Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Φίλοι;


του Θανάση Τζιούμπα

Τα συστήματα IFF (Identification Friend or Foe) αναπτύχθηκαν για να πραγματοποιείται έγκαιρα η αναγνώριση φίλιων ή εχθρικών μέσων στον αέρα.

Λέγεται ότι ανάμεσα στα ζητήματα «χαμηλής» πολιτικής που θέτει η Τουρκία στον υποτιθέμενο διάλογο για την μείωση της έντασης είναι και η αναγνώριση των πολεμικών της αεροσκαφών στο Αιγαίο ως «φίλια» αεροσκάφη.

Αυτό δεν έχει μόνο συμβολική σημασία, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της συγκυριαρχίας στο Αρχιπέλαγος.

Βέβαια κάποιοι, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», έδωσαν την ζωή τους για να υπερασπιστούν τους ουρανούς και τις θάλασσες μας από τέτοιους φίλους.

ΣΙΑΛΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Υποσμηναγός, 27 ετών – Αεροσκάφος Dassault Mirage F.1CG

Σκοτώθηκε κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρ­κι­­κών αεροσκαφών, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα), στις 18 Ιουνίου 1992.

Παναγιώτης Βλαχάκος, υποπλοίαρχος, 32 ετών, Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος, 35 ετών και Έκτορας Γιαλοψός, αρχικελευστής, 30 ετών σκοτώθηκαν εκτελώντας το καθήκον υπέρ της πατρίδος την 31η Ιανουαρίου του 1996 στην κρίση των Ιμίων. Ελικόπτερο Agusta Bell 212 ASW

Ηλιάκης Κωνσταντίνος, Σμηναγός, 36 ετών – Αεροσκάφος F-16C/D Block 52Plus

Στις 23 Μαΐου 2006 και έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών με τουρκικά μαχητικά, το αεροπλάνο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, έπειτα από προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού F-16.

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου