Λάρνακα: Ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας
εμφανίστηκαν το πρωί οι έξι κατηγορούμενοι για τη φονική έκρηξη στη
ναυτική βάση του Μαρί στις 11 Ιουλίου του 2011. Οι κατηγορούμενοι είναι
οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας
Παπακώστας, ο πρώην Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Σάββας Αργυρού, ο
Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Νικολάου, ο
Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής, Πάμπος Χαραλάμπους και ο Διοικητής της
ΕΜΑΚ, Ανδρέας Λοιζίδης.
Ευθύνες για κάθε κατηγορούμενο χωριστά για την έκρηξη και το θάνατο 13 ανθρώπων παρουσίασε σε εναρκτήρια δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι με δικές τους παραλείψεις ή συμπεριφορές δεν απέτρεψαν την αυτανάφλεξη και έκρηξη των πυρίτιδων και το θάνατο των 13 αυτών ανθρώπων αν και όπως είπε γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο της έκρηξης.
Στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν εναρκτήριες δηλώσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Γενικός Εισαγγελέας:Θα παρουσιαστεί ακριβοδίκαια στο Κακουργιοδικείο η υπόθεση
Τη διαβεβαίωση ότι η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, την υπόθεσή της φονικής έκρηξης στο Μαρί, ακριβοδίκαια, με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και πλήρη σεβασμό στις αρχές της δίκαιης δίκης, έδωσε την Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.
Μιλώντας ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι σήμερα θα παρουσιάζονταν τα παραδεκτά γεγονότα της υπόθεσης, τα οποία θα προέκυπταν μέσα από συνεννόηση της Κατηγορούσας Αρχής και της υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων στην υπόθεση του Μαρί, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό.
Πρόσθεσε ότι έχει γίνει μεν σημαντική πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα αλλά υπολείπεται ακόμα αρκετό έργο για να επιτευχθεί όπως είπε χαρακτηριστικά «ο σκοπός. Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για επίτευξη του στόχου» μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που είναι η επόμενη δικάσιμος είπε ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να «επιτευχθεί ο σκοπός» ώστε το Δικαστήριο να περιοριστεί μόνο στην έκδοση της τελικής απόφασης για την υπόθεση.
Ο συνήγορος των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι για κάποιους κατηγορουμένους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα παραδεκτά γεγονότα για ορισμένους άλλους όμως όχι. Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι την επόμενη δικάσιμο θα είναι έτοιμος για να καταθέσει τα παραδεκτά γεγονότα που αφορούν τους δικούς του πελάτες.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Πάμπου Χαραλάμπους, Ευστάθιος Ευσταθίου είπε πως υπάρχουν ακόμα 400 έγγραφα τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν ως τεκμήρια τα οποία όπως σημείωσε θα μελετηθούν και μελετώνται διεξοδικά προκειμένου να είναι έτοιμος για παραδεκτά γεγονότα την επόμενη δικάσιμο. Είπε επίσης πως θα εισηγηθεί όπως εμπλουτιστούν τα τεκμήρια ενώπιον του Δικαστηρίου με την παράθεση κειμένων και πρακτικών. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι έντιμα και με καλή πίστη επιδιώκει την αφαίρεση περιττής μαρτυρίας ώστε το δικαστήριο να αποφασίσει μόνο για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων.
Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Λοϊζίδη, Γιώργος Κορφιώτης ανέφερε ότι έχουν μεν συμφωνηθεί ορισμένα παραδεκτά γεγονότα ως προς τη βάση, ωστόσο παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες οι οποίες χρειάζεται να διευκρινιστούν. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμος για παραδεκτά γεγονότα.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος και ανέγνωσε γραπτή εναρκτήρια δήλωση στην οποία έκανε λεπτομερή αναφορά και περιγραφή για τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 και αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο κάθε ένας κατηγορούμενος ξεχωριστά στην όλη υπόθεση.
Όπως είπε ο κ. Κληρίδης το Μάρτιο του 2009, 98 εμπορευματοκιβώτια, τα περισσότερα από τα οποία περιείχαν εκρηκτική ύλη, πυρίτιδα, τοποθετήθηκαν σε υπαίθρια στοιβάδα σε συγκεκριμένο σημείο που ετοιμάστηκε για το σκοπό αυτό στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί της Επαρχίας Λάρνακας. Επρόκειτο για εμπορευματοκιβώτια με στρατιωτικό υλικό που μεταφερόταν από το Ιράν στη Συρία, με το πλοίο Monchegorsk, τα οποία κατασχέθηκαν το Φεβρουάριο του 2009 από την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα εμπορευματοκιβώτια παρέμειναν τοποθετημένα στη ναυτική βάση μέχρι τις 11 Ιουλίου 2011, όταν εξερράγησαν, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 προσώπων και την πρόκληση μεγάλων υλικών ζημιών. Η φονική έκρηξη οφειλόταν σε ανάφλεξη των πυρίτιδων, λόγω των ψηλών θερμοκρασιών που είχαν αναπτυχθεί στο χώρο φύλαξής τους, δηλαδή στα εμπορευματοκιβώτια.
Σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι φέρουν ο κάθε ένας ξεχωριστά ποινική ευθύνη για το θάνατο των 13 αυτών προσώπων, αφού με δικές τους παραλείψεις ή συμπεριφορές, όπως θα καταδειχθεί μέσα από τη μαρτυρία, δεν απέτρεψαν την αυτανάφλεξη και έκρηξη των πυρίτιδων και/ή το θάνατο των 13 αυτών ανθρώπων, αν και γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο έκρηξης.
Από το Μάιο του 2009, συνέχισε στην εναρκτήρια δήλωση του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, άρχισαν να διαφαίνονται ανησυχίες για την υπαίθρια τοποθέτηση της στοιβάδας των εμπορευματοκιβωτίων στο χώρο της Ν.Β. Με διάφορες επιστολές που το ΓΕΕΦ απέστειλε, και οι οποίες θα παρουσιαστούν ως μέρος της μαρτυρίας, τόνιζε, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους αλλοίωσης της πυρίτιδας εντός των εμπορευματοκιβωτίων, λόγω της παρατεταμένης υπαίθριας παραμονής τους, και ζητούσε να ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα. Παρά την ετοιμότητα για εκποίηση ή καταστροφή του κατασχεθέντος υλικού, γεγονός που διαφαίνεται από το μαρτυρικό υλικό που θα παρουσιαστεί, τον Αύγουστο του 2009 ο πρώτος κατηγορούμενος (πρώην ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού) έδωσε οδηγίες για σύγκληση σύσκεψης, επειδή το θέμα του κατασχεθέντος φορτίου εμπεριείχε σοβαρές πολιτικές πτυχές.
Η σύσκεψη του Αυγούστου 2009 οδήγησε σε παράταση της λήψης τελικής απόφασης για την τύχη του φορτίου, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Αμυνας να επανέλθει το Νοέμβριο του 2009, το Δεκέμβριο του 2009, τον Ιούνιο του 2010 και το Δεκέμβριο του 2010, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την υπαίθρια εναπόθεση του φορτίου και ζητώντας τη λήψη τελικής απόφασης. Οι απαντήσεις του πρώτου κατηγορούμενου, μέσω του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ, ήταν σαφείς: Δεν δικαιολογείτο καμιά αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος, αφού οι λόγοι που οδήγησαν στην παράταση λήψης τελικής απόφασης τον Αύγουστο του 2009 εξακολουθούσαν να υπάρχουν.
Το φορτίο τελικά με τα εκρηκτικά παρέμεινε μέσα στα εμπορευματοκιβώτια, τοποθετημένο υπαίθρια στη ναυτική βάση εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και στις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά καιρούς μέχρι που εξερράγη, με ολέθριες συνέπειες. Με τη μαρτυρία που η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει στο Δικαστήριο, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας, θα καταδείξει ότι σε κανένα αποτέλεσμα δεν οδήγησε ούτε και η σαφής τοποθέτηση του ΓΕΕΦ, για τη δυνατότητα καταστροφής της πυρίτιδας από τον ΟΑΣΕ ή την Εθνική Φρουρά, δυνατότητα που τέθηκε στο δεύτερο κατηγορούμενο (πρώην Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα) το 2010. Ούτε λήφθηκε, ούτε προωθήθηκε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
Στις 28.1.11 ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσε με επιστολή του το ΥΠΕΞ για την πρόθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισκεφθεί την Κύπρο για εφαρμογή των κυρώσεων σε σχέση με το κατασχεθέν φορτίο, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο πρώτος κατηγορούμενος (Μάρκος Κυπριανού) έδωσε οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο να γίνει μεν αποδεκτή η αιτούμενη επίσκεψη της Επιτροπής, αλλά να πραγματοποιηθεί όσο πιο αργά ήταν δυνατό. Παρόλη τη διάθεση της Επιτροπής και την πρόθεσή της να αποδεχθεί να γίνει η επίσκεψη σε μεταγενέστερο στάδιο, το ΥΠΕΞ, με γνώση του πρώτου κατηγορούμενου (πρώην Υπουργού Εξωτερικών) με την όλη στάση του απέφυγε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για πραγματοποίηση της επίσκεψης της Επιτροπής και δεν ανταποκρίθηκε στην παράκληση της Επιτροπής για παροχή στοιχείων σε σχέση με το φορτίο, μεταξύ των οποίων και τις χημικές αναλύσεις που ενδεχομένως να είχαν γίνει.
Η Κατηγορούσα Αρχή θα καταδείξει, σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας πως η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων των Η.Ε. ουσιαστικά εμποδίστηκε με ενέργειες ή οδηγίες του πρώτου κατηγορούμενου να εξετάσει το κατασχεθέν φορτίο. Μετά την όχληση του ΥΠΑΜ το Δεκέμβριο του 2010, ο πρώτος κατηγορούμενος (Μάρκος Κυπριανού) αποφάσισε τη σύγκληση σύσκεψης, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας στις 7.2.11. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ανάμεσα σε άλλους, οι κατηγορούμενοι 1 και 2 (Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας). Κατά τη σύσκεψη υποδείχθηκε πως, λόγω της παρατεταμένης υπαίθριας τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων και των καιρικών συνθηκών, υπήρχε κίνδυνος αλλοίωσης του μίγματος της πυρίτιδας, με αποτέλεσμα την ανάφλεξη ή και την έκρηξή τους. Παρά την ανησυχία που επιδείχθηκε, η σύσκεψη έληξε με απόφαση πραγματοποίησης δειγματοληψιών της πυρίτιδας και τη διενέργεια χημικών αναλύσεων, ώστε να εξεταστεί η κατάστασή της, όπως και έρευνας για την αξία του φορτίου σε περίπτωση εκποίησής του.
Στις 4 Ιουλίου 2011, διαπιστώθηκε από αξιωματικούς της Ναυτικής Βάσης ότι ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια που βρισκόταν στην πάνω γωνία της στοιβάδας ήταν διογκωμένο και το ίδιο βράδυ ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και ο τρίτος κατηγορούμενος (τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού).
Το πρωί της 5ης Ιουλίου 2011, επισημαίνεται με τον πιο παραστατικό τρόπο στον τρίτο κατηγορούμενο (Σάββα Αργυρού) ο άμεσος κίνδυνος και η σοβαρότητα της κατάστασης. Ενημερώνεται επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας γίνεται σύσκεψη στο γραφείο του δεύτερου κατηγορούμενου (Κώστα Παπακώστα). Στη διάρκεια της σύσκεψης, αφού η επικινδυνότητα της όλης κατάστασης ήταν πλέον εμφανής, συζητείται, σε κλίμα έντασης και ανησυχίας, το θέμα του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και, σύμφωνα με τη μαρτυρία, απαιτείται από ένα των παρισταμένων λήψη οριστικής απόφασης για το θέμα.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος (Κώστας Παπακώστας) αποφασίζει τη συγκρότηση ομάδας για να προβεί σε επιτόπια επιθεώρηση του φορτίου και να ετοιμάσει έκθεση, μέχρι την επόμενη ημέρα, με τα ευρήματα και τις εισηγήσεις της, για τη λήψη άμεσων μέτρων. Στην ομάδα αποφασίζεται και η συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ενημερώνεται την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 5.7.11, ο τέταρτος κατηγορούμενος, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Αντρέας Νικολάου) αλλά και ο πέμπτος κατηγορούμενος (Πάμπος Χαραλάμπους). Το πρωί της 6ης Ιουλίου 2011, η συσταθείσα ομάδα μεταβαίνει στη Ναυτική Βάση, σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Εισαγγελέα, και σε αυτήν μετέχουν και οι κατηγορούμενοι 5 και 6, δηλαδή ο Βοηθός Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Πάμπος Χαραλάμπους) και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ (Ανδρέας Λοϊζίδης). Ολοι οι παρευρισκόμενοι ενημερώνονται για το ιστορικό και το περιεχόμενο του φορτίου και πραγματοποιούν επιτόπια επιθεώρηση.
Στη σύσκεψη που ακολουθεί στη Ναυτική Βάση το θέμα συζητείται εκτενέστερα, ανταλλάσσονται απόψεις και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και διαπιστώνεται ομόφωνα ότι η διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου οφείλεται σε έκρηξη εντός του. Καταλήγουν, μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες εισηγήσεις. Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ομάδας, ενημερώνεται ο δεύτερος κατηγορούμενος για την επιτόπια επιθεώρηση και για τις διαπιστώσεις και εισηγήσεις της ομάδας, αναφέρει ο κ. Κληρίδης.
Οι κατηγορούμενοι 5 και 6, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ομάδας, επιστρέφουν στην ΕΜΑΚ Κοφίνου, χωρίς να καταγράψουν οτιδήποτε σε σχέση με την επίσκεψή τους στη Ναυτική Βάση, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο κατηγορούμενος 4, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώνεται στις 7.7.11 από τον κατηγορούμενο 5 για την επιθεώρηση που έγινε από την ομάδα και ζητεί από αυτόν να ετοιμάσει ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο όμως τελικά ετοιμάζεται μετά τη φονική έκρηξη. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 7.7.11 ολοκληρώνεται η σύνταξη της έκθεσης και παραδίδεται στην Αρχηγό ΓΕΕΦ. Σημειώνεται ότι ο τρίτος κατηγορούμενος είχε ήδη ενημερωθεί από την προηγούμενη ημέρα προφορικά για το περιεχόμενο της έκθεσης. Οι εισηγήσεις της ομάδας ουδέποτε υλοποιήθηκαν, επισημαίνει ο Γενικός Εισαγγελέας.
Στις 8.7.11 ο τέταρτος κατηγορούμενος, Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναχωρεί στο εξωτερικό με άδεια και τον αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο πέμπτος κατηγορούμενος, δηλαδή ο Βοηθός Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2011 γίνονται αντιληπτές σπίθες φωτιάς από το χώρο των εμπορευματοκιβωτίων και ενημερώνεται ο Διοικητής Ναυτικού, μ. Ιωαννίδης, και η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Αμέσως με τη διαπίστωση της φωτιάς, ενημερώνεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία και δύο πυροσβεστικά οχήματα με 6 μέλη της ΕΜΑΚ καταφθάνουν στη Ναυτική Βάση. Ενημερώνεται η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δηλαδή ο 5ος κατηγορούμενος ως Αναπληρωτής Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και ο 6ος κατηγορούμενος ως Διοικητής της ΕΜΑΚ, οι οποίοι και έχουν μετέπειτα τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με το Λοχία Παπαδόπουλο, όταν ο τελευταίος φτάνει στη Ναυτική Βάση.
Η φωτιά επεκτείνεται, με αποτέλεσμα να καλύψει το σύνολο των εμπορευματοκιβωτίων, ακούγονται συνεχώς εκρήξεις, στον ουρανό φαίνονται λάμψεις. Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και λεπτομερής περιγραφή θα γίνει με την προσαγωγή της σχετικής μαρτυρίας, είπε ο κ. Κληρίδης. Κατά η ώρα 5:48 περίπου, γίνεται μεγάλη έκρηξη στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων, η οποία έχει ως συνέπειες το θάνατο 13 ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 68, καθώς και την πρόκληση ανυπολόγιστων καταστροφών στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό της ΑΗΚ, όπως επίσης και στην ίδια τη Ναυτική Βάση, αλλά και σε οικίες υποστατικά και οχήματα στη γύρω περιοχή.
Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ακόμα στην εναρκτήρια δήλωση του ότι σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό που θα παρουσιάσει η Κατηγορούσα Αρχή, όλοι οι κατηγορούμενοι καθ΄ όλο τον ουσιώδη χρόνο που αφορά τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά, γνώριζαν για το χώρο τοποθέτησης του φορτίου στη Ναυτική Βάση, για το περιεχόμενο του φορτίου, για την υπαίθρια εναπόθεση αυτού, για τη συνεχή παραμονή του για σημαντικό διάστημα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, και γνώριζαν, ή όφειλαν τουλάχιστον να γνωρίζουν, για τον κίνδυνο έκρηξης, αφού είχαν πληροφορηθεί για τον κίνδυνο αυτό.
Πρόσθεσε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, ως Υπουργός Εξωτερικών από 2009 μέχρι και την 11η Ιουλίου 2011, είχε ενεργή εμπλοκή στο θέμα χειρισμού του φορτίου και, όπως και ο ίδιος επικαλείτο μέσω επιστολών, το ζήτημα του κατασχεθέντος φορτίου εμπεριείχε πολιτικές πτυχές. Η συμμετοχή του στη διαχείριση του φορτίου από τον Αύγουστο του 2009 και μετά ήταν καθοριστική. Παρά τη γνώση του για την επικινδυνότητα του φορτίου εξαιτίας της συνεχούς παραμονής του σε υπαίθρια στοιβάδα ο πρώτος κατηγορούμενος δημιούργησε μια επικίνδυνη κατάσταση αδιαφορώντας για τις συνέπειες της ή παραλείποντας να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για μείωση ή εξουδετέρωση της η οποία είναι άμεση συναρτημένη με τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου και το θάνατο των 13 προσώπων.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ως Υπουργός Άμυνας καθ΄ όλο το χρόνο που αφορά την υπό εκδίκαση υπόθεση, προΐστατο της Εθνικής Φρουράς, η οποία είχε αναλάβει τη φύλαξη του φορτίου από δολιοφθορά ή κλοπή. Ο ίδιος εκφράζει το φόβο του για την επικινδυνότητα του φορτίου και τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχή επιφόρτιση του Υπουργείου του με την ευθύνη φύλαξης του φορτίου στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου του 2011, αλλά δεν λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα για εξουδετέρωση του υπαρκτού κινδύνου έκρηξης, είπε ο κ. Κληρίδης. Ακόμη και όταν γίνεται άμεσα δέκτης πληροφόρησης για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, που έγινε αντιληπτό στις 4/7/11, και δίδει ο ίδιος οδηγίες για τη συγκρότηση ομάδας και την υποβολή σε αυτόν έκθεσης και ενημερώνεται για τις διαπιστώσεις περί έκρηξης και τις σχετικές εισηγήσεις της ομάδας περί της λήψης αμέσως μέτρων, και πάλι παραλείπει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα.
Ο τρίτος κατηγορούμενος, ως Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ από το 2009, είχε ενεργό συμμετοχή διαχρονικά σε θέματα που αφορούσαν το φορτίο, προσθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας. Στις 4.7.11 πληροφορήθηκε για τη διαπίστωση προβλήματος σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια και προειδοποιήθηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έλαβε γνώση για τις εισηγήσεις της ομάδας που στάληκε στις 6.7.11 στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων. Πληροφορήθηκε για την ανάγκη λήψης αμέσως μέτρων, πλην όμως καμία ενέργεια δεν έκανε για τη λήψη τέτοιων μέτρων για αποτροπή της έκρηξης, με αποτέλεσμα την έκρηξη την 11.7.11 και το θάνατο των 13 προσώπων.
Στη δήλωσή του, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι ο τέταρτος κατηγορούμενος στις 5.7.11, ως ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώνεται ότι διαπιστώθηκε πρόβλημα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε πυρίτιδα και βρισκόταν στη ΝΒΕΦ και στις 7.7.11 ενημερώνεται για την κατάσταση και την επιτόπια επιθεώρηση. Γνώριζε, ή όφειλε να γνωρίζει, ότι υπήρχε ενδεχόμενο να κληθούν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ανταποκριθούν σε επεισόδιο στην ναυτική βάση και όφειλε να τα ενημερώσει κατάλληλα για τον κίνδυνο που ενυπήρχε, ώστε να μπορέσουν να εκπονήσουν σχέδιο δράσης, πλην όμως παρέλειψε να πράξει τούτο, με αποτέλεσμα, όταν κλήθηκαν τα μέλη της ΕΜΑΚ για ανταπόκριση στη ναυτική βάση, να μην γνωρίζουν για τους κινδύνους και να μην έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προς αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης.
Οι κατηγορούμενοι 5 και 6, από τις 6/7/11 που είχαν ενεργό συμμετοχή στο όλο θέμα παρέλειψαν να ενημερώσουν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επίσημα και δη της ΕΜΑΚ για τον όγκο και το περιεχόμενο του φορτίου, την επικινδυνότητα αυτού και του ορατού κινδύνου έκρηξης, αναφέρει ο κ. Κληρίδης. Παρόλο που γνώριζαν ότι, σε περίπτωση κλήσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για ανταπόκριση στη Ναυτική Βάση, η ΕΜΑΚ Κοφίνου θα αναλάμβανε δράση. Αλλά και όταν στις 11 Ιουλίου του 2011, ενημερώθηκαν για τη φωτιά στο φορτίο με τις πυρίτιδες και ότι στη σκηνή μετέβαιναν μέλη της Υπηρεσίας τους, κανείς από τους δύο δεν έδωσε έγκαιρα οδηγίες για την απομάκρυνση όλων των προσώπων που βρίσκονταν κοντά στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων.
Οι κατηγορούμενοι 4, 5 και 6, δεν ετοίμασαν, ούτε έδωσαν οδηγίες να ετοιμαστεί σχέδιο για τον τρόπο ενέργειας των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που τυχόν θα ανταποκρίνονταν σε κλήση στη ναυτική βάση, σε περίπτωση νέας έκρηξης ή ανάφλεξης ή φωτιάς στο φορτίο, ώστε να γνωρίζουν τον τρόπο δράσης τους. Ούτε ενημέρωσαν τα εν λόγω μέλη για τον ειδικό χειρισμό φορτίου εκρηκτικών υλών που πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Υπηρεσίας τους, σε περίπτωση οποιουδήποτε περιστατικού σε σχέση με αυτό.
«Η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει την υπόθεσή της ακριβοδίκαια, με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και πλήρη σεβασμό στις αρχές της δίκαιης δίκης, με την προσδοκία ότι θα επιτύχει να αποδείξει τις κατηγορίες με την βεβαιότητα που απαιτείται στις ποινικές υποθέσεις, θέμα που βέβαια ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου σας» κατέληξε στην εναρκτήρια δήλωση του ενώπιον του Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.
Υπενθυμίζεται ότι τα 13 θύματα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί ήταν ο Διοικητής του Ναυτικού αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Διοικητής της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» Λάμπρος Λάμπρου, ο επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, ο ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, οι κελευστές Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου, ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ Βασίλης Κρόκος, οι λοχίες της ΕΜΑΚ Σπύρος Τταντής και Αδάμος Αδάμου και οι Πυροσβέστες Παναγιώτης Θεοφίλου, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γιώργος Γιακουμή και ο Αντώνης Χαραλάμπους που έχασε τη ζωή του στις 13 Ιουλίου 2011.
Σημειώνεται ότι η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 και θα διεξάγεται εντατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Το Δικαστήριο όρισε δικάσιμους στις 12, 13, 14, 20, 21, 25, 26 και 28 Σεπτεμβρίου αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίζεται η δίκη και τα απογεύματα.
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία έγινε σε μια κατάμεστη από συγγενείς τόσο των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης όσο και των κατηγορουμένων αίθουσα, υπό την επίβλεψη ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.
ΠΗΓΗ philenews
Ευθύνες για κάθε κατηγορούμενο χωριστά για την έκρηξη και το θάνατο 13 ανθρώπων παρουσίασε σε εναρκτήρια δήλωσή του ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι με δικές τους παραλείψεις ή συμπεριφορές δεν απέτρεψαν την αυτανάφλεξη και έκρηξη των πυρίτιδων και το θάνατο των 13 αυτών ανθρώπων αν και όπως είπε γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο της έκρηξης.
Στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν εναρκτήριες δηλώσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης.
Γενικός Εισαγγελέας:Θα παρουσιαστεί ακριβοδίκαια στο Κακουργιοδικείο η υπόθεση
Τη διαβεβαίωση ότι η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, την υπόθεσή της φονικής έκρηξης στο Μαρί, ακριβοδίκαια, με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και πλήρη σεβασμό στις αρχές της δίκαιης δίκης, έδωσε την Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.
Μιλώντας ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι σήμερα θα παρουσιάζονταν τα παραδεκτά γεγονότα της υπόθεσης, τα οποία θα προέκυπταν μέσα από συνεννόηση της Κατηγορούσας Αρχής και της υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων στην υπόθεση του Μαρί, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει κατορθωτό.
Πρόσθεσε ότι έχει γίνει μεν σημαντική πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα αλλά υπολείπεται ακόμα αρκετό έργο για να επιτευχθεί όπως είπε χαρακτηριστικά «ο σκοπός. Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για επίτευξη του στόχου» μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου που είναι η επόμενη δικάσιμος είπε ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνοντας πως είναι προς το συμφέρον όλων να «επιτευχθεί ο σκοπός» ώστε το Δικαστήριο να περιοριστεί μόνο στην έκδοση της τελικής απόφασης για την υπόθεση.
Ο συνήγορος των Μάρκου Κυπριανού και Σάββα Αργυρού, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι για κάποιους κατηγορουμένους έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα παραδεκτά γεγονότα για ορισμένους άλλους όμως όχι. Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι την επόμενη δικάσιμο θα είναι έτοιμος για να καταθέσει τα παραδεκτά γεγονότα που αφορούν τους δικούς του πελάτες.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος των Κώστα Παπακώστα, Ανδρέα Νικολάου και Πάμπου Χαραλάμπους, Ευστάθιος Ευσταθίου είπε πως υπάρχουν ακόμα 400 έγγραφα τα οποία μπορούν να παρουσιαστούν ως τεκμήρια τα οποία όπως σημείωσε θα μελετηθούν και μελετώνται διεξοδικά προκειμένου να είναι έτοιμος για παραδεκτά γεγονότα την επόμενη δικάσιμο. Είπε επίσης πως θα εισηγηθεί όπως εμπλουτιστούν τα τεκμήρια ενώπιον του Δικαστηρίου με την παράθεση κειμένων και πρακτικών. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι έντιμα και με καλή πίστη επιδιώκει την αφαίρεση περιττής μαρτυρίας ώστε το δικαστήριο να αποφασίσει μόνο για την ενοχή ή όχι των κατηγορουμένων.
Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Λοϊζίδη, Γιώργος Κορφιώτης ανέφερε ότι έχουν μεν συμφωνηθεί ορισμένα παραδεκτά γεγονότα ως προς τη βάση, ωστόσο παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες οι οποίες χρειάζεται να διευκρινιστούν. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμος για παραδεκτά γεγονότα.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος και ανέγνωσε γραπτή εναρκτήρια δήλωση στην οποία έκανε λεπτομερή αναφορά και περιγραφή για τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 και αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο κάθε ένας κατηγορούμενος ξεχωριστά στην όλη υπόθεση.
Όπως είπε ο κ. Κληρίδης το Μάρτιο του 2009, 98 εμπορευματοκιβώτια, τα περισσότερα από τα οποία περιείχαν εκρηκτική ύλη, πυρίτιδα, τοποθετήθηκαν σε υπαίθρια στοιβάδα σε συγκεκριμένο σημείο που ετοιμάστηκε για το σκοπό αυτό στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί της Επαρχίας Λάρνακας. Επρόκειτο για εμπορευματοκιβώτια με στρατιωτικό υλικό που μεταφερόταν από το Ιράν στη Συρία, με το πλοίο Monchegorsk, τα οποία κατασχέθηκαν το Φεβρουάριο του 2009 από την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα εμπορευματοκιβώτια παρέμειναν τοποθετημένα στη ναυτική βάση μέχρι τις 11 Ιουλίου 2011, όταν εξερράγησαν, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 προσώπων και την πρόκληση μεγάλων υλικών ζημιών. Η φονική έκρηξη οφειλόταν σε ανάφλεξη των πυρίτιδων, λόγω των ψηλών θερμοκρασιών που είχαν αναπτυχθεί στο χώρο φύλαξής τους, δηλαδή στα εμπορευματοκιβώτια.
Σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι φέρουν ο κάθε ένας ξεχωριστά ποινική ευθύνη για το θάνατο των 13 αυτών προσώπων, αφού με δικές τους παραλείψεις ή συμπεριφορές, όπως θα καταδειχθεί μέσα από τη μαρτυρία, δεν απέτρεψαν την αυτανάφλεξη και έκρηξη των πυρίτιδων και/ή το θάνατο των 13 αυτών ανθρώπων, αν και γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν για τον κίνδυνο έκρηξης.
Από το Μάιο του 2009, συνέχισε στην εναρκτήρια δήλωση του ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, άρχισαν να διαφαίνονται ανησυχίες για την υπαίθρια τοποθέτηση της στοιβάδας των εμπορευματοκιβωτίων στο χώρο της Ν.Β. Με διάφορες επιστολές που το ΓΕΕΦ απέστειλε, και οι οποίες θα παρουσιαστούν ως μέρος της μαρτυρίας, τόνιζε, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους αλλοίωσης της πυρίτιδας εντός των εμπορευματοκιβωτίων, λόγω της παρατεταμένης υπαίθριας παραμονής τους, και ζητούσε να ληφθεί τελική απόφαση για το θέμα. Παρά την ετοιμότητα για εκποίηση ή καταστροφή του κατασχεθέντος υλικού, γεγονός που διαφαίνεται από το μαρτυρικό υλικό που θα παρουσιαστεί, τον Αύγουστο του 2009 ο πρώτος κατηγορούμενος (πρώην ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού) έδωσε οδηγίες για σύγκληση σύσκεψης, επειδή το θέμα του κατασχεθέντος φορτίου εμπεριείχε σοβαρές πολιτικές πτυχές.
Η σύσκεψη του Αυγούστου 2009 οδήγησε σε παράταση της λήψης τελικής απόφασης για την τύχη του φορτίου, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Αμυνας να επανέλθει το Νοέμβριο του 2009, το Δεκέμβριο του 2009, τον Ιούνιο του 2010 και το Δεκέμβριο του 2010, επισημαίνοντας τους κινδύνους από την υπαίθρια εναπόθεση του φορτίου και ζητώντας τη λήψη τελικής απόφασης. Οι απαντήσεις του πρώτου κατηγορούμενου, μέσω του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΕΞ, ήταν σαφείς: Δεν δικαιολογείτο καμιά αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος, αφού οι λόγοι που οδήγησαν στην παράταση λήψης τελικής απόφασης τον Αύγουστο του 2009 εξακολουθούσαν να υπάρχουν.
Το φορτίο τελικά με τα εκρηκτικά παρέμεινε μέσα στα εμπορευματοκιβώτια, τοποθετημένο υπαίθρια στη ναυτική βάση εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και στις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά καιρούς μέχρι που εξερράγη, με ολέθριες συνέπειες. Με τη μαρτυρία που η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει στο Δικαστήριο, λέει ο Γενικός Εισαγγελέας, θα καταδείξει ότι σε κανένα αποτέλεσμα δεν οδήγησε ούτε και η σαφής τοποθέτηση του ΓΕΕΦ, για τη δυνατότητα καταστροφής της πυρίτιδας από τον ΟΑΣΕ ή την Εθνική Φρουρά, δυνατότητα που τέθηκε στο δεύτερο κατηγορούμενο (πρώην Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα) το 2010. Ούτε λήφθηκε, ούτε προωθήθηκε οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
Στις 28.1.11 ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσε με επιστολή του το ΥΠΕΞ για την πρόθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισκεφθεί την Κύπρο για εφαρμογή των κυρώσεων σε σχέση με το κατασχεθέν φορτίο, ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο πρώτος κατηγορούμενος (Μάρκος Κυπριανού) έδωσε οδηγίες στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο να γίνει μεν αποδεκτή η αιτούμενη επίσκεψη της Επιτροπής, αλλά να πραγματοποιηθεί όσο πιο αργά ήταν δυνατό. Παρόλη τη διάθεση της Επιτροπής και την πρόθεσή της να αποδεχθεί να γίνει η επίσκεψη σε μεταγενέστερο στάδιο, το ΥΠΕΞ, με γνώση του πρώτου κατηγορούμενου (πρώην Υπουργού Εξωτερικών) με την όλη στάση του απέφυγε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για πραγματοποίηση της επίσκεψης της Επιτροπής και δεν ανταποκρίθηκε στην παράκληση της Επιτροπής για παροχή στοιχείων σε σχέση με το φορτίο, μεταξύ των οποίων και τις χημικές αναλύσεις που ενδεχομένως να είχαν γίνει.
Η Κατηγορούσα Αρχή θα καταδείξει, σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας πως η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων των Η.Ε. ουσιαστικά εμποδίστηκε με ενέργειες ή οδηγίες του πρώτου κατηγορούμενου να εξετάσει το κατασχεθέν φορτίο. Μετά την όχληση του ΥΠΑΜ το Δεκέμβριο του 2010, ο πρώτος κατηγορούμενος (Μάρκος Κυπριανού) αποφάσισε τη σύγκληση σύσκεψης, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας στις 7.2.11. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ανάμεσα σε άλλους, οι κατηγορούμενοι 1 και 2 (Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας). Κατά τη σύσκεψη υποδείχθηκε πως, λόγω της παρατεταμένης υπαίθριας τοποθέτησης των εμπορευματοκιβωτίων και των καιρικών συνθηκών, υπήρχε κίνδυνος αλλοίωσης του μίγματος της πυρίτιδας, με αποτέλεσμα την ανάφλεξη ή και την έκρηξή τους. Παρά την ανησυχία που επιδείχθηκε, η σύσκεψη έληξε με απόφαση πραγματοποίησης δειγματοληψιών της πυρίτιδας και τη διενέργεια χημικών αναλύσεων, ώστε να εξεταστεί η κατάστασή της, όπως και έρευνας για την αξία του φορτίου σε περίπτωση εκποίησής του.
Στις 4 Ιουλίου 2011, διαπιστώθηκε από αξιωματικούς της Ναυτικής Βάσης ότι ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια που βρισκόταν στην πάνω γωνία της στοιβάδας ήταν διογκωμένο και το ίδιο βράδυ ενημερώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και ο τρίτος κατηγορούμενος (τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού).
Το πρωί της 5ης Ιουλίου 2011, επισημαίνεται με τον πιο παραστατικό τρόπο στον τρίτο κατηγορούμενο (Σάββα Αργυρού) ο άμεσος κίνδυνος και η σοβαρότητα της κατάστασης. Ενημερώνεται επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας γίνεται σύσκεψη στο γραφείο του δεύτερου κατηγορούμενου (Κώστα Παπακώστα). Στη διάρκεια της σύσκεψης, αφού η επικινδυνότητα της όλης κατάστασης ήταν πλέον εμφανής, συζητείται, σε κλίμα έντασης και ανησυχίας, το θέμα του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου και, σύμφωνα με τη μαρτυρία, απαιτείται από ένα των παρισταμένων λήψη οριστικής απόφασης για το θέμα.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος (Κώστας Παπακώστας) αποφασίζει τη συγκρότηση ομάδας για να προβεί σε επιτόπια επιθεώρηση του φορτίου και να ετοιμάσει έκθεση, μέχρι την επόμενη ημέρα, με τα ευρήματα και τις εισηγήσεις της, για τη λήψη άμεσων μέτρων. Στην ομάδα αποφασίζεται και η συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ενημερώνεται την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 5.7.11, ο τέταρτος κατηγορούμενος, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Αντρέας Νικολάου) αλλά και ο πέμπτος κατηγορούμενος (Πάμπος Χαραλάμπους). Το πρωί της 6ης Ιουλίου 2011, η συσταθείσα ομάδα μεταβαίνει στη Ναυτική Βάση, σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Εισαγγελέα, και σε αυτήν μετέχουν και οι κατηγορούμενοι 5 και 6, δηλαδή ο Βοηθός Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Πάμπος Χαραλάμπους) και ο Διοικητής της ΕΜΑΚ (Ανδρέας Λοϊζίδης). Ολοι οι παρευρισκόμενοι ενημερώνονται για το ιστορικό και το περιεχόμενο του φορτίου και πραγματοποιούν επιτόπια επιθεώρηση.
Στη σύσκεψη που ακολουθεί στη Ναυτική Βάση το θέμα συζητείται εκτενέστερα, ανταλλάσσονται απόψεις και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και διαπιστώνεται ομόφωνα ότι η διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου οφείλεται σε έκρηξη εντός του. Καταλήγουν, μεταξύ άλλων, σε συγκεκριμένες εισηγήσεις. Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ομάδας, ενημερώνεται ο δεύτερος κατηγορούμενος για την επιτόπια επιθεώρηση και για τις διαπιστώσεις και εισηγήσεις της ομάδας, αναφέρει ο κ. Κληρίδης.
Οι κατηγορούμενοι 5 και 6, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ομάδας, επιστρέφουν στην ΕΜΑΚ Κοφίνου, χωρίς να καταγράψουν οτιδήποτε σε σχέση με την επίσκεψή τους στη Ναυτική Βάση, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας. Ο κατηγορούμενος 4, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώνεται στις 7.7.11 από τον κατηγορούμενο 5 για την επιθεώρηση που έγινε από την ομάδα και ζητεί από αυτόν να ετοιμάσει ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο όμως τελικά ετοιμάζεται μετά τη φονική έκρηξη. Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 7.7.11 ολοκληρώνεται η σύνταξη της έκθεσης και παραδίδεται στην Αρχηγό ΓΕΕΦ. Σημειώνεται ότι ο τρίτος κατηγορούμενος είχε ήδη ενημερωθεί από την προηγούμενη ημέρα προφορικά για το περιεχόμενο της έκθεσης. Οι εισηγήσεις της ομάδας ουδέποτε υλοποιήθηκαν, επισημαίνει ο Γενικός Εισαγγελέας.
Στις 8.7.11 ο τέταρτος κατηγορούμενος, Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναχωρεί στο εξωτερικό με άδεια και τον αναπληρώνει στα καθήκοντά του ο πέμπτος κατηγορούμενος, δηλαδή ο Βοηθός Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2011 γίνονται αντιληπτές σπίθες φωτιάς από το χώρο των εμπορευματοκιβωτίων και ενημερώνεται ο Διοικητής Ναυτικού, μ. Ιωαννίδης, και η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς. Αμέσως με τη διαπίστωση της φωτιάς, ενημερώνεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία και δύο πυροσβεστικά οχήματα με 6 μέλη της ΕΜΑΚ καταφθάνουν στη Ναυτική Βάση. Ενημερώνεται η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δηλαδή ο 5ος κατηγορούμενος ως Αναπληρωτής Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και ο 6ος κατηγορούμενος ως Διοικητής της ΕΜΑΚ, οι οποίοι και έχουν μετέπειτα τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με το Λοχία Παπαδόπουλο, όταν ο τελευταίος φτάνει στη Ναυτική Βάση.
Η φωτιά επεκτείνεται, με αποτέλεσμα να καλύψει το σύνολο των εμπορευματοκιβωτίων, ακούγονται συνεχώς εκρήξεις, στον ουρανό φαίνονται λάμψεις. Τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία και λεπτομερής περιγραφή θα γίνει με την προσαγωγή της σχετικής μαρτυρίας, είπε ο κ. Κληρίδης. Κατά η ώρα 5:48 περίπου, γίνεται μεγάλη έκρηξη στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων, η οποία έχει ως συνέπειες το θάνατο 13 ανθρώπων, τον τραυματισμό άλλων 68, καθώς και την πρόκληση ανυπολόγιστων καταστροφών στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό της ΑΗΚ, όπως επίσης και στην ίδια τη Ναυτική Βάση, αλλά και σε οικίες υποστατικά και οχήματα στη γύρω περιοχή.
Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ακόμα στην εναρκτήρια δήλωση του ότι σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό που θα παρουσιάσει η Κατηγορούσα Αρχή, όλοι οι κατηγορούμενοι καθ΄ όλο τον ουσιώδη χρόνο που αφορά τον καθένα από αυτούς ξεχωριστά, γνώριζαν για το χώρο τοποθέτησης του φορτίου στη Ναυτική Βάση, για το περιεχόμενο του φορτίου, για την υπαίθρια εναπόθεση αυτού, για τη συνεχή παραμονή του για σημαντικό διάστημα κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, και γνώριζαν, ή όφειλαν τουλάχιστον να γνωρίζουν, για τον κίνδυνο έκρηξης, αφού είχαν πληροφορηθεί για τον κίνδυνο αυτό.
Πρόσθεσε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος, ως Υπουργός Εξωτερικών από 2009 μέχρι και την 11η Ιουλίου 2011, είχε ενεργή εμπλοκή στο θέμα χειρισμού του φορτίου και, όπως και ο ίδιος επικαλείτο μέσω επιστολών, το ζήτημα του κατασχεθέντος φορτίου εμπεριείχε πολιτικές πτυχές. Η συμμετοχή του στη διαχείριση του φορτίου από τον Αύγουστο του 2009 και μετά ήταν καθοριστική. Παρά τη γνώση του για την επικινδυνότητα του φορτίου εξαιτίας της συνεχούς παραμονής του σε υπαίθρια στοιβάδα ο πρώτος κατηγορούμενος δημιούργησε μια επικίνδυνη κατάσταση αδιαφορώντας για τις συνέπειες της ή παραλείποντας να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για μείωση ή εξουδετέρωση της η οποία είναι άμεση συναρτημένη με τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου και το θάνατο των 13 προσώπων.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ως Υπουργός Άμυνας καθ΄ όλο το χρόνο που αφορά την υπό εκδίκαση υπόθεση, προΐστατο της Εθνικής Φρουράς, η οποία είχε αναλάβει τη φύλαξη του φορτίου από δολιοφθορά ή κλοπή. Ο ίδιος εκφράζει το φόβο του για την επικινδυνότητα του φορτίου και τη δυσαρέσκειά του για τη συνεχή επιφόρτιση του Υπουργείου του με την ευθύνη φύλαξης του φορτίου στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου του 2011, αλλά δεν λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα για εξουδετέρωση του υπαρκτού κινδύνου έκρηξης, είπε ο κ. Κληρίδης. Ακόμη και όταν γίνεται άμεσα δέκτης πληροφόρησης για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, που έγινε αντιληπτό στις 4/7/11, και δίδει ο ίδιος οδηγίες για τη συγκρότηση ομάδας και την υποβολή σε αυτόν έκθεσης και ενημερώνεται για τις διαπιστώσεις περί έκρηξης και τις σχετικές εισηγήσεις της ομάδας περί της λήψης αμέσως μέτρων, και πάλι παραλείπει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα.
Ο τρίτος κατηγορούμενος, ως Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ από το 2009, είχε ενεργό συμμετοχή διαχρονικά σε θέματα που αφορούσαν το φορτίο, προσθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας. Στις 4.7.11 πληροφορήθηκε για τη διαπίστωση προβλήματος σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια και προειδοποιήθηκε για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Έλαβε γνώση για τις εισηγήσεις της ομάδας που στάληκε στις 6.7.11 στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων. Πληροφορήθηκε για την ανάγκη λήψης αμέσως μέτρων, πλην όμως καμία ενέργεια δεν έκανε για τη λήψη τέτοιων μέτρων για αποτροπή της έκρηξης, με αποτέλεσμα την έκρηξη την 11.7.11 και το θάνατο των 13 προσώπων.
Στη δήλωσή του, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρει ότι ο τέταρτος κατηγορούμενος στις 5.7.11, ως ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώνεται ότι διαπιστώθηκε πρόβλημα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε πυρίτιδα και βρισκόταν στη ΝΒΕΦ και στις 7.7.11 ενημερώνεται για την κατάσταση και την επιτόπια επιθεώρηση. Γνώριζε, ή όφειλε να γνωρίζει, ότι υπήρχε ενδεχόμενο να κληθούν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να ανταποκριθούν σε επεισόδιο στην ναυτική βάση και όφειλε να τα ενημερώσει κατάλληλα για τον κίνδυνο που ενυπήρχε, ώστε να μπορέσουν να εκπονήσουν σχέδιο δράσης, πλην όμως παρέλειψε να πράξει τούτο, με αποτέλεσμα, όταν κλήθηκαν τα μέλη της ΕΜΑΚ για ανταπόκριση στη ναυτική βάση, να μην γνωρίζουν για τους κινδύνους και να μην έχουν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προς αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατάστασης.
Οι κατηγορούμενοι 5 και 6, από τις 6/7/11 που είχαν ενεργό συμμετοχή στο όλο θέμα παρέλειψαν να ενημερώσουν τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επίσημα και δη της ΕΜΑΚ για τον όγκο και το περιεχόμενο του φορτίου, την επικινδυνότητα αυτού και του ορατού κινδύνου έκρηξης, αναφέρει ο κ. Κληρίδης. Παρόλο που γνώριζαν ότι, σε περίπτωση κλήσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για ανταπόκριση στη Ναυτική Βάση, η ΕΜΑΚ Κοφίνου θα αναλάμβανε δράση. Αλλά και όταν στις 11 Ιουλίου του 2011, ενημερώθηκαν για τη φωτιά στο φορτίο με τις πυρίτιδες και ότι στη σκηνή μετέβαιναν μέλη της Υπηρεσίας τους, κανείς από τους δύο δεν έδωσε έγκαιρα οδηγίες για την απομάκρυνση όλων των προσώπων που βρίσκονταν κοντά στο χώρο των εμπορευματοκιβωτίων.
Οι κατηγορούμενοι 4, 5 και 6, δεν ετοίμασαν, ούτε έδωσαν οδηγίες να ετοιμαστεί σχέδιο για τον τρόπο ενέργειας των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που τυχόν θα ανταποκρίνονταν σε κλήση στη ναυτική βάση, σε περίπτωση νέας έκρηξης ή ανάφλεξης ή φωτιάς στο φορτίο, ώστε να γνωρίζουν τον τρόπο δράσης τους. Ούτε ενημέρωσαν τα εν λόγω μέλη για τον ειδικό χειρισμό φορτίου εκρηκτικών υλών που πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το εγχειρίδιο της Υπηρεσίας τους, σε περίπτωση οποιουδήποτε περιστατικού σε σχέση με αυτό.
«Η Κατηγορούσα Αρχή θα παρουσιάσει την υπόθεσή της ακριβοδίκαια, με ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα και πλήρη σεβασμό στις αρχές της δίκαιης δίκης, με την προσδοκία ότι θα επιτύχει να αποδείξει τις κατηγορίες με την βεβαιότητα που απαιτείται στις ποινικές υποθέσεις, θέμα που βέβαια ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου σας» κατέληξε στην εναρκτήρια δήλωση του ενώπιον του Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.
Υπενθυμίζεται ότι τα 13 θύματα της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί ήταν ο Διοικητής του Ναυτικού αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, ο Διοικητής της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» Λάμπρος Λάμπρου, ο επικελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, ο ανθυπασπιστής Κλεάνθης Κλεάνθους, οι κελευστές Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου, ο πυροσβέστης της ΕΜΑΚ Βασίλης Κρόκος, οι λοχίες της ΕΜΑΚ Σπύρος Τταντής και Αδάμος Αδάμου και οι Πυροσβέστες Παναγιώτης Θεοφίλου, Ανδρέας Παπαδόπουλος και Γιώργος Γιακουμή και ο Αντώνης Χαραλάμπους που έχασε τη ζωή του στις 13 Ιουλίου 2011.
Σημειώνεται ότι η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα θα αρχίσει στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 και θα διεξάγεται εντατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. Το Δικαστήριο όρισε δικάσιμους στις 12, 13, 14, 20, 21, 25, 26 και 28 Σεπτεμβρίου αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίζεται η δίκη και τα απογεύματα.
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία έγινε σε μια κατάμεστη από συγγενείς τόσο των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης όσο και των κατηγορουμένων αίθουσα, υπό την επίβλεψη ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.
ΠΗΓΗ philenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου