Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Κινεζική "ρίγη" στην Wall Street

 Dow16.369,97-82,75 -0,50%  



  Nasdaq4.336,22-15,91 -0,37%  

Η Wall Street σήμερα,(Nasdaq end of day)
Πληθαίνουν τα πτωτικά πρόσημα στην Wall Street, στο κλίμα επιφυλακτικότητας που διαμόρφωσε η απρόσμενη πτώση των εξαγωγών της Κίνας. Η αγορά κάνει "παύση" έπειτα από μία εβδομάδα κερδών που άφησε τον S&P 500 σε νέο επίπεδο-ρεκόρ την Παρασκευή.

Απουσία σημαντικών ανακοινώσεων οικονομικών μεγεθών στις ΗΠΑ, την προσοχή τραβούν οι ομιλίες αξιωματούχων της Fed. Σημειώνεται ότι λόγω αλλαγής ώρας στις ΗΠΑ, η συνεδρίαση θα λήξει σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 62,490 μονάδες (0,38%) και βρίσκεται στις 16.390,23 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει πτώση 6,55 μονάδων (0,15%) φτάνοντας τις 4.329,67 μονάδες. O S&P 500 σημειώνει πτώση 4,49 μονάδων (0,24%) και βρίσκεται στις 1.873,55 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 2 κινούνται με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Intel καθώς διαπραγματεύεται στα 24,74 δολάρια με άνοδο 0,10 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,41%. Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Boeing (-2,51%), η Nike (-1,03%) και η General Electric (-1,00%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Αναλυτικά στα κινεζικά μάκρο, βουτιά 18,1% σημείωσαν το Φεβρουάριο οι κινεζικές εξαγωγές, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές, με το εμπορικό ισοζύγιο να εμφανίζει έλλειμμα 22,98 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το Σάββατο η κινεζική κυβέρνηση. Η υποχώρηση των εξαγωγών ακολούθησε την άνοδο του Ιανουαρίου κατά 10,6%, ενώ διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο 5%.

Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει τις ομιλίες δύο αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Μιλώντας σε πάνελ στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Charles Plosser, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Federal Reserve να επιταχύνει τον ρυθμό του tapering για να λάβει υπόψη της την οικονομική ανάκαμψη που λαμβάνει τώρα χώρα στις ΗΠΑ, και τις βελτιωμένες προβλέψεις για το εγγύς μέλλον. Αργότερα αναμένεται η ομιλία του προέδρου της Fed του Σικάγο, Charles Evans, στο Πανεπιστήμιο Columbus State.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της Wall Street Journal κάνει λόγο για επανακαθορισμό από την Fed της στρατηγικής εξόδου από τα έκτακτα μέτρα στήριξης και την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υλοποίησης προγραμμάτων για αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης και με τα επιτόκια καθηλωμένα στα ιστορικά τους χαμηλά, η Fed εξετάζει πλέον την έξοδο της από τις εν λόγω πολιτικές, αναφέρει το δημοσίευμα. Το υπό εξέταση νέο σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει την πληρωμή επιτοκίων στα πλεονάζοντα αποθεματικά στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και τη διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά μέσω του εργαλείου των αντιστρεπτέων πράξεων επαναγοράς (reverse repos). Αυτό προβλέπει τη διενέργεια συναλλαγών από την κεντρική τράπεζα με εταιρείες εκτός του τραπεζικού συστήματος που θα δανείζουν μετρητά με τόκο.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η μετοχή της Boeing σημειώνει πτώση 2,74% μετά τα δημοσιεύματα της Παρασκευής για ρωγμές σε ορισμένα αεροσκάφη τύπου Dreamliner 787.

Πτώση 0,4% σημειώνει η μετοχή της McDonald΄s η οποία ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις των καταστημάτων που λειτουργούν τουλάχιστον ένα έτος σημείωσαν πτώση 0,3% το Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου