Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Κύπρος:Υπό έλεγχο οι όλες πυρκαγιές - Αναχαιτίστηκαν όλα τα μέτωπα στο Βουνί

Λευκωσία: Μετά από επίπονες προσπάθειες, τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων μέσων, έγινε κατορθωτό να αναχαιτιστούν όλα τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην περιοχή Βουνίου, όπου το πρωί αναζωπυρώθηκε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. «Δεν υπάρχει μέτωπο με φλόγες το οποίο να προχωρεί, όμως λόγω των σφοδρών ανέμων στην περιοχή αντιμετωπίζουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας.
.

Ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δρουν οκτώ εναέρια μέσα και είκοσι πυροσβεστικά οχήματα από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και έξι καδενοφόρα οχήματα (οχήματα εφοδιασμένα με αλυσίδες) τα οποία έχουν συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην ανακοπή της πυρκαγιάς.

Ο κ. Τράγκολας είπε ότι την Κυριακή η φωτιά κατέκαψε τρία χιλιόμετρα ξηράς και άγριας βλάστησης και σήμερα ένα ακόμη χιλιόμετρο.

Η φωτιά στο Βουνί ξεκίνησε δίπλα από ασφαλτόδρομο και διερευνώνται τα ενδεχόμενα ανθρώπινης αμέλειας ή ακόμη και εμπρησμού, είπε ο κ. Τράγκολας προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν έχουν εντοπιστεί σχετικά τεκμήρια.

Αναφορικά με την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι πυρκαγιά στην περιοχή Χοιροικοιτίας - Βαβατσινιάς στην επαρχία Λάρνακας, ο κ. Τράγκολας είπε ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο αλλά και εκεί πνέουν ισχυροί άνεμοι και αντιμετωπίζονται οι συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκαν και οι άλλες δύο φωτιές που είχαν ξεσπάσει την Κυριακή στο βιομηχανική περιοχή Αγίου Συλά-Ύψωνα και στο Αβδελερό.

Νωρίτερα,  ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε πως η μεγάλη πυρκαγιά στη περιοχή Χοιροικοιτίας - Βαβατσινιάς - Κάτω Δρυ, στη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι των κοινοτήτων Σκαρίνου και Κάτω Δρυ είχαν εγκαταλείψει προληπτικά τα σπίτια τουςγια να επ[ιστρέψουν λίγες ώρες αργότερα, τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 4 στα ξημερώματα, ενώ υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε γύρω στις 6 το πρωί, αμέσως μετά την άφιξη στην περιοχή των πτητικών μέσων τα οποία άρχισαν ρίψεις νερού σε μέρη τα οποία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πυροσβεστικά οχήματα, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Η πυρκαγιά κατέκαψε συνολικά 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα από άγρια βλάστηση, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον. Όπως ανέφερε ο κ. Τράγκολας, καμία εξοχική κατοικία ή άλλο υποστατικό δεν υπέστη καμιά ζημιά από τη φωτιά.

Απαντώντας σε ερώτηση χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή την κατάσταση» που επικρατούσε χθες και πρόσθεσε ότι χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση τόσο του Κάτω Δρυ αρχικά και στη συνέχεια της Σκαρίνου, επειδή «η ταχύτητα του ανέμου, τα σιφούνια που δημιουργούνταν κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, αποδιοργάνωναν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών. Εκεί που υπήρχε τάξη στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, αυτή γύριζε και έπαιρνε άλλη κατεύθυνση οπότε μετακινούσαμε συνεχώς μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τη μια πλευρά της περιοχής στην άλλη», είπε.



Ανέφερε ακόμα ότι «η ένταση του ανέμου ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε την ασφαλή προσέγγιση των πυροσβεστικών μέσων στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς. Τώρα προσπαθούμε για πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού αργότερα αναμένεται να αυξηθεί η ένταση των ανέμων πέραν των τριών Μποφόρ», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Τράγκολας είπε ότι «υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά στη περιοχή Χοιροκοιτίας - Βαβατσινιάς - Κάτω Δρυ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια καψαλίσματος».

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία συνέλαβε ήδη έναν 57χρονο από τη Χοιροκοιτία αφού προέκυψε μαρτυρία πως η φωτιά ξεκίνησε από το χωράφι του την ώρα που καψάλιζε χόρτα.

Σε ότι αφορά την πυρκαγιά μεταξύ των κοινοτήτων Βουνί και Ποταμιού, αυτή κατέκαψε 3,5 τετραγωνικά χλμ. από ξηρά βλάστηση και χόρτα. Η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή το απόγευμα γύρω στις 16:00 και μαινόταν για ώρες, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, λίγο μετά τις 9 το πρωί υπήρξε σοβαρή αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Η άλλη μεγάλη πυρκαγιά στη Λεμεσό, κοντά στην περιοχή Αγίου Συλά - Ύψωνα που ξέσπασε και αυτή γύρω στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο το βράδυ γύρω στις 22:30.



Η φωτιά έκαψε 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με χαρουπόδενδρα και ελαιόδενδρα και άγρια βλάστηση. Κάηκαν επίσης υποστατικά με ζώα, φάρμα σκύλων, αυτοκίνητα μηχανήματα και εξοπλισμός.

Στην περιοχή παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης για τον κίνδυνο τυχόν αναζωπυρώσεων.

Τέλος, η πυρκαγιά που εξερράγη την Κυριακή το απόγευμα, γύρω στις 17:15, στην τοποθεσία Κάραβος, στο Αβδελερό, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις 19:00. Από την φωτιά, που έκαψε 5 εκτάρια ιδιωτικής και χαλίτικης γης καλυμμένα με ποκαλάμες, φρυγανώδη και θαμνώδη βλάστηση, απειλήθηκε το κρατικό δάσος Αρχαγγελούι.

Υπό 3ημερη κράτηση ο 57χρονος που καψάλιζε χωράφι στη Χοιροκοιτία

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε τη Δευτέρα διάταγμα τριήμερης προσωποκράτησης εναντίον 57χρονου, από τη Χοιροκοιτία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση πρόκλησης πυρκαγιάς στην περιοχή Χοιροκοιτίας – Κάτω Δρυ, ύστερα από καψάλισμα του χωραφιού του που βρίσκεται στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, υπαστυνόμος Χρήστος Ανδρέου, ανέφερε ότι «γύρω στη μία χθες το μεσημέρι εξερράγη πυρκαγιά μεταξύ των χωριών Χοιροκοιτίας και Κάτω Δρύ. Με τη λήψη της πληροφορίας μετέβησαν στη σκηνή πτητικά μέσα και επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, του Ταμείου Θήρας και κάτοικοι των γύρω περιοχών για κατάσβεση της φωτιάς».

Πρόσθεσε ότι «από τη πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της φωτιάς συστάθηκε ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας, η οποία ύστερα από πληροφορία εντόπισε χωράφι που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κάτω Δρυ και Χοιροκοιτίας, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αλλά και ευρήματα στη σκηνή, ο ιδιοκτήτης του προσπάθησε να καψαλίσει άγρια βλάστηση. Λόγω των σφοδρών ανέμων η φωτιά επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να κατακαύσει 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα από άγρια βλάστηση και δεντρύλια, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερα άτομα, δύο μέλη της Πολιτικής Αμυνας και δύο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Η Αστυνομία, ύστερα από δικαστικό ένταλμα σύλληψης, συνέλαβε τον 57χρονο ιδιοκτήτη του χωραφιού, ο οποίος σήμερα οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, που εξέδωσε διάταγμα τριήμερης προσωποκράτησής του.

Ο 57χρονος προβάλλει διάφορους ισχυρισμούς οι οποίοι θα διερευνηθούν από την Αστυνομία, πρόσθεσε.

Ικανοποίηση από το συντονισμό των Υπηρεσιών

Πολύ καλά λειτούργησε Σε ότι αφορά τον συντονισμό των Υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ιδιαίτερα στην πολύ μεγάλη στη περιοχή Χοιροικοιτίας - Βαβατσινιάς - Κάτω Δρυ, αυτός λειτούργησε πολύ καλά, εκτιμά ο κ. Τράγκολας.

Λίγα λεπτά μετά τη λήψη του σήματος για την πυρκαγιά, είχαν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Είπε ακόμη ότι προβλήματα στους σχεδιασμούς προκαλούσαν οι ισχυροί άνεμοι, η κατεύθυνση των οποίων άλλαζε συνεχώς.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση


Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της ευρύτερης περιοχής της ορεινής Λάρνακας, προκλήθηκαν από τη χθεσινή πυρκαγιά στη Χοιροκοιτία.

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Γιάννης Τσουλόφτας, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν αρκετές ζημιές στο δίκτυο της Αρχής και γι’αυτό γύρω στη μια μετά το μεσημέρι, τέθηκε προληπτικά εκτός λειτουργίας το σύστημα διανομής στην περιοχή.

Από τις 2:30, είπε, άρχισε σταδιακή επαναφορά και μέχρι τις 10 το βράδυ ηλεκτροδοτήθηκαν σχεδόν όλες οι κοινότητες.

Πρόβλημα, πρόσθεσε, υπήρξε μόνο στην ηλεκτροδότηση υδραντλίας που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την κοινότητα Λευκάρων, σε κάποιες μεμονωμένες υδραντλίες και σε κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Τσουλόφτας είπε ότι από τις 5 το πρωί συνεργία της ΑΗΚ εργάζονται εντατικά για αντικατάσταση ξύλινων πασσάλων που έχουν καεί από τη φωτιά και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το μεσημέρι θα επιδιορθωθούν όλες οι ζημιές.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου