Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Πρώτα διάλογος με Ολγκίν και μετά σύσταση «ομάδας Κυπριακού»

Ανδρέας Πιμπίσιης


Για τη Λευκωσία εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και το κατά πόσο θα μπορέσει να ξεκλειδώσει την διαδικασία και να πετύχει κινητικότητα. 

Πριν διαφανεί ποια θα είναι η πορεία των εξελίξεων για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπαίνει σ’ αυτή τη φάση θέμα σύστασης και σύγκλησης της «ομάδας Κυπριακού». Αυτή θα είναι χρήσιμη και θα μπορεί να παράξει έργο εάν η Ολγκίν καταφέρει να αρθεί το αδιέξοδο και το Κυπριακό επανέλθει σε τροχιά συνομιλιών.

Την επόμενη εβδομάδα η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα βρεθεί στο Λονδίνο προκειμένου να κλείσει τον κύκλο επαφών με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει προς Κύπρο για να συνεχίσει τις επαφές με της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες πως η νέα συνάντηση του με την Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, προσερχόμενος για να συμμετάσχει σε debate νέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι νέοι ρωτούν» της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, για το αν ισχύει η σύσταση της Ομάδας Κυπριακού, ο Πρόεδρος απάντησε, «φυσικά και ισχύει» σημειώνοντας ότι γνωρίζει ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή την Ομάδα «και όταν θα πρέπει να συγκληθεί αυτή η Ομάδα θα το πράξω». Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, επικεντρώνεται στη συνάντησή του με την κ. Ολγκίν στις 11 Μαρτίου, σημειώνοντας πως «όλα θα γίνουν όπως πρέπει».

«Έχουμε ένα και μοναδικό στόχο που δεν είναι τίποτα άλλο από την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν-Μοντανά», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ολγκίν είχε ανακοινώσει σε γραπτή δήλωσή της, νωρίτερα αυτό τον μήνα, ότι θα μεταβεί στο Λονδίνο την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο για νέες συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε άγνοια για το πρόγραμμα της Ολγκίν. Κατά την προχθεσινή τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ, o Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του «Φ» Μιχάλη Ιγνατίου αν γνωρίζει πότε σκοπεύει να επισκεφθεί την Κύπρο και το Λονδίνο η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Ο Στεφάν Ντουζαρίκ απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί να ρωτήσει και στη συνέχεια να μοιραστεί τις πληροφορίες μαζί του.

Απάντησε στον Στυλιανίδη

Αυτό που ζούμε δεν είναι η κανονικότητα και όσο περνά ο καιρός τα πράγματα χειροτερεύουν με δημιουργία νέων τετελεσμένων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, για το Κυπριακό, κληθείς να απαντήσει την Παρασκευή, σε ερωτήσεις τελειόφοιτων μαθητών, κατά τη διάρκεια debate νέων στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι νέοι ρωτούν», της Τράπεζας Κύπρου. Στο debate έλαβαν μέρος τελειόφοιτοι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων από όλη την Κύπρο. Οι μαθητές ρώτησαν τον Πρόεδρο συνολικά 20 ερωτήσεις γύρω από το Κυπριακό, την αγορά εργασίας, την Παιδεία, θέματα οικονομίας.

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για το σχόλιο του Υπουργού Ναυτιλίας της Ελλάδας, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «ήδη η μισή Κύπρος είναι τουρκική» και σε σχέση με τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας από την Ελλάδα για την ηγεσία του ΙΜΟ, ο Πρόεδρος είπε ότι σίγουρα η μισή Κύπρος δεν είναι τουρκική, είναι υπό τουρκική κατοχή. «Δεν θεωρώ ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης πιστεύει ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι αν θεωρούσαμε ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική δεν θα προσπαθούσαμε να λύσουμε το Κυπριακό, ή θα το λύναμε στη βάση που θέλει η Τουρκία, των δύο κρατών.

Όσον αφορά τη διαφωνία με την Ελλάδα για τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας στη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ, είπε ότι η Κύπρος δεν μπορούσε να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα. Ήταν μία διαφορετική προσέγγιση από πλευράς Λευκωσίας και Αθηνών, «που είναι απόλυτα σεβαστό», όπως είπε.

ΠΗΓΗ https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου