Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Βορειοηπειρώτες και Δικαιώματα Αυτόχθονων Λαών - Οι βουλευτές του Σύριζα δεν αντιπροσωπεύουν τους ψηφοφόρους - Η διαφθορά του σκοπιανού καθεστώτος

Βορειοηπειρώτες και Δικαιώματα Αυτόχθονων Λαών
Του Ν. Λυγερού

Θέλει δε θέλει η Αλβανία, η ελληνική εθνική μειονότητα έχει τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών που ψηφίστηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2007. Έτσι οι Βορειοηπειρώτες μπορούν να τα διεκδικήσουν και μάλιστα να χτίσουν το μέλλον τους πάνω σ’ αυτά. Το παράδειγμα των Αβοριγινών στην Αυστραλία είναι θεαματικό και αποτελεί σημείο αναφοράς. Το παράδειγμα της Δυτικής Αρμενίας είναι ενδεικτικό για το τι μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα σκληρό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση η Αλβανία στήριξε την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά συνέπεια είναι θέμα πρωτοβουλίας των Βορειοηπειρωτών να ενεργοποιήσουν αυτά τα Δικαιώματα σε όλη την επικράτεια κι όχι μόνο στη λεγόμενη μειονοτική ζώνη, άλλωστε και η έννοια της εθνικής μειονότητας λειτουργεί σε αυτό το πλαίσιο. Πρέπει λοιπόν αυτά τα Δικαιώματα να γίνουν ευρύτερα γνωστά στους Βορειοηπειρώτες όχι μόνο στην Αλβανία αλλά και στο εξωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο είναι καλό να οργανωθούν παραστάσεις και εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ή ακόμα και στα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη για να καταγραφεί επίσημα η διεκδίκηση τους. Διότι τα Δικαιώματα που δεν διεκδικούμε, δεν υπάρχουν. Με αυτόν τον τρόπο ο αγώνας για το Βορειοηπειρωτικό αποκτά ένα ξεκάθαρο χαρακτήρα και δεν περιορίζεται σε τοπικά στοιχεία χωρίς εμβέλεια. Είναι λοιπόν ένα άλλο όργανο που διαθέτουν οι Βορειοηπειρώτες που συμπληρώνει βέβαια χωρίς να καταπατεί τους προηγούμενους αγώνες και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τους ενισχύει πιο δυναμικά.

Οι βουλευτές του Σύριζα δεν αντιπροσωπεύουν τους ψηφοφόρους
Του Ν. Λυγερού

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι βουλευτές του Σύριζα δεν αντιπροσωπεύουν τους ψηφοφόρους τους, ειδικά πάνω στο θέμα του Σκοπιανού. Άλλωστε πολλοί βουλευτές του Σύριζα δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση, αλλά νιώθουν εγκλωβισμένοι από τις κομματικές αποφάσεις που δεν ασχολούνται καν με τη θέληση του ελληνικού λαού. Όμως καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο ότι αν δεν απελευθερωθούν από αυτές τις παράλογες οδηγίες για τον Ελληνισμό, δεν θα έχουν πολιτικό μέλλον ούτε καν στις επόμενες εκλογές, διότι ο λαός δεν ξεχνά. Έτσι βρίσκονται στην άβολη θέση να υποστηρίζουν μια κυβέρνηση που δεν ακολουθεί τα ιδανικά τους αφενός και να μην προστατεύουν τις ιδέες του ελληνικού λαού αφετέρου. Κι όσο δεν παίρνουν την απόφαση ν’ απελευθερωθούν από αυτόν τον κομματικό εγκλωβισμό, τόσο πιο δύσκολη είναι η πολιτική τους θέση. Διότι όλοι θεωρούν ότι επί της ουσίας ταυτίζονται με τον σταλινικό σκληρό πυρήνα του Σύριζα, ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα καταπατά τη Μακεδονία και τη Θράκη κι ότι αυτές οι δύο περιοχές πρέπει ν’ απελευθερωθούν από τον ζυγό του Ελληνισμού. Αυτά τα απαράδεκτα σχέδια που έρχονται από το 1924 και το 1949, πιστεύουν οι ψηφοφόροι του Σύριζα ότι έχουν τώρα στο μυαλό τους οι βουλευτές τους και γι’ αυτόν τον λόγο δημιουργείται μία απέχθεια εναντίον τους. Γι’ αυτό πρέπει να πάρουν μια απόφαση για να διαφοροποιηθούν από τα ακραία στοιχεία του σταλινισμού, τα οποία διοικούν τον σκληρό πυρήνα του κόμματος.

Η διαφθορά του σκοπιανού καθεστώτος
Του Ν. Λυγερού

Επειδή γνωρίζουμε μόνο τα ελληνικά δεδομένα, δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο μεγάλη είναι η διαφθορά του σκοπιανού καθεστώτος πριν το θέμα του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Τώρα όμως που βλέπουμε πώς λειτουργούν επί του πρακτέου οι ψηφοφορίες για τις τροπολογίες του σκοπιανού συντάγματος, έχουμε καταλάβει πόσο διεφθαρμένο είναι το όλο καθεστώς, που συνεχίζει να λειτουργεί με την προηγούμενη κομμουνιστική νοοτροπία παρόλο που επίσημα έγινε μια αλλαγή. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί οι πολιτικοί που παίζουν κάποιο ρόλο έχουν ένα κομμουνιστικό παρελθόν και δεν μπόρεσαν ποτέ να απελευθερωθούν από αυτό. Επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων είναι πρόθυμος να παρουσιάσει με τη δική του ερμηνεία το Προσύμφωνο των Πρεσπών ακόμα κι αν αυτή δεν ακολουθεί το πνεύμα του, πράγμα το οποίο είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο θα το διαχειρίζεται όταν περάσουν όλες οι συνταγματικές τροπολογίες, που βέβαια δεν αγγίζουν ποτέ την ουσία αφού το σκοπιανό σύνταγμα αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη των Ελλήνων στα Σκόπια. Με άλλα λόγια η ελληνική κυβέρνηση έχει υποτίθεται διαπραγματευτεί με μια κυβέρνηση που είναι ακόμα πιο αναξιόπιστη από την ίδια και θα ήθελε να μας πείσει ότι το Προσύμφωνο των Πρεσπών θα είναι καθοριστικό για την ευρύτερη περιοχή. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το Προσύμφωνο καταπατά τον Ελληνισμό και τίποτα άλλο. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να ακυρωθεί, αλλά επίσης γιατί δεν υπάρχει λόγος να δεσμευτούμε με μια τέτοια κυβέρνηση από την πλευρά των Σκοπίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου