Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Παίρνει η Τουρκία τα Eurofighter από τη Γερμανία; Το Βερολίνο “προδίδει” Ελλάδα και Κύπρο, αίρει τα εμπόδια, ενέκρινε «την έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία

FILE PHOTO: Eurofighter Typhoon της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας. EPA, AARON BUNCH

Με τίτλο «Πράσινο φως από τη Γερμανία στην αγορά Eurofighter», το τουρκικό δίκτυο NTV μεταδίδει ότι «αίρεται το εμπόδιο της Γερμανίας» στην αγορά από την Τουρκία 40 ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς ενέκρινε «την έναρξη τεχνικών διαπραγματεύσεων».

«Ένα κρίσιμο στάδιο έχει ξεπεραστεί για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typoon για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Η Γερμανία, η οποία είχε μπλοκάρει την πώληση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενέκρινε την έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων» μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NTV, «τεχνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, που αποτελούν την κοινοπραξία Eurofighter, έφτασε στην Τουρκία και άρχισε τις διαπραγματεύσεις».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, «οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες, θα τεθούν προς συζήτηση πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων στη διαδικασία προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών, του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η εκπαίδευση του προσωπικού και του τρόπου με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα προγράμματα συντήρησης», σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Εάν η Γερμανία δώσει την τελική έγκριση για πώληση μετά από τεχνικές διαπραγματεύσεις, η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει σε πρώτη φάση 24 μαχητικά Eurofighter (άλλες πηγές κάνουν λόγο για 20 αεροσκάφη). Σε δεύτερη φάση ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στα 40.

  • Επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Τουρκία το Σάββατο 19 Οκτωβρίου

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλγκανγκ Μπύχνερ.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό, διμερείς και οικονομικές σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν κατά την διάρκεια της συνάντησης θα τεθεί και το ζήτημα του επαναπατρισμού τούρκων αιτούντων άσυλο από την Γερμανία, ο κ. Μπύχνερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές εμπιστευτικές συνομιλίες με χώρες προέλευσης μεταναστών για την βελτίωση των επιλογών επιστροφής.

«Και στο θέμα της μετανάστευσης η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Γερμανίας», τόνισε.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία.

Διευκρίνισε ότι τα ζητήματα εξαγωγής εξοπλιστικών δεν συζητούνται δημοσίως σε λεπτομέρειες. «Δεν μπορώ να πω κάτι για εξαγωγές εξοπλιστικών, αλλά είναι αυτονόητο ότι σε μια επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου στον τούρκο πρόεδρο πάντα μπορεί κανείς να περιμένει κάτι νέο – αλλά σε γενικό πλαίσιο», δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν ο καγκελάριος θεωρεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια νέα Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία, ο κ. Μπύχνερ τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ιδιαίτερα οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας θα αποτελέσουν σίγουρα σημαντικό θέμα σε αυτή την επίσκεψη» και πρόσθεσε ότι «και σε αυτό η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος», καθώς «στήριξε εντατικά την διατήρηση των παραδόσεων ουκρανικών

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του Γ. Μανδαλίδη
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς μας Φ. Καραβίτη
Βερολίνο, Germany

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου