Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ των fake news και του ρεβανσισμού


Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Πλάι στον τραγικό βούρκο που προκάλεσε ο «Daniel» καταπίνοντας ζωές και περιουσίες, εμφανίστηκε κι ένας άλλος βούρκος: ο βούρκος του Διαδικτύου, των τρολ, των fake news και των υπολειμμάτων ενός άλλοτε κραταιού συστήματος, το οποίο «βίαζε» την αλήθεια και στοχοποιούσε μέχρι «δολοφονίας χαρακτήρων» πολιτικούς αντιπάλους, υπερασπιζόμενο το καθεστώς Τσίπρα-Πολάκη.

Μέσα στον όλεθρο, στην τραγωδία και στο πένθος θεώρησαν σκόπιμο να διασπείρουν σειρά fake news, με προφανή στόχο να χτυπήσουν την κυβέρνηση. Αποκορύφωμα αυτής της χυδαιότητας ήταν η 35χρονη «κυρία» από τα Γιάννενα, που ανέβασε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο μέσα από ένα αυτοκίνητο, κλαίγοντας και λέγοντας ότι υπάρχουν εκατό νεκροί στον Βλοχό Καρδίτσας.

Ολως τυχαίως, τη χυδαιότητα της κλαίουσας αναπαρήγαγαν στελέχη κόμματος (ακόμα) και ΜΜΕ προσκείμενα στο «υπόγειο της Κουμουνδούρου». Μέχρι που η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε την «κυρία» που έκανε πολιτικό πλιάτσικο πάνω σε άταφα πτώματα κι ενώ οικογένειες έκλαιγαν τους ανθρώπους τους, αγρότες κοιτούσαν με απόγνωση το χαμένο βιος τους, άνθρωποι δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι το σπίτι τους γκρεμίστηκε και ολόκληρες επιχειρήσεις έβλεπαν τον Γολγοθά που έχουν να ανέβουν για να υπάρξουν ξανά. Η «κυρία» συνελήφθη. Το βίντεό της εξαφανίστηκε. Και οι «ευαίσθητοι» που «συγκινήθηκαν» από το «σπαραγμό» της λούφαξαν κανονικά στις ανήλιαγες τρύπες τους. Κι όταν αφέθηκε ελεύθερη μέχρι να δικαστεί, τα «γύρισε» όλα. Δεν ήταν η μόνη. Αρκετοί έφτασαν να γράψουν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες νεκρούς.

Τα περισσότερα από τα ΜΜΕ που υιοθέτησαν το fake news απλώς το έκαναν «γαργάρα», χωρίς να ζητήσουν έστω μία συγγνώμη από το κοινό τους. Και, βεβαίως, δεν επανόρθωσαν ποτέ. Τα fake news και οι «δολοφόνοι του πληκτρολογίου» άνθησαν και γιγαντώθηκαν την περίοδο 2010-2019. Τότε που, ομολογημένα ή ανομολόγητα, κυριαρχούσαν ο ρεβανσισμός, η εχθροπάθεια και το περίφημο «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Η κοινωνία διαβρώθηκε έντονα από την τοξικότητα και τη χωρίς κανέναν ενδοιασμό διασπορά των πιο απίθανων ψεμάτων. Τα οποία όμως υπηρετούσαν έναν ύψιστο κομματικό σκοπό, ο οποίος με τη σειρά του ήθελε να ξαναγράψει την Ιστορία και να πάρει τη ρεβάνς που δεν μπόρεσαν να πάρουν οι εν όπλοις σύντροφοί τους.

Κι ανέλαβαν έτσι ένας ημιμαθής δήθεν χαρισματικός λαϊκιστής, ένας της «δρακογενιάς», ένας αγροίκος από την Κρήτη, ένας «ερευνητής» που διεκπεραίωνε έτοιμα «ρεπορτάζ», διάφορα πολιτικά ναυάγια της ζωής κι ένα αγανακτισμένο κι εξαγριωμένο πλήθος να λύσουν τις διαφορές τους με την Ιστορία. Ασφαλώς απέτυχαν, και μάλιστα παταγωδώς, εκφυλιζόμενοι σε ένα υπό διάσπαση κόμμα του 17%.

Εμεινε όμως πίσω τους ο σπόρος του φθόνου, της τοξικότητας και του διχασμού. Εμεινε και η νοσηρή νοοτροπία της ψευτιάς, της τερατολογίας και του ανορθολογισμού. (Γι’ αυτό και συνέκλιναν σε διάφορες δύσκολες στιγμές με ακροδεξιές και ψεκασμένες αντιλήψεις). Κι εμφανίστηκαν στα Τέμπη, στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού και τώρα στην πρωτοφανή θεομηνία. Πάντα με τα ίδια εργαλεία (τρολ) και στρατευμένα ΜΜΕ, με τα ίδια μέσα (fake news και αλλοιωμένη πραγματικότητα) και τον ίδιο στόχο: τη ρεβάνς για το Μάτι, που τους έχει στοιχειώσει, και τη φθορά της κυβέρνησης με κάθε τρόπο.

Η κοινωνία έκρινε και κρίνει την κυβέρνηση για τα λάθη και τις παραλείψεις της. Κι αποφάσισε, όπως θα αποφασίσει ξανά, όταν έρθει η ώρα. Ομως δεν χρειάζεται υποβολείς. Και πολύ περισσότερο υποβολείς που μοιάζουν με κοράκια, τα οποία περιμένουν πτώματα για να ορμήσουν και να φάνε. Αντιθέτως, προσβάλλεται και θίγεται από τα ποταπά αισθήματα εκείνων οι οποίοι στην αρχή είχαν ευσεβείς πόθους για πολλούς νεκρούς, μετά έκαναν τους πόθους βεβαιότητα και στο τέλος έγιναν κοινωνιοπαθείς διασπείροντας fake news. Η τιμωρία της «κυρίας» οφείλει να είναι παραδειγματική. Αυτή η αθλιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και θα συνεχιστεί, αν δεν τιμωρηθεί.

ΑΙΧΜΗ

ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Ο Κ. ΦΛΩΡΟΣ;

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, ενοχλεί αρκετούς. Οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό δεν το κρύβουν και τον στοχοποιούν. Ποιον; Τον άνθρωπο που ηγήθηκε της αποτελεσματικής απόκρουσης του υβριδικού πολέμου στον Εβρο το 2020. Τον Α/ΓΕΕΘΑ που εξουδετέρωσε την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας -μεταξύ άλλων- το «Ορουτς Ρέις» «τραυματισμένο» για επισκευή σε προστατευμένο τουρκικό ναύσταθμο. Τον άνθρωπο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας με τα Rafale, τις φρεγάτες και τα F-16. Τον αναγνωρισμένο συνομιλητή μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων.

Τον άνθρωπο που με τη θαρραλέα στάση του δεν έπαιξε το παιχνίδι της παρακρατικής ΕΥΠ με το Predator. Αυτόν που με προσωπικό κόστος «έκαψε» ουσιαστικά την τελευταία οργανωμένη προσπάθεια του Α. Τσίπρα και των «αρμών» της εξουσίας που διατηρούσε να «ρίξουν τη χούντα Μητσοτάκη», διασύροντας τη χώρα διεθνώς και τις Ε.Δ. Ο «519c» της περίφημης λίστας του παρακράτους, η οποία ποτέ δεν απέκτησε «πατέρα» με ονοματεπώνυμο. Και ο στόχος επίορκων στρατιωτικών, οι οποίοι έκαναν φέιγ βολάν απόρρητες φωτογραφίες από το Στεφανοβίκειο, παίζοντας το επικίνδυνα ανεύθυνο πολιτικό παιχνίδι των απελπισμένων.

Ο Κ. Φλώρος έχει αποδείξει ότι είναι «σκληρό καρύδι». Γι’ αυτό και μπόρεσε να κάνει ό,τι έχει κάνει. Μεταξύ αυτών, να κόψει και τη «μάσα» κυκλωμάτων που διαθέτουν «βαποράκια».

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης είναι μόνο η αρχή -1

Η παραίτηση του Μ. Βαρβιτσιώτη ήταν δεδομένη κι έπαιζε μόνο η ημέρα της. Οι πληροφορίες λένε ότι επίκεινται και άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση (και σε επίπεδο υπουργών, αλλά και υφυπουργών), και μάλιστα στις αμέσως προσεχείς ημέρες, μετά την επιστροφή του Κ. Μητσοτάκη από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται σήμερα για να διαπραγματευτεί το ύψος της βοήθειας της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, λόγω των τεράστιων καταστροφών…

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης είναι μόνο η αρχή -2

…Η σκέψη που φαίνεται πως επικρατεί στο Μ. Μαξίμου είναι πως όποια αλλαγή πρέπει να γίνει, θα πρέπει να γίνει πριν από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Κι αυτό γιατί, αν οι αλλαγές γίνουν μετά τη ΔΕΘ, είναι πολύ πιθανόν να επισκιάσουν το νέο ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης του κράτους, που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο. Επομένως, το κρίσιμο διήμερο είναι η Τετάρτη και η Πέμπτη. Κι όπως φαίνεται, οι αλλαγές δεν θα είναι ούτε λίγες ούτε σε δευτεροκλασάτους, καθώς έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε κρίσιμα υπουργεία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του κράτους, αλλά και σε τομείς που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που έχουν προκαλέσει κοινωνική δυσαρέσκεια και είναι πρόβλημα, καθώς έχουν αυξηθεί και αυξάνονται σημαντικά οι ροές και στα νησιά και στον Εβρο. Στο ρεπορτάζ της Κυριακής ίσως δεν διευκρινίστηκε επαρκώς ότι η φύλαξη των συνόρων δεν ανήκει στο υπουργείο Μετανάστευσης. Και πράγματι ανήκει στο Λιμενικό, στην ΕΛ.ΑΣ. και στις Ε.Δ. Ωστόσο, ο κ. Καιρίδης υφίσταται κριτική για την «αλλαγή δόγματος» στη μεταναστευτική πολιτική, η οποία θεωρείται πιο ελκυστική για την παράνομη μετανάστευση. Πρόβλημα που σχετίζεται και με τη διάσταση απόψεων που υπάρχει για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου