά.

Κι όμως, ο Ναβάλνι ήταν ξεχωριστός, καθώς φαινόταν ικανός να μπει "κάτω από το δέρμα" του Κρεμλίνου όσο κανένας άλλος. Αν του επέτρεπαν ποτέ να είναι υποψήφιος σε εκλογές, σχεδόν σίγουρα θα είχε χάσει από τον Πούτιν, τον εχθρό του. Δεν ήταν φιλελεύθερος, με την "woke" έννοια της λέξης. Στα πρώτα στάδια του πολιτικού του ακτιβισμού, είχε βρεθεί σε πορείες με εθνικιστές και νεοναζί, τους οποίους έβλεπε ως συμμάχους, επειδή εκείνη την εποχή - πολύ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία - αντιτίθεντο και εκείνοι στον Πούτιν.

Εκείνο το οποίο έκανε τον Ναβάλνι επικίνδυνο για το Κρεμλίνο ήταν ότι είχε τον εξαιρετικό βαθμό θάρρους που χρειαζόταν για να ερευνήσει και να αποκαλύψει τον μυστικό πλούτο των πιο ισχυρών ανδρών του έθνους, συν ότι είχε την ιδιοφυΐα να χρησιμοποιεί σύγχρονα μέσα επικοινωνίας για να μεταδίδει τις φερόμενες κλοπές τους σε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει ελεύθερος Τύπος. Ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε ενώ πετούσε με αεροπλάνο στη Ρωσία και παραλίγο να πεθάνει το 2020. Μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία, όπου διαπιστώθηκε ότι το μέσο το οποίο χρησιμοποιήθηκε εναντίον του ήταν ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας στρατιωτικού τύπου που ονομάζεται Novichok, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες απόπειρες δολοφονίας για Ρώσους αντιφρονούντες, μεταξύ άλλων και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ταινία του Ναβάλνι στο YouTube για τη διαφθορά στο Κρεμλίνο, Palace for Putin, γυρίστηκε ενώ βρισκόταν στη Γερμανία και ανάρρωνε. Ωστόσο, την κυκλοφόρησε μόνο αφού επέστρεψε στη Ρωσία το 2021 - "επειδή δεν θέλουμε ο κύριος χαρακτήρας αυτής της ταινίας να πιστεύει ότι τον φοβόμαστε".

Μόλις προσγειώθηκε στη Ρωσία, ο Ναβάλνι συνελήφθη, συνέχισε τον ακτιβισμό του από τη φυλακή, τοποθετείτο συνεχώς σε απομόνωση και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ποινική αποικία στη βόρεια Σιβηρία τον Δεκέμβριο, όταν πια φαινόταν όλο και πιο αδύναμος. Πλέον είναι νεκρός. Το παλάτι για τον Πούτιν προβλήθηκε περισσότερες από 129 εκατομμύρια φορές - και αυτό ήταν μόνον ένα τεράστιο κτίριο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι ανήκει στον πρόεδρο της Ρωσίας.

Στη συνέχεια, υπήρξε η αποκάλυψη ότι ο Πούτιν (φέρεται να) διαθέτει επίσης ένα σούπερ γιοτ 700 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τεράστιες εκτάσεις, σύμφωνα με τον Ναβάλνι, είναι δεσμευμένες ιδιοκτησιακά για τον τέως πρόεδρο και τέως πρωθυπουργό της Ρωσίας (νυν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας) Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Επίδραση

Σε ένα είδος ποσοτικής εκτίμησης για την επίδραση της δραστηριότητας Ναβάλνι στη Ρωσία, το Levada Center, το πιο ανεξάρτητο πρακτορείο δημοσκοπήσεων της Ρωσίας, ρώτησε το 2021 πόσοι άνθρωποι είχαν δει το "Παλάτι για τον Πούτιν" και αν είχε αλλάξει τη στάση τους απέναντι στον πρόεδρο. Πάνω από το ένα τέταρτο της χώρας, το 26%, είχε παρακολουθήσει το βίντεο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Από αυτούς, το 17% είπε ότι η άποψή του για τον Πούτιν είχε χειροτερέψει ως αποτέλεσμα, το 77% είπε ότι δεν είχε καμία επίδραση και το 3% είπε ότι πλέον τον εκτιμούσε περισσότερο.

Όπως οι περισσότεροι αντιφρονούντες στη Ρωσία, ο Ναβάλνι δεν ήταν άγιος. Ξεχώρισε ωστόσο για την απόλυτη γενναιότητα των αποφάσεών του, κυρίως για την επιστροφή του στη Ρωσία μετά από μια ξεκάθαρη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από πλευράς του κράτους. Τη λέω ξεκάθαρη, όχι μόνο επειδή το Novichok είναι ένα χημικό όπλο διαθέσιμο μόνο στα ρωσικά κρατικά όργανα, αλλά και επειδή ο Ναβάλνι ηχογράφησε την κλήση με έναν από τους ύποπτους ότι έβαλε το δηλητήριο στα εσώρουχά του ενώ εκείνος ταξίδευε. Ο άνδρας επιβεβαίωσε εκείνο που είχε κάνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

Ο Ναβάλνι συνεργάστηκε στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τον ίδιο ενώ βρισκόταν στη Γερμανία. Ερωτηθείς από τον σκηνοθέτη τι μήνυμα θα είχε για τον ρωσικό λαό σε περίπτωση που έχανε τη ζωή του, ο Ναβάλνι είπε ότι θα έπρεπε να είναι το εξής: "Το κακό μπορεί να πολλαπλασιαστεί μόνο αν οι καλοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτα, επομένως μην είστε αδρανείς".

Ο Ναβάλνι δεν ήταν ποτέ αδρανής, ακόμη κι όταν είχε ήδη βιώσει την πλήρη έκταση των σχεδίων του καθεστώτος για εκείνον. Μπορεί ο ίδιος να μη φοβόταν το Κρεμλίνο, αλλά το Κρεμλίνο προφανώς φοβόταν εκείνον.

Απόδοση - Επιμέλεια - Επιλογή Κειμένων (2019 - 2024): Γ.Δ. Παυλόπουλος

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου