Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Κολοσσιαία γκάφα των Ισραηλινών αποκαλύπτουν οι Financial Times


Αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις της Χαμάς έστειλαν στρατιώτες, εβδομάδες πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος, όμως, τα απέρριψε ως «σενάριο φαντασίας».

Ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών απέρριψε λεπτομερή προειδοποίηση που προέβλεπε την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αποκαλώντας το «φανταστικό σενάριο», είπαν δύο πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Φύλακες στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, μεταξύ των οποίων γυναίκες στρατιώτες που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχή ροή βίντεο και άλλων δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κοντά στον ηλεκτρονικό φράχτη που περιβάλλει τον θύλακα, εβδομάδες πριν από την επίθεση έστειλαν λεπτομερή αναφορά στον υψηλόβαθμο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών της νότιας διοίκησης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η αναφορά, που στάλθηκε μέσω ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας, περιείχε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, όπως ότι η Χαμάς έχει διεξαγάγει ειδική εκπαίδευση προκειμένου να ανατινάξει συνοριακούς σταθμούς σε διάφορα σημεία, να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος και να καταλάβει κιμπούτς, είπε άνθρωπος με άμεση γνώση του περιεχομένου της εν λόγω προειδοποίησης.

Η αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει την επίθεση, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικό απολογισμό οδήγησε στον θάνατο πάνω από 1.200 ανθρώπους, θεωρείται ως η μεγαλύτερη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση Αιγύπτου και Συρίας το 1973 στο Γιομ Κιπούρ, την πιο ιερή ημέρα του Ιουδαϊσμού.

Οι χαμηλόβαθμοι στρατιώτες προειδοποίησαν επίσης ότι πολλά βίντεο έδειχναν πως η Χαμάς πρόβαρε τη σύλληψη ομήρων και ότι ένιωθαν πως επίκειται επίθεση, είπε η πηγή. Το σημείωμα εστάλη αφού εθεάθη να επιβλέπει την εκπαίδευση υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους φρουρούς ως μέλος βάσης δεδομένων που διατηρούσε η Μονάδα 8200 του ισραηλινού σώματος πληροφοριών.

«Πρόκειται για σενάριο φαντασίας», απάντησε από την πλευρά του ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Μετά τον πόλεμο θα διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες», έχει αναφέρει ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Οι δύο πηγές πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν όχι μόνο επειδή προέρχονταν από κατώτερους στρατιώτες, αλλά επειδή αμφισβητούσαν την πεποίθηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι είχε περιορίσει τη Χαμάς μέσω του τιμωρητικού αποκλεισμού της στον θύλακα.

 ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου