Οι τρέχοντες οικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες εμφανίζουν πολυδιάστατα την τάση ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας με το ΝΑΤΟ (ειδικά σε Βαλτική, βόρεια και κεντρικά ευρωπαϊκά κράτη κα), πιθανότατα σε συντομότερο χρονοδιάγραμμα από αυτό που είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι ανώτατοι στρατιωτικοί της Ατλαντικής Συμμαχίας, ως και Δυτικοί αναλυτές (όλα δείχνουν το πρώτο τετράμηνο του 2026) , ενώ εκτιμάται ότι θα χειροτερεύσει πάρα πολύ η κατάσταση στην ουκρανο-ρωσική πολεμική αντιπαράθεση.
Οι εκτιμήσεις των ηγεσιών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. συγκλίνουν σε αυτή την εκτίμηση, ενώ μαζικά πραγματοποιούνται σημαντικές στρατιωτικές διακλαδικές ασκήσεις από τον Αρκτικό κύκλο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Μετά τη νοθευμένη και προδιαγεγραμμένη «νίκη» του Πούτιν στις πρόσφατες ρωσικές προεδρικές εκλογές του 2024, ο πρόεδρος της Ρωσίας συναντήθηκε με ηγέτες των κομμάτων στη Κρατική Δούμα (την Κάτω Βουλή της Ρωσίας) και επεσήμανε τις προτεραιότητες της Ρωσίας στην ανάπτυξη της οικονομίας, ως και την αντιπαράθεση με τη Δύση στην Ουκρανία και ευρύτερα. Σύμφωνα με μια ανάγνωση που κυκλοφόρησε από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί η «νέα ελίτ» που «θα ωριμάσει στο μέτωπο του πολέμου», σε αντίθεση με την υποστήριξη των Ρώσων ολιγαρχών που έχουν «γεμίσει τις τσέπες τους» με τη συσσώρευση πλούτου μέσω ιδιωτικοποιήσεων και διαφθοράς (μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.)
Παρά την αντίθεση ορισμένων Ρώσων ολιγαρχών στην αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας, μια στροφή προς μια οικονομία εν καιρώ πολέμου θα αυξήσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας κατά 2,6% φέτος. Επίσης η επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, καθώς και η στρατιωτική αναδιάρθρωση των διαφόρων μείζονων στρατιωτικών σχηματισμών στη βορειοδυτική επικράτεια (και με εκμετάλλευση του εδάφους της Λευκορωσίας) αποτελούν δείκτες ότι η Ρωσία θέτει όρους για μία ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα μελλοντικής άμεσης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.
Ο Πούτιν στις 17 Δεκεμβρίου 2023 ισχυρίστηκε ότι δεν είχε φιλοδοξίες να επιτεθεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Οι τότε αρνήσεις έρχονται σε αντίθεση με την κλιμακούμενη πυρηνική ρητορική του. Ορισμένοι Δυτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει για την απειλή που θέτει ο επεκτατισμός της Ρωσίας στις χώρες του ΝΑΤΟ (ειδικά σε Βαλτική, Σκανδιναβική, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, ως και στη Μολδαβία).
Δανία και Σουηδία θεωρούν πιθανή επίθεση της Ρωσίας
Ο υπουργός Αμυνας της Δανίας Tρουλς Λουντ Πάουλσεν εκτίμησε στις 9 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ σε λιγότερο των τριών ετών. Ο αρχηγός των σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μπάιντεν επεσήμανε χθες για μια ακόμα φορά ότι «βρισκόμαστε σε φάση προετοιμασίας για πόλεμο με τη Ρωσία», ενώ η αδύναμη Αρμενία επιδιώκει μεγαλύτερη απεξάρτηση από τη Ρωσία και σύγκληση με τη Δύση (με πιθανή τη στρατιωτική αντίδραση της Μόσχας).
Ο Νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να προετοιμαστεί για μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, «που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες». Μια ένοπλη επίθεση σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ ενεργοποιεί το Αρθρο 5 της Συμμαχίας, το οποίο απαιτεί από τους συμμάχους να θεωρούν μια επίθεση εναντίον ενός μέλους ως επίθεση εναντίον της συλλογικότητας και να καθιστούν απαραίτητη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια. Επίσης ανησυχητικά ήταν και τα μηνύματα από την προχθεσινή 20ή Σύνοδο της Ομάδας Υποστήριξης της Ουκρανίας (γνωστή ως Ομάδα Ραμστάιν/52 κράτη από όλες τις ηπείρους), όπου εξετάστηκε η συνέχιση της στρατιωτικής και ανθρωπιστική υποστήριξης στο Κίεβο.
Από την πλευρά της Γαλλίας ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Πιερ Σιλ τόνισε ότι το Παρίσι δηλώνει έτοιμο για πόλεμο, και μπορεί να στείλει στην Ουκρανία 20.000 άνδρες μέσα σε ένα μήνα. Επιπρόσθετα μπορεί να τεθεί επικεφαλής μια δύναμης 60.000 ανδρών από συμμαχικές δυνάμεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου