Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη
Σύμφωνα με δύο διαδοχικά δημοσιεύματα της “The Jerusalem Post”, της 1ης και της 2ας Φεβρουαρίου,
Αρχής γενομένης από το νότιο τμήμα της χώρας, οι μονάδες που θα αποκτήσουν το νέο σύστημα θα το αξιοποιήσουν πειραματικά για χρονικό διάστημα που δεν διευκρινίστηκε και κατόπιν θα ενταχθεί κανονικά σε υπηρεσία. Στόχος, πάντα κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, είναι η δημιουργία ενός τοίχους προστασίας από πυραύλους, ρουκέτες και UAV, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Μόλις εφτά μήνες πριν, τον Ιούνιο του 2021, το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ, είχε δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από τις απόλυτα επιτυχείς δοκιμές ενός αερομεταφερόμενου συστήματος φονικού λέιζερ. Στις δοκιμές αυτές το DP είχε αναφερθεί λεπτομερώς, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία τους.
Γιατί τότε είχε παράλληλα γνωστοποιηθεί η ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος λέιζερ ισχύος 100ΚW με ικανότητα καταστροφής ιπτάμενων στόχων σε αποστάσεις της τάξης των 20 χιλιομέτρων. Φυσικά κανείς δεν περίμενε ότι το σύστημα αυτό θα ήταν έτοιμο να εισέλθει σε υπηρεσία σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η εξήγηση δόθηκε από τον ίδιο τον Iσραηλινό πρωθυπουργό.
Ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι ενώ η κατασκευή μίας ρουκέτας στοιχίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια, η ανάσχεσή της από τους πυραύλους του συστήματος Iron Dome έχει αντίστοιχα κόστος δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Για το Ισραήλ επομένως η διάσταση της απειλής των επιθέσεων με τη χρήση εκατοντάδων ρουκετών από τη Χαμάς, είναι και οικονομική, πέρα από την ασφάλεια της καθημερινότητας των πολιτών της χώρας. Πόσο ορθoλογικό…
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν αποδεσμευθεί από την ισραηλινή πλευρά, το νέο σύστημα λέιζερ δεν θα αντικαταστήσει κανένα από τα αντιαεροπορικά / αντιπυραυλικά / αντιβαλλιστικά συστήματα που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία. Σε πρώτη φάση θα πλαισιώσει το μικρής ακτίνας Iron Dome. Το οποίο θα παραμείνει κανονικά σε υπηρεσία μαζί με τα αντιβαλλιστικά μεγάλης ακτίνας (με ικανότητα εξωατμοσφαιρικής ανάσχεσης!) Arrow 2 και Arrow 3 και το David’ s Sling που εκτός από τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους μπορεί να αναχαιτίσει και πυραύλους οριζόντια πλεύσης σε αποστάσεις από 40 έως 300 χιλιόμετρα.
Για το Ισραήλ οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι Khoramshahr 2 βεληνεκούς έως και 2000 χιλιομέτρων και Shahab-3, παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή, δεδομένου ότι μπορούν να πλήξουν στόχους οπουδήποτε στο Ισραήλ σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 λεπτών από την εκτόξευσή τους.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τώρα, έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στην ομιλία του πώς τα φονικά συστήματα λέιζερ που αναπτύσσονται και θα κατασκευαστούν στο Ισραήλ, θα είναι διαθέσιμα προς εξαγωγή και σε στρατηγικού συμμάχους…
Ανεξάρτητα από το εάν το εννοούσε ή όχι, μήπως θα πρέπει να διερευνηθεί η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και να εξαντληθούν τα περιθώρια ενεργού συμμετοχής σε αυτό; Θεωρούμε δεδομένο ότι το ελληνικό Επιτελείο διαθέτει αναλυτικά τους τομείς όπου ένα τέτοιο οπλικό σύστημα θα έλυνε πολλαπλά προβλήματα και θα εξοικονομούσε κονδύλια.
ΠΗΓΗ defence-point
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου