Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Φαινόμενο του εμπάργκο στη Ρωσία- Κύριος πελάτης ντίζελ έγινε η Τουρκία


Οκτώβριος 9, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μετά το εμπάργκο της ΕΕ, οι κύριοι πελάτες του ντίζελ που εξήγαγε η Ρωσία δια θαλάσσης ήταν η Τουρκία και η Βραζιλία, γράφει τουρκικό δημοσίευμα.

Η Τουρκία και η Βραζιλία έγιναν οι κύριοι εισαγωγείς ντίζελ και αγροτικού ντίζελ που εισάγεται από τη Ρωσία δια θαλάσσης, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

Η είδηση ​​βασίστηκε σε πηγές της αγοράς και στοιχεία από την οικονομική εταιρεία LSEG. Τα στοιχεία του LSEG έδειξαν ότι η Ρωσία έστειλε περίπου 1,07 εκατομμύρια τόνους ντίζελ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και αγροτικό ντίζελ στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, και αυτό το ποσό ήταν 1,04 εκατομμύρια τόνοι τον Αύγουστο.

Πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2023, η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό ντίζελ ήταν η Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία, οι εξαγωγές ντίζελ της Ρωσίας στη Βραζιλία αυξήθηκαν από 0,58 εκατ. τόνους τον Αύγουστο σε 0,78 εκατ. τόνους τον Σεπτέμβριο.

Το δημοσίευμα που επικαλείται το Reuters σημειώνει ότι οι μεταποιητές δήλωσαν ότι μεταφέρεται περισσότερο ρωσικό ντίζελ για μεταφορά από πλοίο σε πλοίο στο λιμάνι Augusta στην Ιταλία και κοντά στα ελληνικά νησιά, ενώ το ποσό αυτό ξεπέρασε τους 230.000 τόνους τον Αύγουστο με περίπου 370.000 τόνους τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές ντίζελ από τη Ρωσία σε αφρικανικά λιμάνια μειώθηκαν στους 0,44 εκατ. τόνους σε σύγκριση με 0,73 εκατ. τόνους τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα ναυτιλιακά στοιχεία, η Λιβύη, η Τυνησία, η Σενεγάλη και η Αίγυπτος είναι μεταξύ των κορυφαίων χωρών εισαγωγής.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκανε το Reuters με βάση τα στοιχεία που έλαβε από την LSEG και πηγές της αγοράς, οι συνολικές εισαγωγές ντίζελ και αγροτικού ντίζελ της Ρωσίας που μεταφέρονται δια θαλάσσης αυξήθηκαν κατά περίπου 7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, φτάνοντας τους περίπου 2,8 εκατομμύρια τόνους, απαξιώνοντας την έννοια του εμπάργκο.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου