Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

F16: Μήνυμα σε Άγκυρα και… Λευκό Οίκο το μπλόκο της Βουλής των ΗΠΑ

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος 

Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ σχετικά με την υπερψήφιση της τροπολογίας των Δημοκρατικών βουλευτών Κρις Πάπας (από την Πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ) και Φρανκ Παλόνε (Δημοκρατικός από την Πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ) αποτελεί -ανεξαρτήτως του όποιου τελικού αποτελέσματος σε ό,τι αφορά την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία- μία σημαντική τακτική νίκη για την Ελλάδα και για όλες τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης, του ελληνοαμερικανικού λόμπι ως και άλλων υποστηρικτών μας (βασικά), για την προβολή των εθνικών μας ζητημάτων ως και των κατοχυρωμένων από το Διεθνές Δίκαιο θέσεών μας. 

Η χώρα μας στοχεύει να καταστήσει σαφές στην αμερικανική και τη διεθνή κοινότητα τις πάγιες θέσεις μας, ως και τη συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι σε κράτος-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η Ελλάδα δεν θα πρέπει ποτέ (και δεν έχει) στόχο να στερηθεί η Αγκυρα σύγχρονων αεροπορικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτά δεν θα πρέπει να ενεργούν προς τα δυτικά. Τα τουρκικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι επικεντρωμένα προς τη Ρωσία, η οποία -αρέσει ή δεν αρέσει (γιατί κάποιοι εδώ χωρίς αιδώ υποστηρίζουν με τον τρόπο τους να αποδεχθούμε τα όσα απεχθή, δολοφονικά, ανεπίτρεπτα και ακραία κάνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία)- είναι εχθρός της Δύσης, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ κ.ά. Βάσει, μάλιστα, της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ/Κείμενο Μαδρίτης και του Τελικού Ανακοινωθέντος της Συμμαχίας, η Ρωσία είναι πλέον εχθρός των αξιών μας, μία βάναυση επιθετική χώρα, που παραβιάζει όλες τις δυτικές αξίες, ενώ ακολουθεί και η Κίνα, η οποία προσεγγίζει ιδιαίτερα απειλητικά στάδια.

Συνεπώς, αν η ερντογανική Τουρκία αισθάνεται ότι είναι δυτική χώρα, οφείλει εθνικά και διασυμμαχικά να στραφεί κατά του ύπουλου, απαράδεκτου, αναθεωρητή, παραπληροφορητή ως και πρώην αντισυνταγματάρχη της διαβόητης KGB/FSB στην αλήστου μνήμης Ανατολική Γερμανία και όχι κατά της Ελλάδας, η οποία είναι σύμμαχος και χώρα που δεν απειλεί κανένα.

Μεγάλης σημασίας

Η υπερψήφιση της τροπολογίας είναι σημαντική, γιατί θα ισχυροποιηθεί ακόμα πιο πολύ από μια πιθανότατα παρόμοια της Γερουσίας (νομικά) και αναμφισβήτητα θα θέσει σοβαρά διλήμματα στον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος θα πρέπει να καταστήσει σαφές, δίνοντας εξηγήσεις (για την υλοποίηση της θέσης και υπόσχεσής του στον ρεβιζιονιστή Τούρκο πρόεδρο), ότι τα αεροσκάφη και τα συστήματα εκσυγχρονισμού τους που θα δοθούν στο προσεχές διάστημα στην Τουρκία θα υπόκεινται σε σχετικούς περιορισμούς.

Αν και δεν αμφιβάλλει κανείς για το ότι η Τουρκία είναι πολύτιμη χώρα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο πλανητάρχης θα πρέπει να υπογράψει συγκεκριμένα έγραφα και, φυσικά, συγκλισιακά και συνολικά να υποστηρίξει τα όσα θα του παρουσιάσουν οι κορυφαίοι σύμβουλοί του, δηλαδή ο υπ. Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο υπ. Αμυνας, Λόιντ Οστιν, η υφυπ. Εξωτερικών για την ευρύτερη περιοχή μας (Ευρωατλαντικά και Ευρασιατικά), δρ Κάρεν Ντόνφριντ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, ο αρχηγός της CIA, Μπιλ Μπερνς, και ο επικεφαλής του Κοινού/Διακλαδικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ. Αυτοί όλοι θα ετοιμάσουν -όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο υπογράφων- τους φακέλους για τον Μπάιντεν που θα σταλούν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου σχετικά με τις θέσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

Προφανώς, όλοι οι ανωτέρω θα επισημάνουν τον στρατηγικό ρόλο των Στενών, την έντονη παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αντιπυραυλικής Αμυνας (ΡΑΝΤΑΡ/Κιουρετσίκ) ως και στο Ιντσιρλίκ/Αδανα (αεροπορική βάση/τακτικά αεροπορικά πυρηνικά όπλα Β61Β), την κατασκοπευτική παρουσία Αμερικανών σε περιοχές που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα (Ορντού κ.ά.), καθώς και σε νατοϊκό πλαίσιο την παρουσία στη Σμύρνη του ανώτατου Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ως και το Νατοποιημένο 3ο Σώμα Στρατού/NRDC-TR στην Κωνσταντινούπολη. Και επειδή τα μέτωπα της Ουκρανίας και του Ιράν είναι ανοιχτά, προφανώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες και στρατιωτικοί θα τα θέσουν στη συνολική εξίσωση για να υποστηρίξουν την Αγκυρα.

Το… μπαλάκι στον Μπάιντεν

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος για εξοπλιστικά προγράμματα διαφόρων κρατών προχωρά σε υπερκέραση ψηφισμάτων του Κογκρέσου. Το έχουν κάνει για άλλα κράτη διαχρονικά οι πρώην πρόεδροι, Τζόνσον, Κένεντι, Ρέιγκαν, Μπους, Κλίντον, Ομπάμα κ.ά., σε περιπτώσεις όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ταϊβάν, η Ινδονησία, λατινοαμερικανικά κράτη, μέχρι και για το Ισραήλ. Συμπερασματικά, έχουμε δρόμο μπροστά μας και οι ισορροπίες είναι πραγματικά πολυδιάστατες, λεπτεπίλεπτες, χρονοβόρες και κρίσιμες.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου