Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ οι «πατριώτες» και οι υπερπατριώτες;


Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Η Yeni Safak είναι η πιο εθνικιστική και φιλοερντογανική εφημερίδα που υπάρχει στην Τουρκία. Δεν γράφει τίποτα χωρίς την έγκριση του Τ. Ερντογάν και ό,τι γράφει εξυπηρετεί τις απώτερες και αφανείς επιδιώξεις του.

Αυτή η εφημερίδα λοιπόν έγραψε ένα καταφανώς προβοκατόρικο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Μητσοτάκης σταμάτησε να εξοπλίζει νησιά και βραχονησίδες, προχωρώντας σε αυτό που οι Τούρκοι αποκαλούν «ομαλοποίηση». Τίποτα το περίεργο μέχρις εδώ, καθώς αυτή είναι η δουλειά αυτής της εφημερίδας, να θεοποιεί τον Τ. Ερντογάν και μάλιστα σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτή που περνάει τώρα (οικονομική κρίση, κακές σχέσεις με τις ΗΠΑ, φρένο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., νέες περιπέτειες στη Συρία κ.λπ.).

Η «Yeni Safak» έκανε τη δουλειά της. Οσοι όμως εδώ στην ημεδαπή υιοθέτησαν αμάσητο το δημοσίευμα της τουρκικής προπαγανδιστικής εφημερίδας, ποια ακριβώς δουλειά έκαναν; Και δεν αναφέρομαι κυρίως στο ετερόκλητο μιντιακό συνονθύλευμα που πήρε στα χέρια του το προβοκατόρικο δημοσίευμα και το έκανε παντιέρα, κουνώντας το δάκτυλο. Αριστεροί «ερευνητές» που έκλαιγαν για τη «νεκρή Μαρία» στον Εβρο, μαζί με παραστρατιωτικά sites που λειτουργούν κατ’ ανάθεση, «πυροβολώντας» την ηγεσία των Ε.Δ. και αντάμα με υπερπατριώτες στρατιωτικούς αναλυτές, Ενας εξ αυτών παραθέτοντας το επίμαχο άρθρο έγραψε και το εξής… μνημειώδες σχόλιο: Ο Canberk Dogan (σ.σ.: δημοσιογράφος της «Yeni Safak») έγραψε ότι ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Ερντογάν τη σταδιακή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίο, «δεν το πιστεύουμε αλλά»…

Το ξεκρέμαστο «αλλά», μαζί με την αναδημοσίευση του άρθρου της τουρκικής ντουντούκας, ασφαλώς δεν ισοφαρίζεται με ένα μάλλον προσχηματικό «δεν το πιστεύουμε». Γιατί δεν εξηγείται με όρους σοβαρότητας και υπευθυνότητας να αναπαραγάγει κάποιος ένα δημοσίευμα που δεν το πιστεύει, αλλά να αφήνει υπαινιγμούς. Προς επίρρωση της «εγκυρότητας» του δημοσιεύματος επιστρατεύτηκε και ο βόθρος του Διαδικτύου μαζί με ακροδεξιά τρολ, με ένα μπαράζ ψευδών. Τα οχήματα που έφυγαν από τα νησιά και κυρίως από τη Χίο, ως βοήθεια στην Ουκρανία, δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Αρα ιδού η… αποστρατιωτικοποίηση των νησιών! Ράβδος εν γωνία…

Η αλήθεια είναι ότι τα οχήματα που έφυγαν από τα νησιά ΒΜΡ-1 («χρέπια» τα χαρακτηρίζουν στελέχη των Ε.Δ.) είχαν αντικατασταθεί ήδη με σύγχρονα Μ113, ενώ όταν ήρθαν τα 40 γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3, που είναι πολύ ανώτερα και των ΒΜΡ-1 και των ΒΜΡ-1, πήγαν στον Εβρο. Αποτέλεσμα: ενισχυμένα νησιά, ακόμα πιο ενισχυμένος Εβρος.

Και εντάξει ο αριστερο-ακροδεξιός συνασπισμός δεν είναι η πρώτη φορά που ταυτίζεται με την τουρκική προπαγάνδα. Το να ταυτίζεται το κόμμα της ακόμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεφεύγει. Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Αυγέρη, με ύφος 100 ανακριτών, ρώτησε μέσα από τα ερτζιανά -δημοσίως δηλαδή- αν «γνωρίζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών το δημοσίευμα της “Γενί Σαφάκ”, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά; Αν το γνωρίζει το διαψεύδει;». Η επίσημη διάψευση ήρθε μετ’ ολίγον από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και ήταν κατηγορηματική. Η κ. Αυγέρη ωστόσο όχι μόνο δεν επανήλθε, αλλά χάθηκε και ο αριστεροακροδεξιός συνασπισμός της συνωμοσιολογίας. Το ερώτημα όμως παραμένει: Τι ρόλο παίζει ο καθένας απ’ όλους τους πρόθυμους, αλλά και όλοι μαζί;

ΑΙΧΜΗ

ΣΚΑΕΙ Η ΦΟΥΣΚΑ

Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά επτά οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την εκλογή του Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όλες δείχνουν ουσιαστικά τα ίδια ευρήματα, τα οποία οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα.

Το «νταβαντούρι Κασσελάκη» σε καμία στιγμή -παρά τον μιντιακό ορυμαγδό- δεν άγγιξε την κοινωνία. Αποδεικνύεται ότι αφορούσε μόνο τον μικρόκοσμο των 146.000 που πήγαν να ψηφίσουν, και για τη μεγαλύτερη ακρίβεια τις 71.000 που τον ψήφισαν. Η εκλογή Κασσελάκη δεν αποτέλεσε «πολιτικό γεγονός» με επίδραση. Δεν ήταν game changer. Οταν το 2016 ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ., σχεδόν αμέσως απέκτησε προβάδισμα έναντι του Α. Τσίπρα, το οποίο διατήρησε έως τις εκλογές του 2019. Οταν το 2021 ο Ν. Ανδρουλάκης έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του κόμματός του και σε σημαντικό βαθμό το διατήρησε και στις κάλπες του 2023.

Αντιθέτως, με την εκλογή του ο Στ. Κασσελάκης ούτε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε (στις περισσότερες δημοσκοπήσεις το έριξε) ούτε δημοφιλής έγινε έξω από τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοφιλία του είναι πολύ πίσω από τη δημοφιλία του Κ. Μητσοτάκη, του Δ. Κουτσούμπα, του Ν. Ανδρουλάκη, ακόμα και του Κ. Βελόπουλου. Ταυτοχρόνως, έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε το κόμμα του να γίνει ακόμα μικρότερο μέσω μιας διάσπασης. Τζίφος 100%.

Τόσο, ώστε να πάψει να απασχολεί τους πολιτικούς αντιπάλους του (κυρίως το ΚΚΕ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ -αλλά και η Ν.Δ.- που απλώς άνοιξαν και περιμένουν…).

Τι έγινε με τον πρόεδρο του ΕΟΦ

Ο τέως πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Φιλίππου λέει ότι παραιτήθηκε. Και πράγματι υπάρχει η επιστολή της παραίτησής του στο γραφείο του Κ. Μητσοτάκη. Ο υπ. Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης είπε «ποια παραίτηση; Εληξε η θητεία του». Και πράγματι η θητεία του Δ. Φιλίππου έληξε στις 30/9 και η παραίτησή του έγινε στις 4/10.

Οι πληροφορίες λένε ότι το Μ. Μαξίμου, μετά από εισήγηση του Μ. Χρυσοχοΐδη, δεν ήταν πολύ θερμό με τη νέα ανανέωση της θητείας του τέως προέδρου του ΕΟΦ. Αυτό που φαίνεται ότι χρεώνεται ο Δ. Φιλίππου είναι η απώλεια του ελέγχου της αγοράς φαρμάκων, που έχει ως αποτέλεσμα τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων…

Ζητείται για τον Πολάκη

Το να βρίσκεται ο Π. Πολάκης εμφανώς πίσω από τον Στ. Κασσελάκη, μαζί με τον Ν. Παππά και τον Γ. Τσίπρα, δεν είναι ρόλος για τον «αψύ» Σφακιανό. Είναι σκιά και μάλιστα σκοτεινή. Η ιδέα -που λέγεται ότι είναι και ο διακαής πόθος του «μάγκα της Αριστεράς»- να αναλάβει συντονιστής των ΕΠΕΚΕ και να έχει τον γενικό πολιτικό έλεγχο στη Βουλή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ συναντά αντιδράσεις. Η θέση που διεκδικεί είναι νευραλγική. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν τη θέση την έχει ο έμπειρος και ευέλικτος Αλ. Φλαμπουράρης.

Ο Π. Πολάκης θεωρείται εντελώς ακατάλληλος, ακόμα και από στελέχη του επιτελείου του Στ. Κασσελάκη, να αναλάβει μια θέση που απαιτεί διαλλακτικότητα, συνθετική ικανότητα και καλές σχέσεις και με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τους ομόλογους από τα άλλα κόμματα. Ετσι φαίνεται να κερδίζει έδαφος η παραμονή του Αλ. Φλαμπουράρη. Θεωρείται σίγουρο, όμως, ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσει έτσι τον φίλο του. Αναζητείται, επομένως, διακριτός, αλλά και συμβατός ρόλος για τον Π. Πολάκη…

ΑΠΟΡΙΕΣ-1

Αφού, κατά την κ. Χρηστίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ με… δύο προέδρους έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση, γιατί δεν τους κάνει τέσσερις, ώστε να «καθαρίσει» μια ώρα αρχύτερα;

ΑΠΟΡΙΕΣ-2

Υπάρχει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σε κλειστή σύσκεψη για τα Ελληνοτουρκικά είπε «και γιατί να μην πάρει η Τουρκία το μισό Αιγαίο;».

ΑΠΟΡΙΕΣ-3

Πώς στέκεται τελικά στη θέση του το στεφάνι, όταν κάνει κατάθεση η «μεταγραφή αεροδρομίου» της αλά ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς;

 ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου