Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ το “shopping list” του ΓΕΕΘΑ για τα συστήματα αεράμυνας από το Ισραήλ

 

Την υποβολή προσφοράς για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ, ζήτησε με επιστολή που απέστειλε στις 7 Οκτωβρίου 2024 το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) προς τη SIBAT, τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Γράφει ο ΑΕΛΑ (Αξιωματικός Ελεγκτής Αέρος)

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της προσφοράς είναι η 10η Νοεμβρίου 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες του DP ζητείται από τη SIBAT η υποβολή προσφοράς για τον ακόλουθο συνδυασμό συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, υλικών και υπηρεσιών:

>Αριθμό πυροβολαρχιών του συστήματος Spyder και συγκεκριμένα της έκδοσης SPYDER-AiO, κατασκευής της κρατικής ισραηλινής εταιρίας Rafael. Καθώς τα συγκεκριμένα συστήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν σε ελληνική υπηρεσία τα ρωσικής προέλευσης 21 συστήματα TOR-M1 (πέντε πυροβολαρχίες) και 38 συστήματα OSA-AK/AKM (έξι πυροβολαρχίες), τα οποία συγκροτούν 11 πυροβολαρχίες αναπτυγμένες στις Περιοχές Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» και της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού Νήσων (ΑΣΔΕΝ) «ΑΙΓΕΑΣ», εκτιμάται ότι ο αριθμός των προς προμήθεια πυροβολαρχιών θα ανέλθει κατά μέγιστο στις 8 έως 14 (στην περίπτωση που προβλέπεται και η ανάπτυξη συστημάτων της κατηγορίας και σε άλλες περιοχές του ηπειρωτικού χώρου).

>Αριθμό πυροβολαρχιών του συστήματος BARAK-MX, κατασκευής της κρατικής ισραηλινής εταιρίας Israel Aerospace Industries (IAI). Τα συγκεκριμένα συστήματα θα αντικαταστήσουν τις επτά υφιστάμενες πυροβολαρχίες (κατανεμημένες στις 180 και 181 Μοίρες Κατευθυνόμενων Βλημάτων αναπτυγμένες σε Αττική και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα) του συστήματος Improved HAWK PHASE III, οπότε εκτιμάται ότι ο αριθμός των προς προμήθεια πυροβολαρχιών θα ανέλθει κατά μέγιστο σε επτά. Σημειώνεται, ότι επειδή τα συστήματα BARAK-MX έχουν ανώτερες επιχειρησιακές επιδόσεις τόσο στο βεληνεκή όσο και τα ύψη αναχαίτησης εκτιμάται ότι ο αριθμός των προς προμήθεια πυροβολαρχιών Barak MX μπορεί να είναι μικρότερος των αριθμού των υφιστάμενων πυροβολαρχιών Improved HAWK.

>Αριθμό πυροβολαρχιών του συστήματος David’s Sling, που έχουν από κοινού αναπτύξει η κρατική ισραηλινή εταιρίας Rafael με την αμερικανική Raytheon Missiles & Defense (μία από τις τέσσερις επιχειρηματικές μονάδες ομίλου RTX). Εκτιμάται ως σχεδόν βέβαιο ότι το David’s Sling θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ρωσικής προέλευσης σύστημα S-300PMU1 (δύο πυροβολαρχίες) και πιθανά, σε βάθος χρόνου, τις έξι πυροβολαρχίες Patriot εφόσον δεν υλοποιηθεί πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους. Σημειώνεται ότι σε ισραηλινή υπηρεσία το David’s Sling σχεδιάζεται αντικαταστήσει τα συστήματα Improved HAWK και Patriot. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των προς προμήθεια πυροβολαρχιών θα κυμανθεί από δύο έως οκτώ (στην περίπτωση που θα αντικατασταθούν και τα Patriot).

>Αριθμό κινητών ραντάρ EL/M-2084 MMR, κατασκευής της ELTA, εταιρίας του ομίλου IAI. Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε προγενέστερο χρόνο, η απαίτηση της Πολεμικής Αεροπορίας ανέρχεται σε πέντε ραντάρ.

>Το σύστημα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών (C4I: Command, Control, Communications, Computer and Intelligence) MIC4AD, κατασκευής της κρατικής ισραηλινής εταιρίας Rafael.

>Υπηρεσίες Εν-Συνεχεία-Υποστήριξης (ΕΣΥ) των προς προμήθεια συστημάτων για διάστημα 10 ετών.

Αναφορικά με συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, υλικά και υπηρεσίες:

SPYDER

Μία τυπική πυροβολαρχία αποτελείται από:
>Εποχούμενη Μονάδα Διοίκησης και Ελέγχου (CCU: Command and Control Unit), η οποία στις εκδόσεις SPYDER-SR/ER δύναται να μεταφέρει και το ραντάρ του συστήματος.
>Εποχούμενο ραντάρ για τις εκδόσεις SPYDER-MR/LR
>Τρεις έως έξι μονάδες πυρός (MFU: Missile Firing Unit) με ενσωματωμένο τον κατασκευής Rafael ηλεκτροπτικό αισθητήρα Toplite
>Οχήματα υποστήριξης πεδίου (FSV: Field Service Vehicle) και αναχορηγίας βλημάτων (MSV: Missile Supply Vehicle)

Αναλυτικές πληροφορίες για την έκδοση SPYDER-AiO και γενικότερα την οικογένεια συστημάτων SPYDER περιλαμβάνονται στην ανάρτηση με τίτλο «ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ και αντιπυραυλική άμυνα – Μέρος Γ’: Το SPYDER της ισραηλινής Rafael».

Βολή του ισραηλινού συστήματος SPYDER (All-in-One) της εταιρίας Rafael

BARAK MX

Αποτελείται από τρία συγκροτήματα:
>Το Κέντρο Διαχείρισης Μάχης (BMC: Battle Management Center), που διατίθεται σε αυτοκινούμενη, μεταφερόμενη ή στατική έκδοση και το οποίο αποτελεί το κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου της πυροβολαρχίας

>Τα κατευθυνόμενα βλήματα, τα οποία ανεξαρτήτως τύπου χρησιμοποιούν τον ίδιο εκτοξευτή με οκτώ θέσεις εκτόξευσης. Τα βλήματα εκτοξεύονται από κατακόρυφη θέση επιτρέποντας ολοπεριμετρικές (360 μοίρες) βολές ταχείας αντίδρασης και με μικρές ελάχιστες αποστάσεις εξαπόλυσης. Το σύστημα BARAK MX μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ακόλουθους τύπους κατευθυνόμενων βλημάτων: Barak 5 SRAD (Short Range Robust Interceptor), BARAK MR (Medium Range), BARAK LR (Long Range) και BARAK ER (Extended Range).

>Εκδόσεις σε διαφορετικά μεγέθη και διαμορφώσεις, επίγειες και ναυτικές, των κατασκευής ELTA (εταιρίας του ομίλου IAI) τεχνολογίας αιχμής, πλήρως ψηφιακών, πολλαπλών λειτουργιών φασικών στοιχειοκεραιών (Phased Array) ραντάρ (π.χ. EL/M-2084 MMR, EL/M-2248 MF-STAR, ELM-2258 ALPHA, κ.α.).

Αναλυτικές πληροφορίες για την οικογένεια συστημάτων BARAK-MX περιλαμβάνονται στην ανάρτηση με τίτλο «ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ και αντιπυραυλική άμυνα – Μέρος Β’: Το BARAK MX της ισραηλινής IAI». Επίσης, στις αναρτήσεις με τίτλο «ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ και αντιπυραυλική άμυνα – Μέρος Δ’: ΣΥΓΚΡΙΣΗ των IAI BARAK MX με το RAFAEL SPYDER» και «ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το IAI BARAK MX ή το RAFAEL SPYDER για τις ελληνικές αμυντικές ανάγκες;», δημοσιεύονται συγκριτικές παρουσιάσεις για τα δύο συστήματα και διατυπώνονται χρήσιμες διαπιστώσεις.

Τα επιμέρους τμήματα του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας BARAk MX της ισραηλινής IAI

David’s Sling

Έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση μαχητικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ), τακτικών βαλλιστικών και αεροδυναμικών βλημάτων (όπως τα πλεύσης – cruise) και ρουκετών μέσου – μακρού βεληνεκούς σε αποστάσεις 40 έως 300 χλμ. Τον Νοέμβριο του 2023 ανακοινώθηκε ότι η Φινλανδία ανέθεσε σύμβαση ύψους 317 εκατ. ευρώ για την προμήθεια μίας πυροβολαρχίας του συστήματος που αποτελείται από τέσσερις εκτοξευτές (έκαστος 12 κελιά εκτόξευσης για ισάριθμα βλήματα Stunner), ένα κατασκευής Elta ραντάρ EL/M-2084 MMR και ένα κέντρο διαχείρισης μάχης (BMC: Battle Management Center) με την ονομασία «Golden Almond» («χρυσό αμύγδαλο») που έχει αναπτυχθεί από την Elisra, θυγατρική της Elbit Systems.

Εκτόξευση βλήματος Stunner από εκτοξευτή του συστήματος David’s Sling (φωτ. Rafael)

EL/M-2084 MMR

Πρόκειται για ραντάρ τεχνολογίας αιχμής, πλήρως ψηφιακού, πολλαπλών λειτουργιών και φασικών στοιχειοκεραιών (Phased Array) με δυνατότητα παρακολούθησης 1.200 στόχων σε εμβέλεια έως και 475 χλμ. ή στην περίπτωση όπλων 200 στόχους σε εμβέλεια έως και 100 χλμ. Τα ραντάρ αυτά αφορούν τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) και ειδικότερα την αντικατάσταση των κινητών σταθμών ραντάρ Siemens MPDR-90E που σήμερα εξοπλίζουν τους Σταθμούς Αναφοράς, που είναι αναπτυγμένοι στις Περιοχές Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού και της ΑΣΔΕΝ.

MIC4AD

Πρόκειται για σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής σύστημα διοίκησης & ελέγχου το οποίο σύμφωνα με την κατασκευάστρια έχει αναπτυχθεί για τη διοίκηση & έλεγχο της διεξαγωγής επιχειρήσεων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας σε περιβάλλοντα κορεσμένα από απειλές. Δημιουργεί μια Εθνική Αεροπορική Εικόνα συνδέοντας πόρους εκτός σύνδεσης (offline) και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και το σύστημα σχεδιασμού αποστολών (MPS: Mission Planning System) παρέχοντας αξιολόγηση απειλών, ταξινόμηση στόχων, σχέδιο αναχαίτισης, έλεγχο εκτόξευσης όπλων και βέλτιστης κατανομής των αποστολών βολής.

Η κινητή έκδοση του του συστήματος διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών και πληροφοριών (C4I: Command, Control, Communications, Computer and Intelligence) MIC4AD (φωτ. Rafael)

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου