Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Απριλίου 1944: Η σφαγή της Κλεισούρας από τους Ναζί


Οι Γερμανοί εκτελούν 277 άτομα στην Κλεισούρα Καστοριάς ως αντίποινα για το φόνο τριών Γερμανών στρατιωτών σε ενέδρα του ΕΛΑΣ. Η ενέδρα στήθηκε στις στροφές του δρόμου έξω από το χωριό από την ομάδα ανταρτών του “καπετάν Υψηλάντη” (Αλέξης Ρόσιος από τα Σιάτιστα).

Η επιχείρηση αναλήφθηκε από τον Συνταγματάρχη των SS Karl Schümers (4η Μεραρχία Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων SS “Polizei”) με συμμετοχή Βουλγάρων κομιτατζήδων. Η γερμανική δύναμη κύκλωσε το χωριό, οι άνδρες του οποίου κρύφτηκαν στα βουνά αφήνοντας τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους και ακολούθησε σφαγή και πυρπόληση των σπιτιών.

Ο συνταγματάρχης των SS, Karl Schümers, διοικούσε το 7ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων Γρεναδιέρων της 4ης Μεραρχίας SS “Polizei” κατά τις επιχειρήσεις στην Κλεισούρα.

Ο Schümers κλήθηκε σε απολογία από τη γερμανική διοίκηση για τις πράξεις του αλλά αθωώθηκε δηλώνοντας ψευδώς ότι κυνηγούσε αντάρτες στα σπίτια, οι οποίοι πυροβολούσαν εναντίον των ανδρών του. Θα πρωτοστατήσει στις σφαγές των Πύργων Κοζάνης δυο εβδομάδες μετά, του Διστόμου, της Υπάτης και της Σπερχειάδας. Σκοτώθηκε από νάρκη στην Ήπειρο, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου και θάφτηκε τελικά στο νεκροταφείο Διονύσου-Ραπεντώσας.

ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου