Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

109 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Πολιτικές εκδηλώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Από την εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Παράλληλα για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται στη βόρεια Ελλάδα ποδηλατικός μαραθώνιος 600 χλμ

Για την τουρκική ηγεσία μέχρι και σήμερα είναι τα «Γεγονότα του 1915», μια φράση που αντικατοπτρίζει την πάγια άρνηση να αναγνωριστεί ότι υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αντ’ αυτού το επιχείρημα είναι ότι υπήρξαν εκατέρωθεν απώλειες στο πλαίσιο του Α’ Παγκοσμίου!

Ωστόσο, για τους Αρμένιους και για τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων η 24η Απριλίου είναι η μέρα που μνημονεύεται ως εκείνη που η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο. Περίπου 1,5 εκατ. εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη διότι το 1915 η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της πόλης απαγχονίστηκαν. Η Βουλή των Ελλήνων στις 26 Απριλίου 1996 καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης.

Φέτος, 109 χρόνια μετά, η κεντρική εκδήλωση μνήμης θα γίνει την Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:30 στην Αθήνα, στο Ωδείο Αθηνών, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και την Περιφέρεια Αττικής.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Βουλής, ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρέσβης της Αρμενίας Τιγκράν Μκρτσιάν. Κεντρικός ομιλητής ο δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, οθωμανολόγος-τουρκολόγος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια εκδήλωση μνήμης: Την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 17:00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη (Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης) και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το μνημείο στη Νέα Σμύρνη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 11:00 θα γίνει δοξολογία στον ορθόδοξο αρμενικό ναό της Παναγίας. Η κεντρική πολιτική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 28 Απριλίου στις 11:00 στο Βελλίδειο, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.

Πολιτική εκδήλωση θα γίνει και στην Κομοτηνή, την Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:00, στο Μουσικό Σχολείο της πόλης.

Στη Ρόδο, την Τετάρτη 24 Απριλίου στις 19:00 στην Ιπποτική Οπλοθήκη De Milly, το Αρμενικό Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σωματείο Χαμασκαΐν του παραρτήματος Δωδεκανήσων «Ντικράν Γερκάτ» διοργανώνει εκδήλωση με την προβολή βίντεο, ομιλίες της νομικού Άννας Σαακίδου και της πολιτικού μηχανικού Μαρίνας Διακογιωργάκη και την Αλβίνα Γκζιριάν να παίζει στο βιολί έργο του Αρμένιου συνθέτη Κομιτάς.

Πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παράλληλα με τις πολιτικές εκδηλώσεις, οι Αρμένιοι σχεδιάζουν δύο πορείες διαμαρτυρίας, προς την πρεσβεία και το προξενείο της Τουρκίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, την ημέρα της επετείου των 109 χρόνων.

Στην Αθήνα σημείο συγκέντρωσης την Τετάρτη 24 Απριλίου θα είναι το ενημερωτικό περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας που θα έχει στηθεί στην Πλατεία Συντάγματος. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 18:30.

Στη Θεσσαλονίκη σημείο συγκέντρωσης την ίδια ημέρα θα είναι το ενημερωτικό περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας που θα έχει στηθεί στην Αγίας Σοφίας 21. Και αυτή η πορεία θα ξεκινήσει στις 18:30.

Σε 1,5 εκατ. υπολογίζονται τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ποδηλατικός μαραθώνιος 600 χλμ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται στη βόρεια Ελλάδα ποδηλατικός μαραθώνιος 600 χλμ, με το σύνθημα «100+9 Ορθοπεταλιές μνήμης – Δεν ξεχνώ».

Επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου από το Μνημείο Χατσκάρ που βρίσκεται στην Τσιμισκή και θα καταλήξουν στις Μάνδρες Κιλκίς. Ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα και σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες του γαλλικού φορά BREVET.

ΠΗΓΗ https://www.pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου