Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Σε κόμβο δεδομένων εξελίσσεται η Ελλάδα - Πώς αλλάζουν το τοπίο οι νέες συμφωνίες

Νίκη Παπάζογλου

Με σημαντικές συμφωνίες και συνεργασίες εντός κι εκτός συνόρων συνεχίζεται η κινητικότητα που παρατηρήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στον τομέα των δεδομένων και της διασύνδεσης της χώρας για την μεταφορά τους. Συμφωνίες ικανές να καλύψουν την υστέρηση που παρατηρήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και να χαρίσουν στην Ελλάδα τον «τίτλο» του κόμβου δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή. 

Τρανό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη την εβδομάδα που μας πέρασε μεταξύ της θυγατρικής του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Grid Telecom και της Telecom Egypt, του πρώτου ολοκληρωμένου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Αιγύπτου, με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου. 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), που υπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telecom Egypt Adel Hamed, παρουσία του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, του Αιγύπτιου ομολόγου του Δρ. Amr Talaat και του επιτετραμμένου της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, θέτει τις βάσεις για τη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ειδικότερα οι δύο εταιρείες αναμένεται να εξετάσουν τη δημιουργία ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει τις δύο χώρες ή τη δημιουργία ενός κλάδου σε υφιστάμενο σύστημα καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υπερσύγχρονων και διεθνούς εμβέλειας δικτύων της Telecom Egypt και της Grid Telecom, μέσα από την υφιστάμενη αλλά και μελλοντική οπτική διασύνδεσή τους με γειτονικές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Telecom Egypt αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων στην περιοχή, με το διεθνές δίκτυο της να εκτείνεται σε 140 και πλέον σημεία σύνδεσης και σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχοντας επενδύσει εκτενώς στην υποθαλάσσια καλωδιακή της υποδομή η εταιρεία παρέχει σήμερα τη συντομότερη και πιο αξιόπιστη διαδρομή διέλευσης μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης, καθιστώντας όλα αυτά τα χρόνια την Telecom Egypt, προτιμητέο εταίρο πολλών διεθνών τηλεπικοινωνιακών φορέων αλλά και την Αίγυπτο έναν από τους σημαντικότερους κόμβους υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.

Ο κομβικός ρόλος της Κρήτης

Η Telecom Egypt μάλιστα είναι μια από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Facebook η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει και να διαχειριστεί το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών 2Africa. Το εν λόγω καλώδιο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποβρύχιων καλωδίων του κόσμου, το οποίο θα διασυνδέει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και όλη την Αφρική.  Παρότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα το 2Africa παρακάμπτει τη χώρα μας, προβλέποντας διασυνδέσεις με την Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η εν λόγω συνεργασία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αλλαγή της συνθήκης και να συμπεριλάβει στον χάρτη των σημείων προσαιγιάλωσης την περιοχή της Κρήτης. 

Να υπενθυμίσουμε άλλωστε ότι σχετικά πρόσφατα η Grid Telecom, ενέταξε την Κρήτη στους διεθνείς ευρυζωνικούς χάρτες μέσω της ονοματοδοσίας των καλωδίων οπτικών ινών που συνδέουν τηλεπικοινωνιακά το νησί με την ηπειρωτική χώρα, μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με την Πελοπόννησο και την Αττική. Το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο και είναι ήδη σε λειτουργία, έλαβε τις επωνυμίες MINOAS-EAST και MINOAS-WEST ενώ το διπλό καλωδιακό σύστημα οπτικών ινών που εγκαταστάθηκε πρόσφατα μεταξύ της Πάχης Μεγάρων και του Ηρακλείου, στο πλαίσιο της υπό κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, ονομάστηκε APOLLO-EAST και APOLLO-WEST.  Με τον τρόπο αυτό  η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ διεύρυνε τόσο την ορατότητα της Κρήτης στους υποθαλάσσιους τηλεπικοινωνιακούς διαδρόμους, οι οποίοι διέρχονται από τη Μεσόγειο όσο και τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των υπερσύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών που διαθέτει η περιοχή.

Πέρα από τις πρόσφατες εξελίξεις, η Grid Telecom έχει προχωρήσει πριν από μερικούς μήνες στην ανακοίνωση μιας ακόμα διεθνούς συνεργασίας με την εταιρεία Islalink, η οποία προχωρά την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών IONIAN το οποίο θα διασυνδέει την Ιταλία με την Ελλάδα. Ειδικότερα η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ ανέλαβε την τελική σύνδεση του καλωδίου 320 χλμ της Islalink στη χώρα μας με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, μέσω του δικτύου οπτικών ινών 1.000 χλμ. που διαθέτει. Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Νοέμβριο του 2022 και έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια εναλλακτική διαδρομή διασύνδεσης του ελληνικού με το ιταλικό δίκτυο, όπως και με τους βασικούς κόμβους της Δυτικής Ευρώπης.

Μάλιστα οι προαναφερθείσες συμφωνίες δεν είναι οι μόνες που ενισχύουν την προσδοκία η κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες επενδύσεις σε Data Centers, όπως αυτές των Digital Realty και τη Microsoft, να συνεχιστεί ώστε η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αναλογεί ως κόμβος μεταφοράς δεδομένων.

Άλλα δύο καλώδια βάζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η Sparkle προχώρησε σε συμφωνία με την Google για την κατασκευή δύο υποθαλάσσιων καλωδιακών συστημάτων Blue και Raman τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το 2024. Το Blue θα συνδέσει την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ το Raman θα συνδέσει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τζιμπουτί, το Ομάν και την Ινδία. Επιπλέον, το συμπληρωματικό υποβρύχιο καλώδιο BlueMed ιδιοκτησίας της Sparkle που θα μοιράζεται το υποβρύχιο τμήμα με το σύστημα Blue, με τέσσερα επιπλέον ζεύγη ινών, θα εκτείνεται μέχρι την Ιορδανία (Aqaba) με επιπλέον διακλαδώσεις στη Γαλλία (Κορσική), στην Ελλάδα (Χανιά - Κρήτη), στην Ιταλία (Golfo Aranci - Σαρδηνία και Ρώμη), στην Αλγερία, στην Τυνησία, στη Λιβύη, στην Τουρκία, και στην Κύπρο. 

Αντίστοιχα και η Reliance Jio Infocomm Ltd (Jio) έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη του μεγαλύτερου διεθνούς συστήματος υποβρυχίων καλωδίων με επίκεντρο την Ινδία και ειδικότερα τα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα India-Asia-Xpress (IAX) και India-Europe-Xpress (IEX). Κι ενώ το σύστημα IAX συνδέει την Ινδία, με τις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού, το IEX επεκτείνει τη συνδεσιμότητα της Ινδίας με την Ιταλία και με βάση τον χάρτη του έργου εξετάζεται ως επιλογή ένα σημείο προσαιγιάλωσης στο Τυμπάκι της Κρήτης.
 
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να πολλαπλασιάσουν αισθητά την ικανότητα διασύνδεσης της χώρας με την ευρύτερη περιοχή. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα υπάρχουν 8 υποβρύχια καλωδιακά συστήματα που συνδέουν την Ελλάδα με διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Ασία, με κάποια εκ των οποίων να βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο ωφέλιμης ζωής τους των 25 ετών.

ΠΗΓΗ insider

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου