Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Είναι δυνατόν; Η “φίλη” Τουρκία ενεργοποιεί το μνημόνιο με Λιβύη;


Κινήσεις για την ενεργοποίηση της Τουρκολιβυκής Συμφωνίας του 2022 που προβλέπει έρευνες και εξορύξεις στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης όπως αυτές παράνομα έχουν διαμορφωθεί από το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, δρομολογεί η Άγκυρα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ κατά την επίσκεψη του στην Τρίπολη. 

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, αδελφός του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν, βρέθηκε στην Τρίπολη για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης, την οποία οργάνωσε η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σε δηλώσεις του στο Αναντολού, ο Α.Μπαϊρακτάρ επανέλαβε την πλήρη στήριξη της χώρας του στην Λιβύη στον στρατιωτικό τομέα και αναφέρθηκε στο ισχυρό «θεσμικό» πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με την συμφωνία «οριοθέτησης» θαλάσσιας δικαιοδοσίας του 2019, αλλα και του «νομικού πλαισίου συνεργασίας με το Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα των υδρογονανθράκων» του 2022, τονίζοντας ότι η παρουσία και συμμετοχή του στο Συνέδριο στηρίζεται στα δυο αυτά κείμενα. Προβάλλοντας τις μεγάλες δυνατότητες της Τουρκίας που διαθέτει δικά της πλωτά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη, που της επέτρεψαν να ανακαλύψει και να αρχίσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Μαύρη Θάλασσα, ο κ.Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι «μαζί με τις εταιρείες του ιδιωτικού μας τομέα και τις κρατικές εταιρείες, πραγματοποιήσαμε αυτή την επίσκεψη για να προωθήσουμε τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη στον τομέα της ενέργειας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου