Ολοκληρώθηκε ο εκπαιδευτικός πλους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων με τους αυριανούς ηγέτες του Πολεμικού Ναυτικού να επισκέπτονται και το ναυπηγείο όπου χτίζεται η φρεγάτα «Κίμων» FDI – Belharra. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την καθέλκυση της πρώτης φρεγάτας FDI – BELHARRA του Πολεμικού Ναυτικού.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Ήδη στο νερό έχει πέσει η πρώτη φρεγάτα της κλάσης, η FS Amiral Ronarch και ως τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να βρεθεί δίπλα της και η πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI που φέρει το όνομα ΚΙΜΩΝ.
Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, είναι πολύ πιθανό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει το «παρών» μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Ταυτόχρονα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες ναυπήγησης της δεύτερης φρεγάτας με το όνομα Νέαρχος. Το enikos.gr είχε βρεθεί τον περασμένο Ιούλιο στην τελετή κοπής του πρώτου ελάσματος της τρίτης φρεγάτας FDI HN Belharra, στο ναυπηγείο της Λοριάν στη Γαλλία.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στην Ελλάδα στα τέλη του 2024, για να ακολουθήσει το 2025 η δεύτερη, και το δεύτερο εξάμηνο του 2026 να παραδοθεί η τρίτη. Για τα επόμενα τρία χρόνια από την παράδοση τους έχει υπογράφει συμβόλαιο συνεχούς υποστήριξης των πλοίων.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Ναυτικών, οι αυριανοί ηγέτες Δοκίμων του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκαν μεταξύ άλλων και στο Λοριάν της Γαλλίας, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πρώτη από τις 3 νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, με τις οποίες θα περάσουν ίσως το μεγαλύτερο – αν όχι όλο το μέρος της καριέρας τους.
Οι Δόκιμοι του ΠΝ επέστρεψαν πριν μερικές ημέρες στον Πειραιά, έχοντας γεμάτες τις αποσκευές τους με εμπειρίες, έχοντας ολοκληρώσει τον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου (ΘΕΠ) με τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΠΕΤΣΑΙ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ, τα οποία κατέπλευσαν στην Ακτή Ξαβέρη στον Πειραιά.
Στο ΘΕΠ, που διήρκησε από την Πέμπτη 20 Ιουλίου έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου, εκτελέστηκαν γυμνάσια και συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο της πρακτικής εν πλω εκπαίδευσης και της απόκτησης ναυτικής εμπειρίας από τους Ναυτικούς Δόκιμους. Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκαν εθιμοτυπικές επισκέψεις, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Η Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ και το ΠΓΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ κατέπλευσαν διαδοχικά στους λιμένες, Μάλαγα Ισπανίας, Πόρτο Πορτογαλίας, Βρέστη Γαλλίας, Βαλέτα Μάλτας και Λεμεσού Κύπρου. Στο ΘΕΠ συμμετείχαν 159 Ναυτικοί Δόκιμοι, 8 σπουδαστές ετέρων Στρατιωτικών Σχολών (2 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 2 από τη Σχολή Ικάρων, 2 από τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και 2 από τη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής), καθώς και 2 αλλοδαποί σπουδαστές από την Ρουμανία.
Δείτε κι άλλες φωτογραφίες:
ΠΗΓΗ enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου