Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Έφτασε η ώρα των Black Hawk για την Αεροπορία Στρατού, αλλά δεν έχουν «φωλιά»: Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και γρήγορα


Τα πρώτα Black Hawk αναμένονται στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, στα τέλη του 2025 και ως το 2027 ανά τακτά χρονικά διαστήματα η αεροπορία στρατού θα παραλαμβάνει ελικόπτερα ώστε ν’ αντικαθιστά τα UH-1. Πηγή: Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Την ώρα που η λύση της μετεγκατάστασης για την Αεροπορία Στρατού αφορά σε δύο διαφορετικά γεωγραφικά σημεία στην επικράτεια, οι διαδικασίες φρενάρουν, καθώς οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα είναι πολιτικές.

Μέσω των συναρμόδιων επιτελείων του Στρατού Ξηράς, οι προτάσεις έχουν προχωρήσει και οι εισηγήσεις για να μετατραπούν σε πράξεις, αναμένουν την απόφαση που θα ορίζει την επόμενη μέρα, κυρίως για τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού.

Άλλωστε αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον κλειδώσει η μετακίνηση από την «πνιγμένη» 1η Ταξιαρχία με τις εκτεταμένες καταστροφές, είναι που θα πρέπει να σχεδιάσουν το δικό τους «αύριο» σε άλλες πόλεις της επικράτειας.

Διότι στην παρούσα φάση τα στελέχη της 1η Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού δεν γίνεται για πολύ καιρό να συνεχίσουν να εργάζονται από διαφορετικές εγκαταστάσεις σε Βελεστίνο, Τύρναβο, Λάρισα (110 Πτέρυγα Μάχης) & Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Και κανείς στο στρατιωτικό επιτελείο δεν ξεχνά ότι η Αεροπορία Στρατού βρίσκεται σε καθεστώς αναμονής νέων ελικοπτέρων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη νέα «φωλιά» των ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας.

Την ίδια στιγμή πάντως ειλημμένη δείχνει η απόφαση ενός βήματος ομοιοτυπίας σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ημέρα που προσγειώθηκε στο Κοτρώνι του Μαραθώνα το πρώτο ΜΗ-60 Romeo του Πολεμικού Ναυτικού, ο Νίκος Δένδιας κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, προανήγγειλε το επόμενο εξελικτικό βήμα το οποίο αφορά την ίδια οικογένεια ελικοπτέρων.

Πηγή: Lockheed Martin

Τότε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επισημάνει ότι τις επόμενες ημέρες θα περάσει από την αρμόδια επιτροπή της βουλής το θέμα της ενίσχυσης του εναέριου στόλου της Αεροπορίας Στρατού με τα ελικόπτερα Black Hawk. Και αυτή η μέρα είναι τελικά η Τρίτη 02/04.

«Green» Black Hawk

Άλλωστε τα 56 UH-1 ή Χιούι, ολοκληρώνουν μέρα με την ημέρα τον επιχειρησιακό τους βίο κι έχουν καλύψει όλο το φάσμα των αποστολών της Αεροπορίας Στρατού. Προσφάτως μάλιστα φάνηκε για ακόμη μια φορά η αξία τους κατά τη διάρκεια των καταστροφών στην Θεσσαλία, όπου τα UH-1 δεν σταμάτησαν να μεταφέρουν κυρίως αγαθά σε αποκλεισμένες περιοχές.

Το πρωί της Τρίτης εισέρχεται στο κοινοβούλιο το θέμα της προμήθειας των 35 ελικοπτέρων, στην διαμόρφωση «Green», για τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Πηγή: Lockheed Martin

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, η διαμόρφωση «Green» είναι αυτή που αφορά τα ελικόπτερα για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού. Παραλαμβάνονται δηλαδή από τον χρήστη όπως βγαίνουν από το εργοστάσιο παραγωγής, με ό,τι είναι άκρως απαραίτητο ώστε να μπορούν να πετάξουν.

Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ότι σε δεύτερο χρόνο θα συνταχθεί μια άλλη σύμβαση, όταν το στρατιωτικό επιτελείο καταλήξει στην απάντηση, τι ελικόπτερα θέλει και για τίνος είδους αποστολές.

Η δεύτερη σύμβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί πριν από την άφιξη των πρώτων τεσσάρων ελικοπτέρων, η οποία υπολογίζεται περί τα τέλη του 2025.

Η αρχική σύμβαση που αφορά στα 35 Black Hawk, περιλαμβάνει την μετέπειτα τεχνική υποστήριξή τους για διάστημα περίπου δυο ετών, συλλογές εργαλείων για την συντήρηση των ελικοπτέρων, κ.ο.κ., έχει καταλήξει στα περίπου 1,15 δισ.

Τελικό ποσό για την δεύτερη σύμβαση που αφορά την διαμόρφωση των ελικοπτέρων και τις απαραίτητες προσθήκες που πρέπει να γίνουν σε αυτά, δεν υπάρχει προς το παρόν, αλλά μέσα σε αυτή τη σύμβαση πρέπει να υπολογιστεί και η επέκταση της Follow On Support καθώς από την αρχική συμφωνία μόνο ορισμένα σημεία αφορούν 5ετή υποστήριξη.

Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί η λεπτομέρεια που εξηγούν στρατιωτικές πηγές, πως ότι τοποθετηθεί στα νεοπαραληφθέντα Black Hawk, αυτό θα γίνει εντός Ελλάδας και κυρίως από ελληνικές εταιρείες.

Πηγή: Lockheed Martin

Και εδώ πιθανά υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική «νίκη» της ελληνικής πλευράς, η οποία δίνει υποκατασκευαστικό έργο σε εγχώριες εταιρείες, γεγονός που επιτεύχθηκε μέσω των διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα συστήματα αυτοπροστασίας θα συνοδεύουν τα πρώτα ελικόπτερα, αλλά αυτά θα τοποθετηθούν στην χώρα μας.

Στο κοινοβούλιο αναμένονται με ενδιαφέρον πιθανές απαντήσεις σχετικά με «αγκάθια» που είχαν κάνει την εμφάνισή τους κατά τις συζητήσεις ανάμεσα στις δυο συμβαλλόμενες πλευρές.

«Αγκάθια» που είχαν να κάνουν με την συντήρηση των ελικοπτέρων, όπου η ελληνική πλευρά είχε επισημάνει ότι δεν ενδιαφέρεται μόνο γι’ αυτήν που αφορά το επίπεδο μονάδας, ζητώντας συντηρήσεις περισσοτέρων ωρών, την εκπαίδευση καθώς και την εγκατάσταση συστημάτων, όπου πλέον υπάρχουν δείγματα «λευκού καπνού».

Από τα 56 UH-1 του Βιετνάμ στα «μαύρα γεράκια»

Και μπορεί από την εξίσωση των πτητικών μέσων ν’ αφαιρούνται σταδιακά 56 ελικόπτερα και να προστίθενται 35, άρα 21 ελικόπτερα λιγότερα, ωστόσο σύμφωνα με την μελέτη που έγινε από την αεροπορία στρατού, οι δυνατότητες των Black Hawk καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες για γρήγορη, ασφαλή και έγκαιρη αερομεταφορά.

Στο παραπάνω η Αεροπορία Στρατού αναλύει ότι ως εντελώς καινούριο ελικόπτερο, πρώτον θα έχει υψηλές διαθεσιμότητες, δεύτερον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό ωρών για πτήσεις. Τρίτον και σημαντικό είναι ότι η σταδιακή άφιξη των ελικοπτέρων σε βάθος 3τίας, δίνει την δυνατότητα σταδιακών συντηρήσεων, με αποτέλεσμα η διάθεση των ελικοπτέρων να είναι σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα. Παράλληλα η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου θα συνεχίζει να υποστηρίζεται για τα επόμενα 30 χρόνια.

Πηγή: Lockheed Martin

Η Αεροπορία Στρατού στο σύγχρονο περιβάλλον έχει κληθεί να διαδραματίσει διττό ρόλο και είναι ένας βασικός βραχίονας των Ενόπλων Δυνάμεων που συνεισφέρει σημαντικά και στο κοινωνικό σύνολο.

Και μάλιστα η προμήθεια αυτή τυγχάνει να είναι η πρώτη σημαντική για τον Στρατό Ξηράς, ύστερα από πολλές δεκαετίες. Στόχος είναι αμέσως μετά την επιτροπή της Βουλής, το πρόγραμμα των Black Hawk να λάβει και το πράσινο φως από το ΚΥΣΕΑ, ώστε ν’ ανοίξει ο συμβατικός δρόμος εντός του τρέχοντος μήνα.

Επιχείρηση «ομοιοτυπία»…

Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι ΗU-60M Black Hawk, MH-60 Romeo & τα επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-65, φέρουν τον ίδιο αξιόπιστο κινητήρα, με ότι αυτό σημαίνει για την συσσωρευμένη τεχνική εμπειρία των μηχανικών της αεροπορίας στρατού.

Επιπλέον τα Black Hawk έχουν κοινή «πυριτιδαποθήκη», δηλαδή πυρομαχικά ίδια με τα Apache και τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warrior.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, θεωρούνται οικονομικό και τεχνολογικό κέρδος, όχι μόνο για την αεροπορία στρατού αλλά για ένα σημαντικό μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά τα πρώτα τέσσερα ελικόπτερα που στα τέλη της επόμενης χρονιάς θα φτάσουν στην χώρα μας, τα υπόλοιπα θα αποδίδονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα έως το 2027.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου