Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Η Τουρκία άνοιξε την “κάνουλα” των ροών


του Γιάννη Σιδεράτου

Εκφράζοντας θλίψη για την απώλεια ανθρώπων και περιουσιών όλοι βλέπουμε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται περιοχές της χώρας μετά από καταστροφικές πλημύρες και πυρκαγιές. Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται, η Τουρκία ασκεί εκ νέου πίεση μέσω των μεταναστευτικών ροών. 

Χωρίς να συγκεντρώνονται τα φώτα της δημοσιότητας, η Τουρκία άνοιξε για τα καλά την κάνουλα προς τα νησιά. Η ειρωνεία είναι, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες υποτίθεται για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών! Και μιλάμε για μεγάλο αριθμό αφίξεων καθημερινά!

Προς τα που όμως κατευθύνονται οι ροές; Προς τα τεραστίων διατάσεων καμπ γνωστά και ως Υπερδομές που έχουν κατασκευαστεί σε όλα τα νησιά, εκτός της Χίου. Οι Υπερδομές σε Κω, Λέρο, Λέσβο και Σάμο φιλοξενούν ήδη χιλιάδες, όταν στη Χίο ο αριθμός έχει φθάσει περίπου τους 700. Μόνο στην Υπερδομή της Σάμου, ο αριθμός έχει υπερβεί την χωρητικότητά της φθάνοντας τους 3.200 διαμένοντες!

* Θυμίζω ότι ο τωρινός δήμαρχος Χίου παρουσίαζε την Υπερδομή της Σάμου ως παράδειγμα, ώστε να κατασκευαστεί ανάλογη και στο νησί μας, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. Προσωπικά έχω αρθρογραφήσει επανειλημμένα για το πόσο επιζήμια είναι η μεταναστευτική διαχείριση να γίνεται πάνω στα σύνορα όπως και για το πως οι Υπερδομές δεσμεύουν το μέλλον των νησιών.

* Καταρρίπτεται έτσι πανηγυρικά το επιχείρημα ότι οι Υπερδομές θωρακίζουν τα νησιά (το ακούσαμε κι αυτό)! Η Τουρκία κρατάει τα κλειδιά των ροών χωρίς η Ελλάδα να έχει βρει ακόμα (πολιτική) λύση και οι νησιώτες φοβούνται μην ζήσουν καλοκαίρι αντίστοιχο του 2019.

Ευτυχώς η δημοτική παράταξη ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ και προσωπικά ο επικεφαλής της και υπ. Δήμαρχος Χίου Γιάννης Καραβασίλης απέτρεψε μέχρι σήμερα την κατασκευή Υπερδομής στη Χίο, παρά τις τεράστιες πιέσεις που ασκήθηκαν. Συγκεκριμένα με πρότασή του, που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων: το Κλείσιμο της ΒΙΑΛ και να λειτουργεί στη Χίο αποκλειστικά μόνο μία δομή για την καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων -μεταναστών, το όριο στη δομή αυτή να είναι τα 500 άτομα και να διασφαλιστεί η μη μόνιμη διαμονή τους.

Η απόφαση αυτή δυστυχώς μπορεί να αλλάξει. Ο νέος δήμαρχος που θα εκλεγεί, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων αφού δεν θα ισχύει πλέον η απλή αναλογική. Με τα 60 εκατομμύρια προϋπολογισμού της Υπερδομής ήδη εγκεκριμένα, υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να κατασκευαστεί Υπερδομή και στη Χίο με ότι αυτό συνεπάγεται για το νησί μας.

Η μόνη δημοτική παράταξη, το “ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ”, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων που την απαρτίζουν και ο Γιάννης Καραβασίλης, έχουν αποδείξει ότι ήταν, είναι, και θα είναι, σταθεροί στις απόψεις τους, με πίστη στις αξίες και τον πολιτισμό του νησιού μας.

Σιδεράτος Γιάννης / υπ. δημ. σύμβουλος με την δημοτική παράταξη “ΧΙΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ”

ΠΗΓΗ https://ardin-rixi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου