Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Τα recorders των τριών συνοδών F-16 «φωτίζουν» την πτώση στην Ψαθούρα: Υποδειγματική η αντίδραση του πιλότου, ενώ το μαχητικό εκπέμπει ακόμη σήμα κινητοποιώντας την Αεροπορία για έρευνες στον βυθό


Το F-16 Block 52 plus “528” στις 4 Απριλίου του 2019 κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην μεγάλη αεροπορική άσκηση Ηνίοχος στην Ανδραβίδα. Πηγή: Hellas Journal

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Η επιστροφή από το βορειοανατολικό Αιγαίο για την τετράδα των F-16 Block 52 plus δεν σήμαινε ότι τα σενάρια ασκήσεων είχαν ολοκληρωθεί, κοντά στην θαλάσσια περιοχή, ανατολικά της Χαλκιδικής.

Περίπου 50 ναυτικά μίλια πριν από την τελική ευθεία για την προσγείωση των αεροσκαφών στον διάδρομο της 110 Πτέρυγας Μάχης, στην περιοχή των Σποράδων οι air to air μάχες συνεχίζονταν.

Ο 29χρονος Υποσμηναγός δέχτηκε εικονική βολή από άλλο F-16. Οι διαδικασίες, γνώριμες για τον εκπαιδευμένο νεαρό αεροπόρο της 337 μοίρας, ο οποίος καλούνταν να αποφύγει τον «πύραυλο».

Ελιγμοί με πολλά «g», χρήση αντιμέτρων και άλλες κινήσεις που προβλέπονται μέσα από την εκπαίδευση των αεροπόρων ώστε να σωθεί ο ιπτάμενος και η πλατφόρμα.

Εκείνα τα δευτερόλεπτα των ελιγμών, οι άλλοι αεροπόροι κατάλαβαν ότι το F-16 δεν κινούνταν κατά τα πρότυπα που ήξεραν.

Οι συνάδελφοι του 29χρονου ιπτάμενου τον προέτρεψαν να εγκαταλείψει το μαχητικό. Ο Υποσμηναγός κινήθηκε όπως προβλέπουν όλες οι διαδικασίες ανάγκης. Έτσι όπως είχε μάθει και στο Σχολείο Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης στην Καλαμάτα.

Περισσότερες από 24 ώρες μετά το ατύχημα οι πάντες ομιλούν για την υποδειγματική συμπεριφορά του νεαρού αεροπόρου, τόσο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, όσο κι όταν αναγκάστηκε να λειτουργήσει υπό την πίεση της εγκατάλειψης του αεροσκάφους.

Η επιτροπή που έχει συσταθεί για την διερεύνηση του αεροπορικού ατυχήματος για το F-16, έχει στα χέρια της αρκετό υλικό πάνω στο οποίο καλείται να εργαστεί.

Έχει τέσσερις αεροπόρους, τρία εκ των τεσσάρων αεροσκαφών να ελέγξει, τρεις «κασέτες» (σ.σ DVR Data Video Recorder) που σε αυτές καταγράφονται τα πάντα στην πτήση.

Μπορεί αυτές να μην είναι το λεγόμενο «μαύρο κουτί», μια και τα μαχητικά δεν διαθέτουν κάτι τέτοιο, πλην όμως από το υλικό που έχει καταγραφεί εκεί, εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα.

Πέραν της εικόνας, υπάρχουν καταγεγραμμένες οι αναφορές των αεροπόρων τις κρίσιμες εκείνες στιγμές της Τετάρτης πάνω από την Ψαθούρα, στα ανοιχτά των Σποράδων.

Το F-16 που κατέπεσε στην Ψαθούρα. Φωτογραφία από τις 4 Απριλίου 2019 κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην μεγάλη αεροπορική άσκηση Ηνίοχος στην Ανδραβίδα. Πηγή: Hellas Journal

Επιπλέον οι αναφορές που θα δώσουν οι τέσσερις αεροπόροι είναι ένα ακόμη κομβικό σημείο που θα απαντά ως ένα βαθμό στο ερώτημα, τι έφταιξε.

Το «528» ακόμα «ζει»…

Πέραν των προαναφερθέντων όμως, η στρατιωτική ηγεσία έδωσε εντολή στην κινητή μονάδα συντήρησης θαλασσίων εγκαταστάσεων, που ανήκει στην 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών και διαθέτει κατευθυνόμενο βαθυσκάφος, να κάνει μια πρώτη έρευνα στο σημείο που χάθηκε το τελευταίο στίγμα του F-16 Block 52 plus.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «528», ακόμη «ζει»! Δηλαδή εκπέμπει σήμα, δείχνοντας πιθανά το σημείο που βρίσκεται το εκτινασσόμενο κάθισμα ή ακόμη και συντρίμμια.

  • Ωστόσο ο βυθός στην συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου φτάνει ως και τα 1.000 μέτρα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις δυνατότητες που έχει το βαθυσκάφος της αεροπορίας.

Εφόσον καταφέρει η ομάδα της Πολεμικής αεροπορίας να εντοπίσει εγκαίρως το σημείο εκπομπής, σε πρώτη φάση θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει εικόνες που θα δοθούν τόσο στην επιτροπή διερεύνησης, όσο και στο αεροπορικό επιτελείο για να αποφασίσει αν αξίζει το επόμενο βήμα.

Το να προχωρήσει η Αεροπορία σε επιχείρηση ανέλκυσης του καθίσματος ή και συντριμμιών του F-16, λένε οι ίδιες στρατιωτικές πηγές, αποτελεί μια κίνηση που θ’ αποφασιστεί σε συνδυασμό με την εξέταση των αεροσκαφών που πετούσαν με το «528».

Και στο παρελθόν είχε γίνει τέτοια επιχείρηση, το 2007, όταν κατέπεσε έξω από τη Γαύδο το πρώτο F-16 Block 52 plus, της 343 Μοίρας «Αστέρι».

Τότε όμως αυτή την κοστοβόρα διαδικασία την είχε χρηματοδοτήσει η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία των συγκεκριμένων κινητήρων. Και καθώς 17 χρόνια πριν αυτοί οι κινητήρες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποιούνταν από την Ελληνική και Ισραηλινή πολεμική αεροπορία, η εταιρεία είχε σπεύσει να αναλάβει την ανέλκυση από 960 μέτρα βάθος ώστε να γίνει ενδελεχής έλεγχος.

Ο ΑΓΕΑ στην 337 Μοίρα «Φάντασμα»

Το γεγονός πάντως ότι τα μαχητικά που φέρουν τον ίδιο κινητήρα και δεν είναι λίγα, σε Λάρισα, Κρήτη, Αγχίαλο, Άραξο, δεν έχουν ως τώρα καθηλωθεί, είναι ένα σημάδι ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει το πόρισμα για το συγκεκριμένο ατύχημα. Και ότι πιθανά το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε κάτι μεμονωμένο κατά το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την καταστροφική αστοχία υλικού ή κάτι άλλο.

Επιπλέον το γεγονός ότι ο Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, το πρωί της Παρασκευής θα συνομιλήσει με τα «γεράκια» της 337 Μοίρας «Φάντασμα», με τα F-16 της οποίας πετούσε όταν υπηρετούσε στην Λάρισα, αναμφίβολα αποτελεί μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και στήριξης των προσπαθειών που καταβάλλουν μηχανικοί και αεροπόροι.

Άλλωστε, κύκλοι του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έλεγαν ότι μετά από ένα τέτοιο περιστατικό, η οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας είτε με μπλε είτε με πράσινες φόρμες, χρειάζεται την στήριξη από την ηγεσία.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου