Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Διπλή επέτειος απελευθέρωσης της Πάτρας από Τούρκους και Γερμανούς

Διπλή επέτειος της απελευθέρωσης της Πάτρας από τους Τούρκους και από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

4-10-1828: Απελευθέρωση της Πάτρας από τους Τούρκους

Προς το τέλος της Επανάστασης του 1821 η Ρωσία βρέθηκε σε πόλεμο με τους Τούρκους. Οι Γάλλοι φοβήθηκαν πως οι Ρώσοι θα έστελναν στρατεύματα προς το νοτιά. Γι’ αυτό κι έστειλαν στις 30 Αυγούστου του 1828 τον Μαιζών, που αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Πεταλίδι Μεσσηνίας στην Εκστρατεία του Μωριά με 13-15.000 στρατό. Στις 3 του Οκτώβρη, η 3η Γαλλική Μεραρχία με επικεφαλής τον Γάλλο Στρατηγό Σνάιντερ αποβιβάστηκε στην Άνθεια, κοντά στην παλιά Πάτρα.
Την επόμενη μέρα επισκέφτηκε τον Σνάιντερ μια αντιπροσωπεία από τον Τούρκο Φρούραρχο της Πάτρας. Ο Τούρκος αρνήθηκε να δώσει το κάστρο στους Γάλλους, με αποτέλεσμα αυτός να το πολιορκήσει στενά το φρούριο και αυτό μετά από λίγη ώρα να παραδοθεί. Έτσι αναγκάστηκαν οι οικογένειες των Τούρκων και των Αιγυπτίων να φύγουν.

Μετά την απελευθέρωση της Πάτρας, η πόλη ήταν ερειπωμένη. Κτίρια κατεστραμμένα, ερείπια παντού και τα χωράφια ήταν ακαλλιέργητα. Σιγά σιγά άρχισαν να κατεβαίνουν ομαδικά από τα βουνά Μοραΐτες αλλά και Ζακυνθινοί, Κερκυραίοι, Λευκαδίτες, Κεφαλλονίτες, καθώς επίσης και Μεσολογγίτες. Ξεκίνησαν να φτιάχνουν την ερειπωμένη πόλη και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν. Αυτό ήταν το ξεκίνημα της σύγχρονης Πάτρας.

4-10-1944: Απελευθέρωση της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Η αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου 1944.Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου άρχισε να αναχωρεί από την Πάτρα το μεγαλύτερο μέρος της 117ης μεραρχίας.

Οι Γερμανοί μάζευαν τα πράγματά τους και ό,τι είχαν ληστέψει, τα φόρτωναν σε τρένα και αυτοκίνητα και ακολουθούσαν το δρόμο προς τα σύνορα. Οι λίγοι που απέμειναν στην Πάτρα, υπό τον πλοίαρχο Μάγκνους, περίμεναν την άφιξη πλοίων που θα τους μετέφεραν δια θαλάσσης και δεν είχαν καμία επικοινωνία με τις άλλες γερμανικές δυνάμεις παρά μόνο με ασύρματο. Στις 5 Οκτωβρίου η Πάτρα παρουσιάζει την εικόνα μια πόλης σχεδόν εγκαταλελειμμένης. 

ΠΗΓΗ Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου