Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Προσκλητήριο Τατάρ για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»

 

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Για τους Ελληνοκύπριους και για την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας οι περιουσίες που βρίσκονται στο κατεχόμενο τμήμα έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες, που είναι οι πρόσφυγες οι οποίοι το καλοκαίρι του 1974 αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν. Ωστόσο ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ έχει διαφορετική άποψη, γι’ αυτό και απευθύνει πρόσκληση προς τους Ελληνοκύπριους να απευθυνθούν στην «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» προκειμένου να τις διεκδικήσουν. 

Ο Ερσίν Τατάρ εμφανίζεται ενοχλημένος με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και την έκκληση του προς Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τους Βαρωσιώτες να προσέξουν να μην πέσουν στην παγίδα του κατοχικού καθεστώτος και να απευθυνθούν στην «επιτροπή» για να πάρουν αποζημίωση. Μιλώντας στη διαδικτυακή Gündem Kıbrıs Web TV (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΠτΔ: «Ο Αναστασιάδης λέει ‘θα λυθεί το κυπριακό ζήτημα και μόλις λυθεί θα επιστρέψετε πίσω στις περιουσίες σας που βρίσκονται στο Βαρώσι’. Οι πολίτες έχασαν την πίστη τους ότι θα λυθεί το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια. Η μεγαλύτερη τους ευχή είναι να αποταθούν στην ‘Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών’ και να πάρουν τα δικαιώματά τους. Υπάρχουν πέραν των 400 αιτήσεων. Αν δεν υπάρχει πίεση, θα γίνουν χιλιάδες».

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ «οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει λύση εδώ και 47 χρόνια και ότι δεν θα υπάρξει, υποβάλλουν αίτηση για τις περιουσίες τους […] Δεν υπάρχει κλειστό Βαρώσι. Είναι ανοικτό πλέον το κλειστό Βαρώσι των 5 χιλιομέτρων […]».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είναι εμφανές από τις δηλώσεις Τατάρ πως ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων προσπαθεί με κάθε τρόπο να δελεάσει τους Ελληνοκύπριους να καταφύγουν στην «επιτροπή» η οποία στην «καλύτερη των περιπτώσεων» θα αποφανθεί για αποζημιώσεις. Τακτική που ακολούθησε από το 2006 όταν άρχισε να λειτουργεί. 

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε πως δεν υπάρχει πλέον περιοχή που να ονομάζεται «κλειστό Βαρώσι» γιατί, όπως είπε, «έχει ανοίξει». Εκείνο, είπε, ήταν το παλιό της όνομα «τώρα είναι ανοικτή και από την ημέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα την επισκέφθηκαν πέραν των 400 χιλιάδων ατόμων». 

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων με κάθε ευκαιρία τονίζει τη στήριξη της Τουρκίας στις πολιτικές που ακολουθεί ο ίδιος γενικότερα στο Κυπριακό και ειδικότερα στην περίπτωση της Αμμοχώστου. Παράλληλα αφήνει αιχμές κατά των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επικαλέστηκε παλαιότερη φράση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είχε πει ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε», υπονοώντας τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Σ’ ό,τι αφορά το θέμα της λύσης δύο κρατών, ο Ερσίν Τατάρ εμφανίστηκε δικαιωμένος γιατί «ο λαός υιοθέτησε το μοντέλο των δύο κρατών». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ισχυρίστηκε ότι «μετά τις ‘προεδρικές εκλογές’ είχε διεξαχθεί μια εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος του, όμως τα αποτελέσματα των ‘βουλευτικών εκλογών’ έδειξαν ότι το «μοντέλο λύσης δύο κρατών» έχει υιοθετηθεί και εκ μέρους του ‘λαού’».

Συνέχισε λέγοντας πως «τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν επιπλέον και τον χαρακτήρα  δημοσκόπησης» και «ο τουρκοκυπριακός λαός υιοθέτησε την πολιτική μας». Τέλος ανέφερε πως κανένας Τουρκοκύπριος «δεν θέλει να εγκαταλείψουμε τη χώρα μας και την Τουρκία και να πάμε να γίνουμε μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους». 

Αντιδράσεις για λύση δύο κρατών και Βαρώσι

Τουρκοκυπριακές οργανώσεις και συντεχνίες αντιδρούν στην ιδέα της λύσης των δύο κρατών και στις κινήσεις της τ/κ ηγεσίας στο ζήτημα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τ/κ εφημερίδα «Γιενί Μπακίς» (πηγή ΓΤΠ) ο Νινταϊ Μεσούτογλου, εκπρόσωπος του Κινήματος Ομοσπονδιακή Κύπρος, δήλωσε ότι ενόσω δεν αλλάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν θα αναγνωριστεί η «τδβκ». Για αυτόν τον λόγο, η λύση των δύο κρατών είναι αβάσιμη. 

«Η πολιτική των δύο κρατών είναι μια πολιτική εκβιασμού», ανέφερε ο κ. Μεσούτογλου, σημειώνοντας ότι αυτή η πολιτική είναι «ένα εμπόδιο που τοποθετήθηκε μπροστά από την ομοσπονδιακή λύση», ενώ εξέφρασε διαφωνία με τα βήματα της τ/κ ηγεσίας στο Βαρώσι.

Από την άλλη, η «Γιενί Ντουζέν» γράφει ότι ο Μπουράκ Μαβίς, γραμματέας για θέματα εκπαίδευσης της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων (KTÖS), ανέφερε ότι «η εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως το εκ νέου άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού με επιστροφή στους ιδιοκτήτες του το 1974 και οι απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο από το λιμάνι Αμμοχώστου και η διευκόλυνση της διακίνησης εντός του νησιού» είναι μια πρωτοβουλία που θα παρέχει περιθώρια ανάσας στους Τ/κ.

Θα τρέχουν Ε/κ και ΕΕ 

Κινήσεις που θα κάνουν τους Ελληνοκύπριους και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τρέχουν, προήγγειλε ο Ογουζχάν Χασίπογλου, γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στα κατεχόμενα. Σε δηλώσεις του (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) ο Χασίπογλου αναφέρθηκε σε βήματα που θα γίνουν από πλευράς ψευδοκράτους και τα οποία «θα ενοχλήσουν τη νότια Κύπρο που θεωρεί τον εαυτό της άνετο και εντάχθηκε άδικα στην ΕΕ». Σύμφωνα με τον Χασίπογλου, αυτές οι κινήσεις «θα σπρώξουν και την ΕΕ που δέχθηκε μονομερώς τον νότο διαπράττοντας μεγάλο λάθος». Συνέχισε λέγοντας πως «με αυτή την έννοια θα αυξηθεί περισσότερο η ανάγκη για λύση και συναίνεση». 

Πηγή https://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου