Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Τατάρ: «Η Αθήνα να πει στους Ελληνοκύπριους να σταματήσουν την αντιπαράθεση με την ΤΔΒΚ»


Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

«Δεν υπάρχει κοινός τόπος για λύση με τους Ελληνοκυπριους»

«Γιατί η Ελλάδα δεν λέει στους Ελληνοκύπριους να σταματήσουν την αντιπαράθεση με την τουρκική Κύπρο, εφόσον βλέπει ότι οι σχέσεις της με την Τουρκία πλήττονται και η ξεροκεφαλιά τους τους κοστίζει πολύ;», αναρωτήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα Daily Sabah.

Ο Τατάρ κάλεσε την Αθήνα να πιέσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να «εγκαταλείψει την επιμονή της και να κάνει ειρήνη με την ΤΔΒΚ στη βάση των δύο κρατών».

«Δεν υπάρχει κοινός τόπος για λύση με τους Ελληνοκυπριους»

Ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν είδε «κανένα θετικό σημάδι» ούτε στις συνομιλίες είτε με την Κουεγιάρ ούτε με τον Ελληνοκύπριο ‘ομόλογό’ του ότι υπάρχει κοινός τόπος για διαπραγματεύσεις.

Ερντογάν - Τατάρ
Ερντογάν - Τατάρ

Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή διοίκηση ότι «επιμένει στους όρους των διαπραγματεύσεων του 2017» και υποστήριξε: «Το να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε τότε θα ακυρώσει όλα όσα κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, επειδή έχουμε αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Είπε ότι η ευαισθησία του ψευδοκράτους στο θέμα είναι γνωστή και ότι η κυβέρνησή του δεν θα συναινέσει στις «προσπάθειες του απεσταλμένου του ΟΗΕ να επανεκκινήσει τις συνομιλίες συναντώντας εμάς ή ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις», χωρίς να αναγνωρίσει αυτή την ευαισθησία.

Επικαλούμενος μια μακρά ιστορία σαμποτάζ των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά - δύο φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες - ο Τατάρ κατήγγειλε την ‘αδικία’ και την «πίεση» που ασκείται από την ελληνική πλευρά και τους εγγυητές της για την αναβίωση των συνομιλιών με τους δικούς τους όρους.

«Αν φύγει ο τουρκικός στρατός, φεύγει κι η Τουρκία από την ανατ. Μεσόγειο»

«Η απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο θα σήμαινε την αποχώρηση της Τουρκίας από την ανατολική Μεσόγειο », δήλωσε ο Τατάρ.

Ο ίδιος προσδιόρισε το κυπριακό ζήτημα ως αγώνα ύπαρξης της τουρκικής Κύπρου και το αντίθετο θα σήμαινε ότι η Κύπρος θα καταστεί ένα ελληνικό νησί στην ανατολική Μεσόγειο, όπως είπε.

ΠΗΓΗ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου