Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Θρίλερ στη Γαλλία: Ψηφίζουν σήμερα Πρόεδρο - Γιατί ο Μακρόν κινδυνεύει τόσο πολύ από τη Λε Πεν για το μέγαρο Ελιζέ

Τι θα συμβεί στη Γαλλία αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις για τη Μαρίν Λε Πεν - Οι παράγοντες και τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Τι θα γίνει αν η Μαρίν Λε Πεν περάσει στον β’ γύρο των εκλογών και πόσο πιθανό είναι να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας κερδίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν;

Λαμβάνοντας ως πιθανότερο το σενάριο ότι από τις σημερινές κάλπες που έχουν στηθεί στη Γαλλία για τον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών θα βγει το ζευγάρι Μακρόν – Λε Πεν, και εφόσον επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν την ψαλίδα μεταξύ τους να έχει κλείσει κάτω κι από τις 2 μονάδες, τότε το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για το αποτέλεσμα του β’ γύρου είναι πως είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.

Αυτό το ερώτημα δεν απαντάται μόνο με τις μετρήσεις των δημοσκόπων που δίνουν, σε αυτό το στάδιο, μια πρόβλεψη νίκης του Εμανουέλ Μακρόν στον β' γύρο με 3 μονάδες διαφορά και ποσοστά 51,5% και 48,5% αντίστοιχα.

Ειδικά, αν λάβουμε υπόψη και το δεδομένο ότι σε δημοφιλία ο Μακρόν είναι μεν πρώτος με 32% αλλά η Λε Πεν έχει ανέβει στο 29% αλλά και ότι ενώ το 2017 το 80% την τοποθετούσε στην άκρα δεξιά ενώ τώρα αυτή την απάντηση δίνει το 66%.

Η αποχή που αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ του 28% που είχε καταγραφεί το μοιραίο 2002, φοβίζει εξίσου τους πολιτικούς αναλυτές και τα επιτελεία των κομμάτων.

Ο παράγοντας Ζεμούρ και οι "ψεύτικες δημοσκοπήσεις"

Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ που από τον Νοέμβριο που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του τάραξε το πολιτικό σκηνικό αλλάζοντας τις ισορροπίες, πολεμώντας από τα δεξιά την Μαρίν Λε Πεν και στερώντας της σημαντικά στελέχη αλλά συμβάλλοντας στην δική της "κανονικοποίηση" καθώς έχει αναλάβει τον ρόλο του σκληρού αντιδεξιού που φοβίζει ένα ακροατήριο, περιορίζεται δημοσκοπικά στο 9%.

Θρίλερ στη Γαλλία: Ψηφίζουν σήμερα Πρόεδρο - Γιατί ο Μακρόν κινδυνεύει τόσο πολύ από τη  Λε Πεν για το μέγαρο Ελιζέ
Προεκλογική αφίσα του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ

Αν και στον β’ γύρο θεωρείται αναμενόμενο να σπρώξει τους υποστηρικτές του στην Λε Πεν, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν απεμπολεί τις δικές του φιλοδοξίες, συνεχίζει την διχαστική ρητορική του και την αλά Τραμπ αναφορά σε πόλεμο fake news και σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Telegram τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας, λέει πως οι δημοσκοπήσεις είναι "ψεύτικες".

"Έχω πληροφορίες να σας δώσω. Έχω στη διάθεσή μου αληθινές δημοσκοπήσεις της εφαρμογής Qotmii, για τις οποίες δεν μιλά κανείς, που με φέρνουν στον β’ γύρο απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν. Μην επιτρέψετε να μας κλέψουν αυτές τις εκλογές, μην πιστεύετε τα ΜΜΕ".

Ο παράγοντας Μελανσόν και το ερώτημα αν θα δώσει "γραμμή" ή αν θα περάσει στην ιστορία ως μοιραίος ουδέτερος

Ο Μελανσόν σε αυτό το δίλημμα απαντά πως το πραγματικό ζήτημα τίθεται ως εξής: λαός ενάντια στην ολιγαρχία και σε αυτή τη γραμμή αναμένεται να κινηθεί και αυτή τη φορά.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν υποψήφιος του αριστερού κόμματος "Ανυπότακτη Γαλλία"

Όσο για τις μετακινήσεις, οι δημοσκόποι βλέπουν τώρα σε σχέση με το 2017 μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος του Μελανσόν που θα μπορούσε να ψηφίσει τη Μαρίν Λε Πεν. Υπολογίζονται περίπου στο 20% όσων δηλώνουν πως στο α’ γύρο θα ψηφίσουν Μελανστόν.

Όσο για την υποψήφια της δεξιάς, Βαλερί Πεκρές που έκανε μια απογοητευτική προεκλογική εκστρατεία χωρίς να καταφέρει να επανασυσπειρώσει την παλιά εκλογική βάση του κόμματος, έχει δηλώσει ότι στον β' γύρο δεν θα δώσει γραμμή αλλά θα πει τι θα ψηφίσει η ίδια.

Γαλλία Πεκρές
Η Βαλερί Πεκρές, υποψήφια της δεξιάς παράταξης.

"Δεν θα έδινα ποτέ γραμμή στους Γάλλους, διότι οι Γάλλοι είναι ελεύθεροι", είπε στην τελευταία της προεκλογική εμφάνιση και συμπλήρωσε ότι "θα πω ξεκάθαρα ποια θα είναι η ψήφος μου και θα πω το μονοπάτι που πιστεύω ότι είναι σωστό για τη Γαλλία".

Ο παράγοντας "Κίτρινα Γιλέκα"

Αυτό είναι ένα μέτωπο που ξεχάστηκε σε κάποιο βαθμό καθώς έφυγε από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας όταν ο Μακρόν έδωσε κάποιες ελαφρύνσεις φόρων και οι μαζικές κινητοποιήσεις σιγά σιγά σταμάτησαν. Ενώ όμως το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων έχει συχνά χαρακτηριστεί ως "απολιτικό", ερευνητές θεωρούν ότι οι υποστηρικτές του επιδίωκαν να "ανακτήσουν την πολιτική αποσπώντας την από τον έλεγχο των κομμάτων και θεσμών που κρίνονται διεφθαρμένοι και αντιδημοκρατικοί".

Κίτρινα γιλέκα: Διάγγελμα Μακρόν τη Δευτέρα το βράδυ
"Μακρόν, δίνε του" - Ένα από τα συνθήματα των "Κίτρινων Γιλέκων"

Όπως έχει αποτυπωθεί σε πολλές έρευνες, πρόκειται για πολίτες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων κυρίως από την περιφέρεια που, πολύ πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ακρίβειας, το έθεταν ως πρώτο στην ατζέντα τους - ξεκίνησαν ως κίνημα διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, άλλωστε. Κάτι που η Μαρίν Λε Πεν δεν άφησε ανεκμετάλλευτο προτάσσοντας στο πρόγραμμά της δεσμεύσεις για την αύξηση της "αγοραστικής δύναμης" των νοικοκυριών.

Κίτρινα Γιλέκα: Κινητοποιήσεις παρά τις εξαγγελίες Μακρόν
"Μακρόν, παραιτήσου": ένα από τα συνθήματα που δονούσε τις διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων".

Ο πολιτικός αναλυτής Φρεντερίκ Γκοντιέ που μίλησε στο France 24 εξηγεί πως η στάση των γεμάτων οργή Γάλλων, ειδικά της περιφέρειας, στην κάλπη θα είναι "τα πάντα εκτός από τον Μακρόν".

Στο δίλημμα Μακρόν ή Λε Πεν, θα υψωθεί "δημοκρατικό μέτωπο";

Στη γαλλική Πέμπτη Δημοκρατία, ο όρος "δημοκρατικό μέτωπο" δηλώνει τη συγκέντρωση, κατά τη διάρκεια εκλογών, δεξιών και αριστερών πολιτικών κομμάτων εναντίον του Εθνικού Μετώπου (FN), και πλέον Εθνικού Συναγερμού. Αυτή η ιδέα έχει τις ρίζες της σε διάφορους συνασπισμούς ή στρατηγικές που στόχευαν να υπερασπιστούν το δημοκρατικό καθεστώς ή να μπλοκάρουν την ακροδεξιά.

Ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών του 2002 θεωρείται το αποκορύφωμα της στρατηγικής του "του δημοκρατικού μετώπου" όταν ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν κρατήθηκε στο ίδιο ποσοστό με αυτό που τον είχε κάνει να βγει δεύτερος στον α’ γύρο και ο Ζακ Σιράκ εξελέγη με το θηριώδες 80% που θεωρήθηκε η απάντηση σύσσωμου του δημοκρατικού κόσμου στην ακροδεξιά.

Ωστόσο, από τη δεκαετία του 2010 και την εκλογική αναζωπύρωση του Εθνικού Μετώπου άρχισε από την δεξιά μια άλλη τακτική, του "ni-ni", "ούτε-ούτε", εννοώντας την γραμμή της τότε δεξιάς του 2012 ότι στην αναμέτρηση μεταξύ Σοσιαλιστικού Κόμματος και Εθνικού Μετώπου θα κρατούσε ουδέτερη στάση.

Η αλλαγή της εικόνας της Λε Πεν είναι μια πραγματικότητα

ΜΑΚΡΟΝ ΛΕ ΠΕΝ σύνθεση
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν που αναμένεται να αναμετρηθούν στο β' γύρο στις 24 Απριλίου.

Για το αν θα αρκούσε τώρα το "δημοκρατικό μέτωπο" για να ανακόψει την Λε Πεν, ο διεθυντής του Ιδρύματος Ζαν Ζωρές Ζιλ Φινκελστάιν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως "το να θεωρεί κανείς ότι ένα τέτοιο εργαλείο αρκεί είναι μια ψευδαίσθηση ενώ η αλλαγή της εικόνας της Μαρίν Λε Πεν είναι μια πραγματικότητα. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν το χρησιμοποίησε το 2017, όταν υπήρχαν πιθανώς περισσότεροι λόγοι από ό,τι σήμερα. Κι έπειτα, το λεγόμενο "δημοκρατικό μέτωπο" δεν είναι πια αυτό που ήταν, έχει διαβρωθεί αλλά δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς και σε αυτό το πλαίσιο ένας ψηφοφόρος της Αριστεράς θα πάει, αν πάει, να ψηφίσει Μακρόν αντί για Λε Πεν στον β’ γύρο". 

ΠΗΓΗ thetoc

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου