AP Photo/J. Scott Applewhite, File
Την εκτίμηση ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πέντε τουρκικές εταιρίες και σε ένα Τούρκο υπήκοο για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων δεν πρόκειται να επηρεάσει την ενταξιακή πορεία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.
Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε τη προσπάθεια του ανταποκριτή του δικτύου TRT να εξισώσει τη δράση των τουρκικών εταιριών με την αγορά ρωσικών καυσίμων από χώρες της ΕΕ.
Σε ερώτηση του Reuters αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι αυτές οι κυρώσεις -επειδή έρχονται αυτή τη στιγμή που η κύρια προτεραιότητα είναι να επικυρώσει η Άγκυρα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μπορεί να εκτροχιάσει αυτή τη διαδικασία, ο Μίλερ απάντησε: «Καθόλου. Έχουμε μια εποικοδομητική, θερμή σχέση με την τουρκική κυβέρνηση. Είναι ένας σημαντικός σύμμαχός μας. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από λίγο καιρό και επανέλαβε αυτό το γεγονός μετά τη συνάντηση. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί τους για να επικοινωνήσουμε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σημαντική για τη Σουηδία και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, και λαμβάνουμε ιδιαίτερα σοβαρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου Ερντογάν ότι αυτό θα γίνει. Και δεν θεωρούμε ότι αυτά (τα δύο θέματα) συνδέονται με κανέναν τρόπο και δεν βλέπουμε ότι με οποιονδήποτε τρόπο αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν κανένα απολύτως αντίκτυπο σε αυτήν την ένταξη.
Ακολουθεί ο διάλογος του δημοσιογράφου του TRT με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
(TRT) Σχετικά με τις τουρκικές εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις κοίταξα ένα tweet λίγο πριν από την ενημέρωση, στο οποίο λέτε, και παραθέτω, «επιβάλαμε κυρώσεις σε...αυτούς που διατηρούν την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο, ενισχύοντας την ικανότητά της να παραμείνει μια παγκόσμια ενεργειακή δύναμη». Αλλά βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία από την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ - ο μεγαλύτερος εταίρος σας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ας πούμε - αγόρασε περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια ορυκτών καυσίμων από την έναρξη του πολέμου.
Δεν θα λέγατε ότι η Δύση, οι δυτικές εταιρείες, αυτά τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδοτούν πραγματικά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Γιατί είναι υπέροχο, όπως μπράβο για αυτές τις πέντε (τουρκικές) εταιρείες που πουλούσαν αισθητήρες και έκαναν εξυπηρετήσεις σε ναυπηγεία. Αλλά όταν κοιτάτε την πραγματική εικόνα, θα λέγατε στους Αμερικανούς ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, ενώ οι μεγαλύτεροι εταίροι μας βασικά πληρώνουν δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία;
Δεν θα έφτανα καθόλου σε αυτό το συμπέρασμα. Θα έλεγα ότι έχουμε εργαστεί χέρι-χέρι με τους εταίρους μας στην ΕΕ, με τις ευρωπαϊκές χώρες μεμονωμένα, για να επιβάλουμε κόστος στη Ρωσία μέσω κυρώσεων και ελέγχων στις εξαγωγές. Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες ρωσικών ορυκτών καυσίμων προτού ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος και δεν μπορούσαν απλώς να τις σταματήσουν πλήρως άμεσα χωρίς να υποφέρουν οι πολίτες τους από τους κρύους χειμώνες και χωρίς να έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στην ενέργεια. Αλλά είδαμε δύο πράγματα: πρώτον, οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν σημαντικά βήματα, όπως είπα, για να επιβάλουν κόστος στη Ρωσία. Και δεύτερον, λαμβάνουν μέτρα για να αρχίσουν την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, το ρωσικό πετρέλαιο, το ρωσικό φυσικό αέριο. Εργαστήκαμε μαζί τους για να τους παρέχουμε πρόσβαση σε πρόσθετο αμερικανικό φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση αυτής της μετάβασης και πιστεύουμε ότι αυτά τα βήματα ήταν σημαντικά και παραγωγικά.
ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου