Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Nyx Alpha: Βρετανικό τηλεσκόπιο παρατήρησης δορυφόρων στην Κύπρο


Η Διαστημική Διοίκηση και η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν την ανάθεση σύμβασης στη Spaceflux για την κατασκευή ενός νέου επίγειου συστήματος τηλεσκοπίου στην Κύπρο. Γνωστό ως Project «Nyx Alpha», το τηλεσκόπιο θα παρακολουθεί αντικείμενα σε γεωστατική τροχιά, περίπου 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τον ισημερινό της Γης. 

Η κύρια αποστολή του θα είναι να παρέχει πληροφορίες θέσης σε βρετανικούς, συμβάλλοντας στην αποφυγή συγκρούσεων, στην προστασία κρίσιμων διαστημικών πόρων και στην ενίσχυση του διαστημικού τομέα (SDA) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύμβαση φέρνει άλλη μια ώθηση στην αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας ευκαιρίες στον κλάδο. Το σύστημα έχει επίσης σχεδιαστεί για να επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων με οργανισμούς εταίρους και διεθνείς συμμάχους, βελτιώνοντας τη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στις στρατηγικές διαστημικές σχέσεις και αυξάνοντας τις ευκαιρίες για συνεργασία στον τομέα του διαστήματος. Η Spaceflux, μια βρετανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας, θα κατασκευάσει, θα συντηρήσει το σύστημα το οποίο θα υπηρετείται από ειδικούς  της Βρετανικής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Διαστημικής Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχοντας πληροφορίες στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων  της RAF στο High Wycombe.

Η τοποθέτηση του συστήματος στην Κύπρο παρέχει πλεονεκτήματα αναφορικά με την γεωστατική τροχιά από ότι τοποθεσίες στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.  Εκτός από την ανάθεση της σύμβασης για το διαστημικό σύστημα, η UK Space Command και η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου θα δημιουργήσουν το Εθνικό Διαστημικό Κέντρο Επιχειρήσεων το επόμενο έτος. Το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων θα συνδυάσει και θα συντονίσει πολιτικές και στρατιωτικές δυνατότητες.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου