Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Βουλή των Κοινοτήτων: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Brexit

Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο υπερψήφισε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τζόνσον που περιέχει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, σηματοδοτώντας το πιο καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του Brexit στις 31 Ιανουαρίου.  Με 330 ψήφους υπέρ και 231 εναντίον, οι βουλευτές έδωσαν την έγκριση ώστε η Συμφωνία Αποχώρησης να γίνει νόμος του κράτους και η Βρετανία να αποχωρήσει επιτέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020.
 
Το νομοσχέδιο μεταφέρεται πλέον στη Βουλή των Λόρδων και μόνο αν τροποποιηθεί, θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων. Αλλιώς, θα γίνει νόμος του κράτους και ένα σήριαλ τριών και πλέον ετών θα λάβει τέλος.

Το εγκεκριμένο από τους βουλευτές νομοσχέδιο θα εξεταστεί τη Δευτέρα και από τη Βουλή των Λόρδων και αναμένεται πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας να γίνει επισήμως νόμος του κράτους. Θα ακολουθήσει η έγκριση του Brexit από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια η προσοχή θα στραφεί στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο Πρωθυπουργός Τζόνσον είχε την Τετάρτη μία «θετική» συνάντηση στην Ντάουνινγκ Στριτ με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι θέλει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα καλύπτει προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και συνεργασία σε άλλους τομείς.

Τόνισε ξανά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από την 31η Δεκεμβρίου του 2020 και ότι η νέα σχέση δεν πρέπει να περιλαμβάνει ευθυγράμμιση της Βρετανίας με τους κοινοτικούς κανονισμούς ή δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί βρετανικών υποθέσεων.

Είπε επίσης στην κα Φον ντερ Λάιεν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει τον έλεγχο των υδάτων του για την αλιεία και θα ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι θα διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα εξασφάλισης για τους εργαζόμενους, την ευημερία των ζώων, την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και το περιβάλλον.
 
ΠΗΓΗ  Philenews/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου