Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Και ‘ξανά προς τη δόξα τραβά, τραβά, τραβά’ “Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις”


Και ‘ξανά προς τη δόξα τραβά, τραβά, τραβά’

“Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις”

Α. “Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πάψει να διαπιστώνεται από παρελάσεις” τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, προαναγγέλλοντας αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.

Κύριε Υπουργέ μας, τώρα το καταλάβατε ότι με τις επιτυχείς παρελάσεις δεν βγάζετε ασφαλή συμπεράσματα για το αξιόμαχο των ΕΔ μας; Εσάς νομίζεται ότι περίμενε ο Ελληνικός λαός μας, να μας το πείτε;


Β. “Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή, την οποία ονομάζουμε “Ένοπλες Δυνάμεις του 2030” και σε αυτή την προοπτική, επιλέχθηκε “μια προσέγγιση συνολικής αλλαγής των αρχηγών, δηλαδή πέραν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων”.

Κύριε υπουργέ, δεν μας πείθετε, απλά η επιθυμία σας ήταν να γίνουν αυτές οι αλλαγές όλων των αρχηγών. Δικαίωμά σας ως υπουργός που είστε. Το υπόλοιπο αφήγημά σας είναι άσκοπο … παραμύθι για τους … ψηφοφόρους.

Γ. “Πρέπει να αναπτύξουμε τις εγχώριες δυνατότητες παραγωγής συστημάτων χαμηλής αξίας και υψηλής δυνατότητας. Δεν είναι δυνατόν η χώρα, μια χώρα με έναν μεγάλο αμυντικό προϋπολογισμό, να αγοράζει τα πάντα από το ράφι και μάλιστα από ράφι στο εξωτερικό και να μην παράγει το παραμικρό”.

Και τόσα και τόσα χρόνια, πως ήτανε δυνατόν και τώρα δεν είναι; Τώρα ξυπνήσαμε ή τώρα έχουμε άλλες φιλοδοξίες; Και κάτι ακόμα κύριε υπουργέ, συστήματα χαμηλής αξίας και υψηλής δυνατότητας, μπορεί να σημαίνει αυτόματα και αυτονόητα, χαμηλής αξιοπιστίας και ποιότητας.


Σας διαφεύγει μονίμως κάποια αναφορά σας στην ποιότητα και υπερτονίζετε τα της ‘χαμηλής αξίας’. «Το φτηνό το κρέας δεν το τρώνε ούτε τα σκυλιά» κύριε υπουργέ. Εκτιμάτε ότι, αν δεν μπει βαθιά το χέρι μέσα στην τσέπη μας, οι ΕΔ μας δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν. Κράτη που θέλουν να αναβαθμίσουν τις ΕΔ τους επενδύουν και σε χρήμα κύριε υπουργέ (Σουηδία, Πολωνία, Αίγυπτος, Τουρκία κλπ). Εσείς δεν μας μιλήσατε καθόλου για αύξηση δαπανών για τις ΕΔ μας.

Δ. “Μία επιλογή θα ήταν ένας αμιγώς επαγγελματικός στρατός. Η δική μου προσωπική απάντηση και η κυβερνητική απάντηση είναι αρνητική. Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός, οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες. Μονάδες με 25% πληρότητα, των οποίων το 75% θα συμπληρωθεί από εφέδρους οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι, δεν είναι αξιόμαχες μονάδες. Ουδείς μπορεί να το ισχυριστεί αυτό”.

Έχετε δίκιο κύριε Υπουργέ, μιλάτε για την δική σας προσωπική απάντηση και την κυβερνητική απάντηση της κυβέρνησης που ανήκετε. Εκεί είναι όλη η ουσία και ο τραγέλαφος των ΕΔ μας (και όχι μόνο) που βιώνει χρόνια και χρόνια ο Ελληνικός λαός.

Και τι θα γίνει όταν φύγετε από υπουργός κύριε υπουργέ; Τι θα γίνει όταν αλλάξει και έλθει άλλη κυβέρνηση; Θα αλλάξουν όλα πάλι; Ότι γίνεται με τα άλλα υπουργεία (υγείας, παιδείας, εξωτερικών κλπ) δηλαδή; Πότε θα καταλάβετε όλοι οι πολιτικοί ότι η άμυνα της χώρας μας και οι ΕΔ της, δεν είναι αμιγές προσωπικό, κομματικό ή κυβερνητικό θέμα αλλά συλλογικό, δηλαδή πολυκομματικό και άρα απαιτεί πολιτική συναίνεση;

Πότε θα καταλάβετε όλοι οι πολιτικοί ότι η εθνική άμυνα αυτής της χώρας μας, είναι συνυφασμένη με την επιβίωση του έθνους μας εδώ και 2,5 χιλιετηρίδες στη δύσκολη αυτή γεωγραφική και ευλογημένη γωνιά του κόσμου που μας έταξε ο Θεός;

Ε. Πρότυπο του φινλανδικού μοντέλου “σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες”.

Τα έχουμε ξανακούσει και από άλλους αυτά κύριε υπουργέ και δεν έγινε τίποτε. Τα ρουσφέτια θητείας ζουν και βασιλεύουν, πρώτα και καλύτερα στην ημερησία διάταξη. Ο «μπάρμπας στην Κορώνη» απλά γίνεται τώρα με σας: ο «μπάρμπας στη Κέρκυρα», κύριε υπουργέ μας.

ΣΤ. Σε ερώτηση, αν νέες αλλαγές στη θητεία συνεπάγονται και αύξησή της, απάντησε αρνητικά. “Ξέρετε, αν αυξάνεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση. Πώς εκμεταλλεύεσαι το ανθρώπινο κεφάλαιο του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με περηφάνια φοράει τη στολή του οπλίτη της χώρας. Και επειδή δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, επιλέγουμε επιτυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τα στα δικά μας δεδομένα”.

Ώστε, ‘μη παραγωγικός χρόνος’ η θητεία κατά την άποψή σας κύριε υπουργέ!

Και, ‘εκμετάλλευση του ανθρώπινου κεφαλαίου του Έλληνα πολίτη’, αυτό είναι για σας ο Έλληνας που υπηρετεί ή πρόκειται να υπηρετήσει την θητεία του; Εκμεταλλεύσιμο κεφάλαιο;

Τουλάχιστον, είστε ελικρινής!

Και κάτι ακόμα κύριε υπουργέ, έχετε ρωτήσει πολλούς νέους μας που υπηρετούν την θητεία τους, με πόση ‘περηφάνια φοράνε τη στολή του οπλίτη της χώρας’ μας; Γιατί δεν το ρωτάτε κύριε υπουργέ;

Κύριε υπουργέ, αφού πολύ καλά το γνωρίζετε ότι το πιο ‘ευκολάκι’ ρουσφέτι όλων, μα όλων ανεξαιρέτως, των πολιτικών, είναι το ρουσφετάκι θητείας για τους στρατεύσιμους και το ρουσφετάκι μετάθεσης για τους ένστολους. Εσείς οι πολιτικοί και εσείς προσωπικά κύριε υπουργέ (σαν πολιτικός και αρμόδιος υπουργός), χαλάτε την ‘πιάτσα’ στις ΕΔ μας. Εσείς ζητούσατε και ζητάτε και θα ζητάτε (εις τους αιώνες των αιώνων) από την διορισμένη από σας ηγεσία των ΕΔ μας, να εκπληρώνουν τα ρουσφέτια σας. Δεν γνωρίζετε πόσο τεράστια κοινωνικά, οργανωτικά και εσωτερικά των ΕΔ προβλήματα δημιουργούνται με τα ρουσφέτια τέτοιου είδους; Δεν γνωρίζετε πόσο κεφαλαιώδη προβλήματα στελέχωσης στις ΕΔ έχετε δημιουργήσει με τέτοιου είδους ρουσφέτια κύριε υπουργέ;

Όμως ενώ τα γνωρίζετε όλα και πολύ καλά, συνεχίζετε και ζητάτε από τους αρχηγούς (τώρα θα τα ζητάτε από τους νέους αρχηγούς) να υλοποιούν τις δικές σας ρουσφετολογικές επιθυμίες. Και δεν αρθρώσατε ούτε λέξη για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα και μιλάτε για σαρωτικές αλλαγές στις ΕΔ και πάμε για τις ΕΔ του 2030.

Και ‘ξανά προς τη δόξα τραβά, τραβά, τραβά’ λέμε ημείς κύριε υπουργέ. Αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων με ρουσφέτια, δεν γίνεται κύριε υπουργέ και κύριοι πολιτικοί ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας.

ΥΓ: Το παρών κείμενο δεν αποτελεί ούτε ενέχει οποιασδήποτε μορφής πολιτικής ή αντιπολιτευτικής προπαγάνδας. 

ΠΗΓΗ https://hellenicdefencenet.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου