Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα η υπογραφή για τον EastMed


Στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου αναμένεται να υπογραφεί η Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
«Η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Σε ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στις 2 Ιανουαρίου 2020 θα μεταβεί στην Αθήνα για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού EastMed.
Υπενθυμίζεται ότι το Σίγμα είχε αποκαλύψει ότι  αρχές του χρόνου λοιπόν, στην Αθήνα, πέφτουν οι υπογραφές στην διακρατική συμφωνία για τον αγωγό East Med. Μια συμφωνία που καθυστερούσε αδικαιολόγητα τόσους μήνες ελέω αντιδράσεων στην Ιταλία ή άλλων λόγων και που μετά από πίεση του Βενιαμίν Νετανιάχου θα πάρει σάρκα και οστά σε χρόνο ρεκόρ. Γιατί αυτή την ώρα που μιλάμε είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή - απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ένα μεγαλεπίβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην Τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με την Λιβύη.
Άλλωστε, με αυτή καθ’ αυτή η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει την σφραγίδα της Ε.Ε οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων.
Δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο.
Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες. Μάλιστα, χθες έλεγε για την δύναμη των πολλών έναντι της αδυναμίας του ενός.
Σε αυτή την συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών.
Δια της συμφωνίας ο σφραγίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με την Λιβύη. Και με στεντόρια φωνή οι τέσσερις χώρες λένε της Άγκυρας πως τα παιχνίδια της δεν περνούν.

ΠΗΓΗ sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου