Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Αρνητικά τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας!


Τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,48 δισ. δολ. την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έπεσαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002, φθάνοντας στα -151,3 εκατ. δολάρια στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, εν μέσω κινήσεων για την κάλυψη της ζήτησης συναλλάγματος ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.

Η ζήτηση συναλλάγματος στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ πριν από τις 14 Μαΐου, λόγω των εκτιμήσεων εταιρειών και ιδιωτών ότι η τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε 44% το 2021 και 30% το 2022, θα βουτήξει μετά τις κάλπες της 28ης Μαΐου.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, λόγω των δαπανηρών παρεμβάσεων στην αγορά και άλλων ενεργειών που αποσκοπούν στη μείωση της ζήτησης συναλλάγματος.

Τα καθαρά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,48 δισ. δολ. την εβδομάδα που έληξε στις 19 Μαΐου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.

Έχουν καταγράψει βουτιά 27,7 δισ. δολάρια από το τέλος του 2022.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα οδηγούνται βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος, μόλις αφαιρεθούν τα εκκρεμή swaps, που διαμορφώθηκαν στα 33,50 δισ. δολάρια την Τετάρτη.

Τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2002, τα καθαρά αποθέματα ήταν σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανάγονται στις αρχές του ίδιου έτους.


ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου