Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Ποιά είναι η αλήθεια για τους ρωσικούς S-400 της Τουρκίας και την Ουκρανία; Ένα πυροτέχνημα… Δεν εξετάζεται σοβαρά… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση, όπως αποκάλυψαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης με πρώτη την εφημερίδα New York Times, όπως και το Reuters, για την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία, από την οποία υποτίθεται ζήτησαν να στείλει το ρωσικό σύστημα S-400 στην Ουκρανία και ως αντάλλαγμα να λάβει μέρος ξανά στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Ουάσιγκτον θα παραχωρούσε, υποτίθεται, στην Άγκυρα και 100 F-35, όπως είχε συμφωνηθεί πριν ακυρωθεί η πώληση λόγω της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος.

Η ιστοσελίδα μας είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η πρόταση αυτή «δεν είναι κάτι που εξετάζεται σοβαρά από την αμερικανική κυβέρνηση, ούτε είναι πιθανό να συμβεί».

Ήταν μία ιδέα που προωθήθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν όταν επισκέφθηκε την Τουρκία, πριν από δέκα μέρες και η οποία δεν προχώρησε. Για πολλούς λόγους:


Πρώτον: Η Άγκυρα δεν προτίθεται να στείλει πουθενά το σύστημα, διότι αγόρασε τους S-400 για να προστατεύουν τον Ταγίπ Ερντογάν σε περίπτωση πραξικοπήματος. Επίσης το αγόρασε για να το χρησιμοποιήσει εναντίον των εχθρών της Τουρκίας. Και στο μυαλό του Τούρκου προέδρου εχθροί της Τουρκίας είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Δεύτερον: Η Τουρκία δεν μπορεί να παραχωρήσει το σύστημα σε καμία άλλη χώρα, καθώς τη δεσμεύει το συμβόλαιο με τη Ρωσία.


Τρίτον: Και πολύ περισσότερο ο Ερντογάν δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ να στραφεί το σύστημα των S-400 εναντίον της Ρωσίας. Η σχέση του με τον Πούτιν είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ότι νομίζουν οι Αμερικανοί. Η σχέση είναι στρατηγική και αν κληθεί να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, θα επιλέξει τη Μόσχα. Είναι η θέση, πλέον, σημαντικών παραγόντων.

Σημειώνω ότι η Τουρκία απέρριψε επανειλημμένες εκκλήσεις της Αμερικής για να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία. Δεν θα το πράξει. Αντίθετα θα σπάει τις κυρώσεις προς όφελος της Μόσχα.

Κατά τα άλλα Αμερικανός εκπρόσωπος αναφέρει ότι:


“Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία και να συνεργαζόμαστε με συμμάχους και εταίρους για τη μεταφορά εξοπλισμού (στην Ουκρανία). Οι Ηνωμένες Πολιτείες βοηθούν την Ουκρανία να αποκτήσει αντιαεροπορικά συστήματα και πολεμικό υλικό μεγαλύτερης εμβέλειας που οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ζελένσκι”.


Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο:

“Η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει. Καλούμε την Τουρκία να μην κρατήσει στην κατοχή της το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό».

Να σημειώσουμε ότι λόγω των S-400, η Τουρκία έχει υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες και ακύρωσαν και την πώληση των F-35 στην Άγκυρα.
Αυτή είναι η πληροφόρησή μου. Και αν διαψευστεί θα αναλάβω την ευθύνη των πληροφοριών μου.

Κατά τα άλλα και σε ότι αφορά την Ουκρανία:

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσε αποκλειστικά την Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρονται τα εξής:

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι της Ιταλίας και τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ηγέτες συζήτησαν τις σοβαρές ανησυχίες τους σχετικά με τις βάναυσες τακτικές της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της εναντίον αμάχων. Τόνισαν τη συνεχή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, μεταξύ άλλων παρέχοντας βοήθεια ασφαλείας στους γενναίους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη χώρα τους από τη ρωσική επιθετικότητα και ανθρωπιστική βοήθεια στα εκατομμύρια Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τη βία. Οι ηγέτες εξέτασαν επίσης τις πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες για την υποστήριξη της προσπάθειας της Ουκρανίας να επιτύχει εκεχειρία.

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου