Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

LITE BEAM Laser: Κινητή ΑΣΠΙΔΑ από RAFAEL


Η ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems ανακοίνωσε την ανάπτυξη της τελευταίας έκδοσης όπλου λέιζερ υψηλής ενέργειας, LITE BEAM.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ armyrecognition.com

Σχεδιασμένο να πλήττει με ακρίβεια εναέριες απειλές συμπεριλαμβανομένων των σμηνών drones, το LITE BEAM αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προόδου. Το εν λόγω σύστημα λέιζερ 10 kW προορίζεται να ενισχύσει την προστασία δυνάμεων εδάφους, συνδυάζοντας την αποτελεσματικότητα με τη οικονομικά αποδοτική χρήση.

Το LITE BEAM είναι μέρος της στρατηγικής του Rafael για επέκταση της εφαρμογής όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας προς αντιμετώπιση ποικίλων απειλών από τον αέρα και το έδαφος. Ουσιαστικά είναι η κινητή έκδοση του συστήματος Iron Beam του Rafael, ενός σταθερού λέιζερ 100 kW ικανό να καταστρέψει στόχους σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Κατάλληλο για ελαφρά οχήματα, το LITE BEAM μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορες επιχειρησιακές ζώνες, επιτρέποντάς του να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα απειλών, από drones και ρουκέτες έως βλήματα όλμων. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να εξουδετερώσει αναγνωρισμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) και άλλες επίγειες απειλές, αυξάνοντας την ευελιξία του στο πεδίο της μάχης.

Η νέα έκδοση του LITE BEAM, που παρουσιάστηκε στο AUSA 2024, διαθέτει αναβαθμισμένη ισχύ 10 kW, αντί 7,5 kW, ευθυγραμμίζοντάς το με συγκρίσιμα συστήματα όπως το Jupiter των MBDA και Rheinmetall. Με αποτελεσματική εμβέλεια από αρκετές εκατοντάδες μέτρα έως περίπου 2.000 μέτρα, το LITE BEAM διακρίνεται για την ικανότητά του να παρακολουθεί με ακρίβεια στόχους μέσω ενός προηγμένου συστήματος παρακολούθησης, το οποίο μπορεί επίσης να ενσωματωθεί σε άλλα συστήματα αντι-drone (C-UAV).

Η σπονδυλωτή διαμόρφωσή του, του επιτρέπει την εγκατάσταση σε διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, πλοίων και σταθερών πλατφορμών εδάφους. Όσον αφορά την τροφοδοσία, το LITE BEAM είναι ευέλικτο, καθώς μπορεί να τροφοδοτηθεί είτε από γεννήτριες ντίζελ είτε από μπαταρίες ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες.

Η τεχνολογία λέιζερ υψηλής ενέργειας προχωρά με ταχείς ρυθμούς, με άλλους διεθνείς παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των MBDA, Rheinmetall, Lockheed Martin και Raytheon, να αναπτύσσουν επίσης λύσεις ισχύος 10 kW. Μεταξύ αυτών, το σύστημα ATHENA της Lockheed Martin επιτρέπει τον συνδυασμό πολλαπλών λέιζερ για την επίτευξη ισχύος 30 kW, ενώ το HELWS της Raytheon είναι σχεδιασμένο για εξαιρετική κινητικότητα, που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα απλό φορτηγό.

Αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης με πολλά συστήματα σε έρευνα ή δοκιμή, αυτή η τεχνολογία προσφέρει πολλά υποσχόμενες δυνατότητες για μελλοντικές αμυντικές εφαρμογές. Η ικανότητα του LITE BEAM να παρέχει γρήγορη, ακριβή άμυνα με λέιζερ σε φορητή μορφή υπογραμμίζει τις εξελίξεις του Rafael σε αυτόν τον τομέα, τοποθετώντας το ως ένα δυνητικά στρατηγικό εργαλείο για την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών.

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου