Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Ετοίμασαν σκληρές κυρώσεις, αλλά εμφανίστηκε ξαφνικά “λόμπι” Ρεπουμπλικάνων υπέρ του Πούτιν… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Αμερικανοί γερουσιαστές συζητούν τις τελευταίες ώρες τις λεπτομέρειες ενός νομοσχεδίου που θα αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Αν και υπάρχει αισιοδοξία ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα συμφωνήσουν, ενδέχεται οι διαφωνίες για τον αγωγό Nord Stream II αλλά και κάποιοι “ψεκασμένοι” που επηρεάζει το κανάλι FOX να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ξαφνικά, ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους, έχει εμφανιστεί ένα άτυπο “λόμπι”, που δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και του προέδρου της, αν και η ηγεσία κατηγορεί τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι είναι “μαλακός” απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε, πάντως, ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μέτρα εναντίον του προέδρου Πούτιν, ακόμα και αν δεν επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας.
Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες για τις διεργασίες αναφορικά με τις κυρώσεις, αλλά και για τις τελεταίες κινήσεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος ποτέ στο παρελθόν, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορα:

Μιλώντας στο CNN ο κ. Μενέντεζ είπε ότι «υπάρχουν κάποιες κυρώσεις που θα μπορούσαν πραγματικά να επιβληθούν εκ των προτέρων, εξαιτίας όσων έχει ήδη κάνει η Ρωσία».

Αναφέρθηκε στις κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία, και μίλησε για επιχειρήσεις εντός της Ουκρανίας και στις προσπάθειες υπονόμευσης της ουκρανικής κυβέρνησης».

Παρόμοιες θέσεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή, Τζιμ Ρις, ο οποίος επιθυμεί να συμπεριληφθεί στις κυρώσεις και ο αγωγός Nord Stream II. Αυτό το πρόβλημα φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί μετά τη σχετική συμφωνία της Γερμανίας και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Μενέντεζ μίλησε για καταστροφικές κυρώσεις που θα συντρίψουν την οικονομία της Ρωσίας. Αναφέρθηκε και στην στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία, και λόγω αυτής -όπως είπε- ο Πούτιν θα πρέπει να μετρήσει πόσοι Ρώσοι στρατιώτες θα επιστρέψουν νεκροί στη Ρωσία.

Ο γερουσιαστής είπε κάτι που δεν ανέφερε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν. Ότι θα υπάρξουν κυρώσεις ακόμα και αν δεν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Αναφορικά με τις κυρώσεις έγινε γνωστό ότι θα περιλαμβάνουν και Ρώσους ολιγάρχες που διαμένουν στο εξωτερικό και οι οποίοι αποτελούν το μακρύ χέρι του κ. Πούτιν, κυρίως στη Βρετανία.

Οι κυρώσεις θα είναι οι πιο σκληρές στην ιστορία της διεθνούς διπλωματίας.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα New York Times, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πληθωρισμό, κραχ του χρηματιστηρίου και άλλες μορφές οικονομικής πίεσης που θα προκαλούσαν πόνο στον λαό της Ρωσίας.

Κατά τα άλλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η Ρωσία αύξησε περαιτέρω τα στρατεύματα της στα ουκρανικά σύνορα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η αύξηση των στρατευμάτων αυξάνει τις επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν εάν αποφασίσει να προχωρήσει σε εισβολή. Ο κ. Κίρμπι είπε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να εκτελέσει κάποιες από αυτές τις επιλογές άμεσα.

Εξήγησε ότι επικείμενη σημαίνει ότι θα μπορούσε να συμβεί πραγματικά, ανά πάσα στιγμή. Εξαρτάται από το τι μπορεί να θέλει να κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο κ. Κίρμπι πιστεύει ότι ο κ. Πούτιν δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα εξαπολύσει μία εισβολή ή απλά μία επίθεση στην Ουκρανία. Όπως είπε, έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες και πολλές επιλογές στη διάθεσή του τώρα από ότι είχε πριν από δύο εβδομάδες».

Είναι ενδιαφέρον ότι παρά τη συμφωνία για την ουσία των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, οι ηγέτες των δύο κομμάτων έχουν διχαστεί για την ημερομηνία έναρξης της ισχύς τους.

Οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ των προληπτικών μέτρων κατά της ρωσικής εισβολής εναντίον της Ουκρανίας, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να διατηρήσουν αυτές τις κυρώσεις ως Δαμόκλειο σπάθη που θα πέσει σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου