Η συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα δε θα είναι μια εύκολη συνάντηση,αν και όλες οι ελληνορωσικές συναντήσεις τα τουλάχιστον 4 τελευταία χρόνια ήταν δύσκολες.
Πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών, θα είναι η τέταρτη συνάντηση των κ. Δένδια και Λαβρόφ με την τελευταία να έχει γίνει στο Σότσι τον Μάιο του 2021 και θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρόσκλησης του Ρώσου ΥΠΕΞ προς τον Έλληνα ομόλογο του.
Η Ρωσική πλευρά σε μια συγκυρία κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας με αιχμή το Ουκρανικό επιδιώκει να πλαγιοκοπήσει το «αντι-ρωσικό» μέτωπο απευθυνόμενη κυρίως σε μεσαίες και μικρές χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ,επενδύοντας στην ισορροπημένη στάση τους,που είναι υπέρ της συνεννόησης με τη Ρωσία και δείχνουν ευαισθησία στις ρωσικές ανησυχίες για τη διαμόρφωση του πλαισίου ασφαλείας στην Ευρώπη και προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας έναντι της αντιπαράθεσης.
Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μ. Ζαχάριεβα δήλωσε χθες ότι η Μόσχα περιμένει την «αντίδραση των Ελλήνων εταίρων μας»,στις προτάσεις που έχει στείλει για τα θέματα ασφάλειας η Ρωσία με επιστολές σε όλα τα υπουργεία εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στις 28 Ιανουαρίου. Η Ε.Ε. διά του Ζ.Μπορέλ έδωσε συνολική απάντηση, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί συλλογική απάντηση θέλοντας έτσι να αποφευχθεί η «διάσπαση» την οποία επιχειρεί η Μόσχα.
Η Ελλάδα έχει καθαρή θέση: διπλωματική λύση, σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς τη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Και μάλιστα λίγο νωρίτερα οι Ευρωπαίοι έδειξαν και τον δρόμο: να τεθούν οι ανησυχίες της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ, που ήταν ο κατεξοχήν μηχανισμός που χειρίστηκε την αντιπαράθεσή Δύσης - Ρωσίας και στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αμέσως μετά…
Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ.Παπαιωάννου δήλωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία «βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και τόνισε ότι η Ελλάδα μεταφέρει σε κάθε κατεύθυνση την ανάγκη αποκλιμάκωσης : «Είναι ένα μήνυμα που δε μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης θα είναι εις βάρος όλων».
Παρόλα αυτά οι δυσκολίες στη συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ θα είναι πολλές.
Με την πρόσκληση του ο Σ. Λαβρόφ έκτος της ανταλλαγής απόψεων για κρίσιμα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και για καθορισμό των επόμενων βημάτων στις διμερείς σχέσεις, θα βρει την ευκαιρία να εγείρει και τις γνωστές ενστάσεις της Μόσχας για την ελληνοαμερικανική συνεργασία, τόσο για την εγκατάσταση και λειτουργία βάσεων σε ελληνικό έδαφος ειδικά στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, η Μόσχα δε βλέπει με καλό μάτι όλα τα σχέδια που αποσκοπούν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της GAZPROM και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται φυσικά και ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης και οι κάθετοι διασυνδετήριοι αγωγοί.
Στις διμερείς σχέσεις πάντως υπάρχει μια ισχυρή και σταθερή βάση, στηριγμένη στη βαθιά παράδοση των ελληνορωσικών σχέσεων, στους πολιτιστικούς δεσμούς άλλα και στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου, που βοηθά την υπερπήδηση των προβλημάτων που εμφανίζονται ενίοτε.
Και η Μ. Ζαχάριεβα στη χθεσινή ενημέρωση πρόβαλε τη θετική ατζέντα: την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στις συνομιλίες του Κ.Μητσοτάκη με τον Β. Πούτιν στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου 2021 και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Μ. Μισούστιν λίγες ημέρες αργότερα, με προτεραιότητα τους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, την ενέργεια τις μεταφορές, τον τουρισμό. Επίσης, στην ατζέντα των δυο ΥΠΕΞ θα βρεθούν σύμφωνα με τη Μ. Ζαχάριεβα το Κυπριακό, η Μέση Ανατολή και η Β.Αφρική, τα Βαλκάνια και η Υπερκαυκάσια, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο των πολυμερών διεθνών οργανισμών.
Η προβολή αυτής της θετικής ατζέντας και με δεδομένη την εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «φιλική» υπενθύμιση για το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που η Ελλάδα θα είναι ενεργά τοποθετημένη στο αμερικανικό στρατόπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου