Απρίλιος 5, 2024. Ελλάδα.
«Οι πλαστογράφοι δεν μπήκαν βίαια στα Αρχεία του Κράτους, αλλά η πόρτα, τους άνοιξαν οι αρχηγοί τους ή σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης του Εθνικού Αρχείου- BKH, οι πρωτότυποι φάκελοι αφαιρέθηκαν από το αρχείο. Επίσης, για 23 ακίνητα, οι σελίδες των μητρώων είναι σε φωτοτυπίες, όταν πριν από 100 και πλέον χρόνια δεν υπήρχαν φωτοτυπικά μηχανήματα…», γράφει η αλβανική Pamfeti.
Πρώτα από όλα αναφέρουμε ένα γεγονός:
Στις 12 Απριλίου 2018 η Εισαγγελία Αυλώνας κατέσχεσε 115 χιλιάδες τετραγωνικά γης στη Χειμάρρα, που είχαν κλαπεί από τους κληρονόμους ιδιοκτήτες, καθώς μετά την εξέταση των εγγράφων αποδείχθηκε ότι ωφελήθηκαν παραποιώντας τα μητρώα περιουσιακών στοιχείων πριν από το 1945.
Μετά από αυτή την υπόθεση, έγιναν καταγγελίες και στην Εισαγγελία της Αυλώνας από κατοίκους Μπορσι, Πικέρας και Λουκόβα, για ληστείες γης μέσω πλαστογραφιών που έγιναν στα παλιά αρχεία του Κρατικού Αρχείου, αλλά η εισαγγελία δεν ενήργησε περαιτέρω, αποσιωπώντας την υπόθεση.
Την αιτία που «έδεσε τα χέρια» της Εισαγγελίας Αυλώνας πριν από 6 χρόνια ανακάλυψε το Εθνικό Γραφείο Ανακρίσεων, κατά τη διετή εξέταση των καταγγελιών για τα κτήματα που εκλάπησαν από τους κατοίκους της Χειμάρρας και του Μπόρσι, ως καθώς και κατά τη διάρκεια σχεδόν 1 έτους έρευνας του φακέλου της «Τζάσκα» (των πλαστογραφιών υπέρ της πρώην υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα και του συζύγου της).
Πράκτορες της BKH διαπίστωσαν ότι σε 187 αγροτεμάχια στη Χειμάρρα, έγιναν πλαστογραφήσεις και επωφελήθηκαν άτομα από αυτά με πλαστά έγγραφα, αφού παραποιήθηκαν έγγραφα που φυλάσσονταν στα Κρατικά Αρχεία, ιδιαίτερα στα κτηματομεσιτικά βιβλία των ετών 1910-1930.
Στις πληροφορίες της «Pamfeti», λέγεται ότι οι πράκτορες του Εθνικού Γραφείου Ερευνών ανακάλυψαν παραποιήσεις ονομάτων προσώπων και οικογενειών των παλαιών ιδιοκτητών της Χειμάρrας, των οικοπέδων, των ορίων μεταξύ των οικοπέδων και τους δείκτες τους πριν από 90-110 χρόνια.
Ιδιοκτήτες μετά από πλαστογραφήσεις εγγράφων
Από τα ίχνη των ενεργειών διαπιστώθηκε ότι μετά την παραλαβή των πλαστών εγγράφων στο Αρχείο, έχουν παρουσιαστεί ως «ιδιοκτήτες», και παρουσιάστηκαν ως τέτοιοι στην Επιτροπή Περιουσίας και στο Δικαστήριο Αυλώνας, όπου αναγνωρίστηκαν, παράτυπα, ως «παλιοί ιδιοκτήτες», «κληρονόμοι», και εγγράφηκαν στο Υποθηκοφυλακείο.
Κάτοικοι της Χειμάρρας μετά το 1950, αλλά και άνθρωποι που δεν ήταν γηγενείς Χειμαρριώτες και δεν κατοικούν ακόμη και σήμερα εκεί, έχουν ληστέψει κτήματα στα οποία έχουν χτίσει βίλες, ξενοδοχεία και θέρετρα.
Οι εξετάσεις που διενήργησε η Επιστημονική Αστυνομία διαπίστωσαν ότι επωφελήθηκαν από την παραποίηση αρχείων με τους φακέλλου της Χειμάρρας στα Κρατικά Αρχεία.
Σημειώνεται ότι, οι παραποιήσεις στα Κρατικά Αρχεία, ως δήθεν παλιοί κληρονομικοί ιδιοκτήτες, έχουν γίνει και για τις παραθαλάσσιες εκτάσεις, που έδωσε ο νόμος αρ. 7501, που ιστορικά αποτελούσαν κρατική περιουσία.
Όμως η Επιτροπή Περιουσίας και το Δικαστήριο της Αυλώνας, το Εφετείο και το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισαν και έδωσαν στους ληστές- καταχραστές που παρουσίασαν πλαστά έγγραφα και μάλιστα η Επιστημονική Αστυνομία τα έτη 2014-2022 έδωσε την έκθεση-πραγματογνωμοσύνη λες και δεν ήτανε πλαστά έγγραφα.
Το σκάνδαλο είναι το γεγονός ότι για 33 ακίνητα στη Χειμάρρα, οι σελίδες των μητρώων είναι σε φωτοτυπίες, όταν πριν από 100 και πλέον χρόνια δεν υπήρχαν φωτοτυπικά μηχανήματα, ενώ οι προϊστάμενοι του Αρχείου τα έχουν επιβεβαιώσει ως πρωτότυπα και γνήσια έγγραφα… (!)
Η “Pamfeti” πληροφορήθηκε ότι η BKH θα ερευνήσει τα Κρατικά Αρχεία για μητρώα ιδιοκτησίας πριν από το 1945, τα οποία διορθώθηκαν μετά το 2000, ξεκινώντας από τα μέχρι τώρα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν, αλλά και από το γεγονός ότι στην Επιστημονική Αστυνομία υποβλήθηκαν 780 αιτήματα για πραγματογνωμοσύνη από ιδιοκτήτες που είναι παλιοί κάτοικοι Χειμάρρας.
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου