Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Στόχος της Ρωσίας να εξαφανίσει την ουκρανική ΑΟΖ… Το νησί των φιδιών

Ένας από τους ανομολόγητους σκοπούς της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι για να εξαφανίσει την ΑΟΖ της. Η Ρωσία δεν θέλει η Ουκρανία να έχει θαλάσσια σύνορα και επιχειρεί να την αποκόψει από την Μαύρη Θάλασσα. Έτσι πρόσφατα η Ρωσία βομβάρδισε το Νησί των Φιδιών (Serpent Island) που είναι το μοναδικό νησί στην Μαύρη Θάλασσα. Έχει έκταση 0,17 τετραγωνικά χιλιόμετρα (σαράντα δύο στρέμματα ή δεκαεπτά εκτάρια), βρίσκεται τριάντα πέντε χιλιόμετρα (περίπου είκοσι ναυτικά μίλια) ανατολικά του Δέλτα του Δούναβη και αποτελεί τα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας.

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL


Του λείπει το γλυκό νερό και δεν κατοικήθηκε ποτέ , αν και διέθετε έναν φάρο από το 1800

και πρόσφατα η Ουκρανία έχει κατασκευάσει έργα και μια προβλήτα σε αυτό, προφανώς για να ενισχύσει τη διεκδίκησή της στον θαλάσσιο χώρο γύρω του. Το όνομά του λέγεται ότι προήλθε από τα φίδια που ζούσαν γύρω από ένα ναό χτισμένο στην αρχαιότητα.Ο θαλάσσιος χώρος γύρω από το νησί έχει γίνει επίκεντρο μεγάλου ενδιαφέροντος, επειδή από πρόσφατες εξερευνήσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι πετρέλαιο υψηλής ποιότητας και σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να βρίσκονται εκεί.

Έτσι αφού άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δυο ημέρες αργότερα την 25 Μαρτίου 2022, 13 Ουκρανοί συνοριοφύλακες αρνήθηκαν να παραδοθούν σε ρωσικό πολεμικό πλοίο, κράτησαν τις θέσεις τους και σκοτώθηκαν από τα ρωσικά πυρά. Έτσι το Νησί των Φιδιών βρίσκεται πλέον σε ρωσικά χέρια. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ένας από τους λόγους κατάληψης της Κριμαίας από τους Ρώσους, το 2014 ήταν η αξία της ΑΟΖ σε αυτή την περιοχή.



Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι αυτή η θαλάσσια περιοχή απασχόλησε την Ελλάδα λόγω της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Ρουμανία και την Ουκρανία το 2009. Τότε η Ρουμανία είχε πάρει «τουρκικές» θέσεις και η Ουκρανία «ελληνικές». Η Ρουμανία υποστήριζε ότι το Νησί των Φιδιών είναι ακατοίκητο και δεν έχει καμία επήρεια. Αντίθετα η Ουκρανία υποστήριξε ότι το νησί έχει πλήρη επήρεια. Δυστυχώς η Χάγη δεν έδωσε καθόλου επήρεια στο ουκρανικό νησί.

Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας




Πηγή: The islet of discord: Snake Island | odessa-journal.com

Όπως δείχνει ο παραπάνω χάρτης η Χάγη δεν έδωσε καμία επήρεια στο Νησί των Φιδιών. Του έδωσε μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. διότι βασίστηκε στο Άρθρο 121 (3) της UNCLOS με το επιχείρημα ότι το νησί δεν μπορεί να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση.

ΜΕΡΟΣ VIII ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ

Άρθρο 121 Καθεστώς των νήσων

Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα.

Εκτός όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3, η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές.

Οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα.

Δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το τέλος της ρωσικής εισβολής, αλλά φοβούμαι ότι οι Ουκρανοί δεν θα ξαναδούν θάλασσα διότι οι Ρώσοι επιθυμούν να καταλάβουν τις ακτές της Ουκρανίας από την Κριμαία μέχρι τα σύνορα με την Ρουμανία.

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου