Συζητήσεις και αντιδράσεις πυροδότησε στην Αίγυπτο η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη νικάμπ στα σχολεία με την έναρξη του νέου σχολικού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου.
Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας της Αιγύπτου, Ρέντα Χεγκάζι, τονίζοντας ότι οι μαθήτριες θα εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θα φορέσουν μαντίλα, αλλά επέμεινε ότι δεν πρέπει να καλύπτουν τα πρόσωπά τους με το εν λόγω πέπλο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο κηδεμόνας του κοριτσιού θα πρέπει να γνωρίζει την επιλογή του αναφορικά με τη νικάμπ, που θα πρέπει να έχει γίνει χωρίς να του έχει ασκηθεί εξωτερική πίεση.
«Ο ρόλος των δασκάλων της αραβικής γλώσσας, της θρησκευτικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής και ψυχολογικής εκπαίδευσης εδώ θα είναι να προετοιμάσουν ψυχολογικά τις μαθήτριες να εφαρμόσουν την απόφαση του υπουργείου με κάθε καλοσύνη και ευγένεια, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογική κατάστασή τους και την ηλικία τους», τόνισε.
Αντιδράσεις για την απαγόρευση της νικάμπ
Εδώ και πολλά χρόνια το θέμα της χρήσης της νικάμπ στα σχολεία πυροδοτεί έντονες συζητήσεις. Το κάλυμμα αυτό φορούν εδώ και αιώνες μουσουλμάνες για θρησκευτικούς λόγους, αλλά κάποιοι στην Αίγυπτο συνδέουν τη νικάμπ με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει τεθεί εκτός νόμου ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2013, όταν ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα η υποστηριζόμενη από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κυβέρνηση Μόρσι.
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της νικάμπ συνιστά παραβίαση των πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών, τις οποίες, όπως λένε, προστατεύει το αιγυπτιακό Σύνταγμα.
Ορισμένα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σε όλη την Αίγυπτο έχουν ήδη επιβάλλει απαγόρευση στη χρήση της νικάμπ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Καϊρου απαγόρευσε από το 2015 σε μέλη του προσωπικού του να καλύπτουν με πέπλο τα πρόσωπά τους, απόφαση που επικύρωσε αιγυπτιακό δικαστήριο προ τριετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου