Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

LIVE: Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό απασχολούν τους ηγέτες στην MED9 (εικόνες & βίντεο)


Καυτά θέματα όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η άμβλυνση του μεταναστευτικού, η κλιματική αλλαγή αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στη συνόδου MED 9 που είναι σε εξέλιξη από το μεσημέρι στην Πάφο. Βαρυσήμαντο για τον τόπο μας το γεγονός ότι επιλέχθηκε ως σημείο συνάντησης ηγετών της ΕΕ αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 15:00 η συνάντηση εργασίας των εννέα αρχηγών μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) όπου τίθενται επί τάπητος οι προτεραιότητες των χωρών MED9 στο νέο θεσμικό κύκλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπό το πρίσμα και του Στρατηγικού Θεματολογίου 2024-2029, με σκοπό να παραμείνει η Μεσόγειος στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ένωσης.

Δείτε τη ζωντανή αναμετάδοση από τη Σύνοδο:

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο πολυτελές θέρετρο όπου θα διεξαχθεί η MED9.

Στο πλαίσιο της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9, που φιλοξενείται στο Minthis Resort στην Πάφο, προηγήθηκε γεύμα με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ ακολούθησε συνάντηση εργασίας με θέμα τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας.

Σύνοδος Κορυφής MED9 – Οικογενειακή φωτογραφία

Οι ηγέτες διέκοψαν για τη λήψη της οικογενειακής φωτογραφίας της Συνόδου και ακολούθως επανήλθαν για τη συζήτηση που αφορά τις μεσογειακές προτεραιότητες αναφορικά με τον νέο θεσμικό κύκλο της ΕΕ. Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας μαζί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο αναχώρησαν από τη σύνοδο μετά την οικογενειακή φωτογραφία.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ολοκληρωθούν το απόγευμα με την έκδοση Κοινής Διακήρυξης και την παραχώρηση κοινής συνέντευξης Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Νωρίτερα έγιναν συναντήσεις μεταξύ ηγετών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο MED9. Τετραμερή συνάντηση με θέμα την Συρία πραγματοποίησε, εξάλλου, η Πρόεδρος της Κομισιόν με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την Πρωθυπουργό Μελόνι.  

Οι ηγέτες παρακάθισαν σε γεύμα με θέμα τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε στους ηγέτες που παρευρίσκονται στη MED9 τη χαρά του να τους φιλοξενεί στην γενέτειρά του. Ευχαρίστησε, επίσης, τον βασιλιά της Ιορδανίας για την παρουσία του στη Σύνοδο σε αυτές τις δύσκολες ώρες, εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο, βρίσκεται σε εξέλιξε πόλεμος», επεσήμανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, υποδέχθηκε πριν από λίγο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης:

Τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος:

Θερμή υποδοχή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη από το Πρόεδρο Χριστοδουλίδη:

Φωτογραφία Προέδρου Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’ και τον διάδοχο του θρόνου, Χουσεΐν μπιν Αμπντάλα.

Υποδοχή στον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Paulo Rangel:

Θερμή αγκαλιά του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη και της πρόεδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της έναρξης της συνόδου:

Η υποδοχή της Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni:

Υποδοχή του Πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Robert Golob:

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλωσόρισετον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Robert Abela:

Η άφιξη του Πρωθυπουργού της Κροατίας, Andrej Plenković:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μετά τον εγκαινιασμό της νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου που πραγματοποίησε με πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για μια αφηρημένη έννοια αλλά για πράξεις. Συμπληρώνονται φέτος, επεσήμανε, 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρος στην ΕΕ. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην απόφαση της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στη Συνοδό MED9. Θα συζητήσουν για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις απειλές που δημιουργεί, καλώντας να αφεθεί χώρος στη διπλωματία για να βρεθούν λύσεις. Ευχαρίστησε, δε, την Κύπρο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησης στο X, καλωσόρισε στην Κύπρο την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τους ηγέτες των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ.

Δείτε το πρόγραμμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου