Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Επίθεση Τουρκίας σε Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να ξεχάσετε ότι σας ρίξαμε στο Αιγαίο - ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Με προκλητικό ύφος και επίθεση στον Ελληνα πρωθυπουργό απάντησε η Τουρκία στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι «τους ρίξαμε στο Αιγαίο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, έκανε λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του ποντιακού ελληνισμού και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Γενοκτονία στον Πόντο και τη Μικρά Ασία- ένα υποσύνολο μόνο της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- δεν έχει αναγνωριστεί μόνο από την ελληνική Βουλή. Εχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων πολιτειών».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι απέναντί του είχε «έναν ηγέτη ο οποίος μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο: Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ, είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στην Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα».
Εκνευρισμός Τουρκίας για τα λεγόμενα Μητσοτάκη

Τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή προκάλεσαν εκνευρισμό στην Τουρκία, που απάντησε σε προκλητικό ύφος μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Χαμί Ακσόι. Και αυτό ενώ συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς, ενώ σχολίασε ότι η ελληνική ηγεσία «δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο». Παράλληλα, έκανε λόγο για αποζημιώσεις «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού και κάλεσε την Αθήνα να «αφήσει στην άκρη την ουτοπική ιδεολογία».
Η απάντηση της Τουρκίας στον Μητσοτάκη

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, δήλωσε αναφερόμενος στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Απορρίπτουμε ως αβάσιμους, ψευδείς και συκοφαντικούς τους εχθρικούς ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά της ιστορίας μας.

Αν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τη ρίξαμε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας και θέλει να έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει αποζημίωση για τις σφαγές, τις θηριωδίες και τα εγκλήματα πολέμου, που, σύμφωνα με την έκθεση της Διερευνητικής Επιτροπής των Συμμαχικών χωρών, διέπραξε ο ελληνικός στρατός εναντίον των Τούρκων κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ανατολίας.

Καλούμε την ελληνική ηγεσία, όπως έκανε κι ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, που υπέδειξε υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ, τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας και αγωνιστή κατά του κατοχικού ελληνικού στρατού, να αφήσει στην άκρη την ουτοπική ιδεολογία και να ακολουθήσει τις αρχές της φιλίας και της καλής γειτονίας».


ΠΗΓΗ iefimerida




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου