Κυριακή 2 Απριλίου 2023

ΝΑΤΟ: Ποιον θέλει η Ελλάδα στη θέση του Στόλτενμπεργκ

Αλεξία Τασούλη

Ποιόν θα ήθελε η Ελλάδα επόμενο γ.γ. του ΝΑΤΟ; Η Αλεξία Τασούλη αναλύει στο «Διπλωματικό Διαβατήριο» τη στάση των υποψηφίων στα ελληνοτουρκικά. 

Μπορεί οι σύμμαχοι να έχουν κρίνει ότι η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν πετυχημένη, λόγω των χειρισμών του στον πόλεμο στην Ουκρανία, όμως, η θητεία του λήγει τον Οκτώβριο και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Άλλωστε, ήδη έχει παραταθεί τρείς φορές από το 2014. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος θα τον διαδεχθεί και ποιον θα προτιμούσε η Ελλάδα αφού κανείς δεν εγγυάται ότι η στάση της νατοϊκής συμμάχου Τουρκίας, θα συνεχίσει να είναι ήπια, όπως είναι τώρα.

Διότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν πήρε ποτέ θέση μεταξύ των δύο Συμμάχων και αποφάσισε την εγκατάσταση ενός απευθείας μηχανισμού αποφυγής κρίσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την κρίση με το Oruc Reis. Και σε αρκετές δηλώσεις του είχε δικαιολογήσει τα πεπραγμένα των αξιωματούχων της Άγκυρας. Ο διάδοχος του Στόλτενμπεργκ καλείται να διατηρήσει ισορροπίες μεταξύ των 31, πλέον, συμμάχων αν υπολογίσουμε και το νέο μέλος τη Φινλανδία και να συνεχίσει τη λεπτή χειρουργική επέμβαση του να στέλνει όπλα στην Ουκρανία χωρίς την επίσημη εμπλοκή της Συμμαχίας στον πόλεμο.

Τελευταία, ολοένα και ακούγεται το όνομα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει διατελέσει και υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Αρκετοί ηγέτες θα την προτιμούσαν, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανότητα να αναλάβει μια άλλη γυναίκα προερχόμενη από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης ή της Βαλτικής όπως η πρωθυπουργός της Λιθουανίας ή η πρωθυπουργός της Εσθονίας.

Χθες, η βρετανική εφημερίδα Sun επικαλούμενη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι κλείδωσε η υποψηφιότητά της. Το δημοσίευμα προσθέτει, όμως, πως το Λονδίνο θα ασκούσε πιθανόν βέτο στην υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν, με τη βρετανική κυβέρνηση να φέρεται να εισηγείται να αναλάβει το αξίωμα ο νυν υπουργός Άμυνας ο Μπεν Γουάλας.

Κατά το δημοσίευμα της βρετανικής ταμπλόιντ, μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τις οποίες γίνεται λόγος είναι της υπουργού Οικονομικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ, η μητέρα της οποίας είναι Ουκρανή.

Η Ελλάδα διατηρεί καλές σχέσεις με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και αν και Γερμανίδα στις τοποθετήσεις της επί των ελληνοτουρκικών δεν έχει εκπλήξει δυσάρεστα. Εάν αναλάβει ο Βρετανός Γουάλας, σημειώνουμε ότι η Βρετανία διατηρεί μια φιλοτουρκική στάση στο Κυπριακό. Άλλωστε, το Λονδίνο έχει αναδείξει τρεις γενικούς γραμματείς στην Ιστορία της Συμμαχίας.

Στα ονόματα που ακούγονται είναι και του Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η θητεία στη Γαλλία λήγει το 2024, με τον οποίο η Ελλάδα διατηρεί πολύ θερμούς δεσμούς μετά και την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας.

Βλέψεις, όμως, φαίνεται να έχει και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε έρθει σε αντιπαράθεση λόγω της στενής στρατιωτικής σχέσης της Άγκυρας με τη Μαδρίτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν ομοφωνία με τις ΗΠΑ να έχουν μεγάλη επιρροή. Μέχρι την επόμενη σύνοδο στις 11 Ιουλίου θα γνωρίζουμε…

ΠΗΓΗ newsbomb

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου