Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Πολεμική Αεροπορία: Η Raytheon παρουσίασε τους πυραύλους AIM-9X Block.II και Block.II+ Sidewinder σε συγκερασμό με το σύστημα NASAMS III

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας Raytheon με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των πυραύλων αερομαχίας AIM-9X Block.II/II+ Sidewinder, καθώς και των δυνατοτήτων επίγειας εκτόξευσής τους από το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS ΙΙΙ (National Advanced Surface-to-Air Missile System). O πύραυλος AIM-9X έλαβε Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα τον Μάιο του 2004. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή θραυσμάτων WDU-17/B και κινητήρα Mk.139. Η έκδοση AIM-9X Block.II, η οποία εντάχθηκε σε υπηρεσία το 2015, ενσωματώνει σύστημα ζεύξης δεδομένων (Data Link) και επιτρέπει τον εγκλωβισμό του στόχου μετά την εκτόξευση (Lock-On-After-Launch), ενώ η έκδοση AIM-9X Block.II+ ενσωματώνει βελτιώσεις στα υποσυστήματα του βλήματος για καλύτερες επιδόσεις.

Το μέγιστο βεληνεκές των AIM-9X Block.II/II+ είναι της τάξεως των 30-35 χιλιομέτρων (το μέγιστο βεληνεκές είναι συνάρτηση των ελιγμών που θα αναγκαστεί να κάνει το βλήμα προκειμένου να προσβάλει το στόχο).

Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της αμερικανικής Raytheon και της νορβηγικής Kongsberg και έχει γνωρίσει σημαντική εμπορική επιτυχία, τόσο στην αρχική του έκδοση (NASAMS) όσο και στη βελτιωμένη έκδοση NASAMS II η οποία έγινε διαθέσιμη από το 2006 και μετά. Από το 2019 και μετά διατίθεται η νεότερη έκδοση NASAMS III. Στις εκδόσεις NASAMS/NASAMS II το σύστημα χρησιμοποιεί πυραύλους AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), ενώ στην έκδοση NASAMS III μπορεί να χρησιμοποιήσει και τους πυραύλους AIM-9X Block.ΙΙ/ΙΙ+. Το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος είναι συνάρτηση της έκδοσης του AIM-120 και είναι μεταξύ 15-25 χιλιομέτρων (με AIM-120B/C5/C7) ή 50 χιλιόμετρα (με AMRAAM-ER). Το NASAMS αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, απέκτησε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 1995 και πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 1998. Η διαφορά μεταξύ του NASAMS και του NASAMS II είναι η ενσωμάτωση συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link-16/Link-11 και η υιοθέτηση του βελτιωμένου ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel. Η έκδοση NASAMS III προσθέτει την ικανότητα εκτόξευσης των AIM-9X, ενώ ενσωματώνει και βελτιωμένους εκτοξευτές.

ΠΗΓΗ defencereview

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου