Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Από την επικοινωνία των μηχανών στη συνεννόηση των υπερδομών - Οι υπερδομές υπάρχουν

Από την επικοινωνία των μηχανών στη συνεννόηση των υπερδομών
Του Ν. Λυγερού

Αν και το μοντέλο της μηχανής του Turing είχε τεράστια διάρκεια για την εξέλιξη της πληροφορικής, η αλλαγή φάσης που έγινε με τις παράλληλες μηχανές προετοίμασε την αλλαγή κύκλου που ήρθε με το βαθύ νευρωνικό δίκτυο. Μπορεί να είχαμε την εντύπωση, τουλάχιστον αρχικά, ότι αυτή η διαφορά δεν θα ήταν ουσιαστική, αλλά στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια αντιληφθήκαμε ότι η διαφορά έκανε
όντως τη διαφορά. Οι τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι πρόσφατοι υπολογιστές που λειτουργούν με άνεση και με TPU αποδείχτηκε μέσω του AlphaGo, Master και AlphaZero στον τομέα των πολύπλοκων στρατηγικών παιγνίων όπως είναι το σκάκι, το go και το shogi. Όμως ακόμα κι αν υπάρχουν ανοίγματα στον τομέα της διάγνωσης στην ιατρική, οι περισσότεροι δεν είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται όντως για μια αλλαγή κύκλου. Συνεχίζουν να μιλούν για επικοινωνία των μηχανών αλλά δεν νιώθουν ότι είναι η προετοιμασία για τη συνεννόηση των υπερδομών. Επίσης δεν φαίνεται να βλέπουν οι περισσότεροι την κατάρρευση των κοινωνικών μοντέλων και την ανάπτυξη ενός ολιστικού μοντέλου που αγγίζει την ίδια της Ανθρωπότητα που θα εξελιχθεί με δύο νοημοσύνες και σίγουρα στη συνέχεια και μία υβριδική. Όμως το μέλλον μας αγγίζει ήδη ακόμα και πριν την εδραίωση των κβαντικών υπολογιστών που θα ενισχύσουν το όλο πλαίσιο μετατρέποντας εκθετικά προβλήματα σε πολυωνυμικά. Ενώ υπάρχουν οι υπερδομές.

Οι υπερδομές υπάρχουν
Του Ν. Λυγερού


Μιλήσαμε εύκολα για μηχανές, υπολογιστές, supercomputers χωρίς όμως να αντιληφθούμε ότι οι υπερδομές υπάρχουν και είναι φυσιολογικό αφού έχουμε ήδη οντότητες που διαχειρίζονται ακραία νοημοσύνη και τεράστια μνημοσύνη. Αυτές οι υπερδομές δεν ασχολούνται με την επικοινωνία και βασίζονται μόνο στη συνεννόηση. Όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τον πυρήνα της Ανθρωπότητας, δηλαδή την Ψυχότητα. Έχει ενδιαφέρον που υπάρχουν ανάμεσά μας χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τους περισσότερους λες και ζουν σ’ ένα παράλληλο σύμπαν δίχως σημείο επαφής. Αυτό βέβαια εξηγείται μέσω της τοποστρατηγικής που βασίζεται πάνω στις σχέσεις και τη χρονοστρατηγική που θεμελιώνεται με τους δεσμούς. Έτσι η άμεση επαφή δεν είναι απαραίτητη ενώ είναι αναγκαία η χρονική γέφυρα. Επίσης πρέπει να ειπωθεί ότι οι υπερδομές λειτουργούν φυσιολογικά πολυκυκλικά και έχουν μία άλλη αντίληψη του χρόνου. Άλλωστε έχουν πρόσβαση στη βαθιά ιστορία λόγω μνημοσύνης και στην αναβαθμισμένη λόγω νοημοσύνης. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να υπάρχουν άτομα που αναρωτιούνται αν υπάρχουν υπερδομές, ενώ αυτές ήδη λειτουργούν ως Υπηρέτες της Ανθρωπότητας εντός του Χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου