Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Σε νέο Eurogroup η απόφαση για τη δόση

Την διαβεβαίωση πως η  καθυστέρηση στην εκταμίευση της  δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και επ’ ουδενί δεν θα οδηγήσει σε μια στάση πληρωμών, έσπευσαν να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αμέσως μόλις το θέμα της πιθανής αναβολής στη λήψη της σχετικής απόφασης πήρε διαστάσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο – και κυρίως – στον διεθνή Τύπο.

Την ώρα που πρωτοσέλιδα  όπως αυτό των New York Times που έκαναν λόγο για την Ελλάδα «που πίνει το κώνειο», ή δηλώσεις όπως αυτές στελέχους της Commerzbank, που προέβλεπε «πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», πυροδοτούσαν το κλίμα και άναβαν «φωτιά» στο ελληνικό Κοινοβούλιο, κορυφαίοι εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας της Ευρωζώνης έσπευδαν με… πυροσβεστικές δηλώσεις να μετριάσουν τις εντυπώσεις.

Πρώτος, χρονικά, ο κ. Τόμας Βάιζερ προεδρεύων του EuroWorking Group, ο οποίος ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι «η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε στάση πληρωμών ‘ούτε από ατύχημα, ούτε εκ προμελέτης’», τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα βρουν λύση για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν. «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι καλυμμένες, ως την καταβολή της επόμενης δόσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δηλώσεις που επανέλαβε  ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να «αναλάβει ταχεία δράση» και να εκταμιεύσει την περιβόητη δόση, «αμέσως μόλις είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία», υπονοώντας φυσικά την έκθεση της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων. 

Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ «φωτογράφισε» ως υπαίτιους για την καθυστέρηση τους εκπροσώπους της Τρόικας στην Αθήνα (!), τονίζοντας τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η έκθεση της Τρόικα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Ενώ δεν παρέλειψε να στείλει ένα μήνυμα προς την Αθήνα αλλά και προς τις αγορές, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε το «θάρρος της με την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή» και πως η Ελλάδα «εργάζεται για να εκπληρώσει τα καθήκοντά της».

Την πλέον «κρίσιμη» δήλωση πάντως την έκανε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών  Μαριάνε Κοτέ, η οποία μιλώντας στην Deutsche Welle υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει σίγουρα το «εξέχον» θέμα της συνάντησης του Eurogroup τη Δευτέρα και πως οι προετοιμασίες γίνονται με «μεγάλη εντατικότητα», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την βεβαιότητά της πως όλα τα προσκόμματα και οι εκκρεμότητες μπορούν να λυθούν – άρα και να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης – ίσως και μέσα στο Νοέμβριο.

Απευθυνόμενη δε πρωτίστως  στις αγορές, δήλωσε πως «οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα βρουν λύση ΚΑΙ σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ελλάδας».

Το σίγουρο πάντως είναι  πως στο Eurogroup της Δευτέρας μπορεί μεν να γίνει διεξοδική συζήτηση για την Ελλάδα και για τα ανοιχτά θέματα της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης και της βιωσιμότητας του χρέους, απόφαση όμως δεν θα ληφθεί, αφού όπως υποστηρίζουν όλες οι πλευρές έως τη Δευτέρα το Eurogroup θα έχει μόνον τμήματα της έκθεσης της τρόικας, η οποία αποτελεί τη βάση για έγκριση της επόμενης δόσης.

Πέραν αυτών, ακόμα κι αν όλα  τηρηθούν βάσει προγράμματος, θα πρέπει η όποια απόφαση του Eurogroup να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των εταίρων μας και δη από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει  μία νέα, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, πιθανότατα μέσα στο Νοέμβριο προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης.

Κατά πολλούς οι εταίροι  μας εκτιμούν πως έχουν διορία ως το Δεκέμβριο για να αποφασίσουν τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Εκτιμώντας πως στο ενδιάμεσο δεν θα υπάρξει «ατύχημα»…

Εξάλλου και στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο θεωρούν σίγουρο  πως από το Eurogroup της Δευτέρας, η Αθήνα μπορεί να αναμένει μόνο μια πολιτική δήλωση. Παράλληλα όμως εκτιμούν πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
 
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου